במטרה לקטוע את שרשרת ההדבקה מפעילה עיריית חדרה ביוזמתה "מוקד מבודדים". 7 סטודנטיות תושבות העיר מתקשרות מהמוקד מדי יום לתושבים מחויבי בידוד ומציעות עזרה. "מוקד המבודדים" מצטרף ל"מוקד החולים המאומתים" ו"לקו החם" שמפעילה העירייה מזה מספר חודשים
בכל בוקר הופכים משרדי אגף הרווחה של עיריית חדרה למוקד מבצעי. למעלה מ-20 מוקדנים מגיעים לעבודה, מקבלים רשימות מעודכנות ודואגים להתקשר לתושבי העיר ולהציע עזרה. מדובר בשלושה מוקדים שונים, שהוקמו בהנחיית ראש העיר, צביקה גנדלמן: הקו החם, מוקד החולים המאומתים והמוקד החדש יחסית – מוקד המבודדים. הרעיון זהה: לתת מענה לכלל התושבים ולספק להם צרכים רגשיים, כלכליים ולוגיסטיים.
בתקופה האחרונה התווסף כאמור המוקד החדש, מוקד המבודדים. 7 סטודנטיות חדרתיות, תושבות העיר, שמונהגות על ידי עדנה שרר, מגיעות מדי בוקר למשרדים ודואגות לוודא שכל התושבים שאמורים להיות בבידוד, מקבלים את כל העזרה שניתן, על-מנת להקל עליהם את ימי הבידוד. הצוות כולל סטודנטית אחת דוברת רוסית, אחת ששולטת בשפה האמהרית וכל היתר דוברות עברית ואנגלית.
המוקד המבצעי בעיריית חדרה (צילום: דוברות העירייה)
בעיריית חדרה רואים חשיבות רבה בהפעלת מוקד המבודדים, כחלק ממערך העירוני הכולל לקטיעת שרשרת ההדבקה. שרר, שבשגרה מתכללת פרויקטים ושירותים לניצולי שואה בעיר, מלווה את הצוות שמקיים למעלה מ-100 שיחות ביום, ומספרת על תגובות חמות במיוחד.
הסטודנטיות שמגישות עזרה צילום: דוברות העירייה
שרר: "הסטודנטיות מאוד משימתיות ומקצועיות. הן מנהלות שיחות עומק עם תושבים, ומעידות על כך שמרגישות חיוניות ונחוצות. הן מבינות היטב את החשיבות של התפקיד שלהן. מן הסתם השיחות היותר משמעותיות הן עם מבוגרים וקשישים. אנשים שאין להם כל כך רשת תמיכה בשוטף. כאלה שמחפשים מישהו שיקשיב להם וידבר איתם. אנשים שרוצים לפרוק. החשיבות של זה היא עצומה".
ויש גם תגובות אחרות, פחות נעימות?
"טווח התגובות די נרחב. יש תגובות של שביעות רצון ושמחה על זה שאנחנו מתקשרים ודואגים ושואלים לשלומם ורוצים לסייע, ויש תגובות של חוסר רצון לתת פרטים ולשתף פעולה, חוסר הבנה למה בכלל התקשרנו. לפעמים זה תלוי באופי של האדם, בנקודת הזמן שתפסנו אותו ובזמן שהוא נכנס לבידוד. אם הטלפון שלנו מגיע בימים הראשונים אז פחות מבינים את הצורך. אבל ככל שהאנשים נמצאים יותר זמן בבידוד הם צריכים יותר סיוע. ושוב, זה לא רק עזרה חומרית בתווי קנייה או בסלי מזון. לפעמים אנשים רוצים רק לדבר עם מישהו".
מה טווח הגילאים?
"מגיל 5 ועד 90. כל מי שמופיע ברשימת מחויבי הבידוד. אגב, מרבית האנשים לא מבקשים ולא צריכים סיוע, וזה מאוד משמח אותנו שיש סביבם תמיכה ועזרה. הסיוע המרכזי הוא בשינוע, לקנות עבורם אוכל או תרופות. יש גם בקשות לקבל ערכות תעסוקה לילדים במקרים שכל המשפחה בבית".
מה עושים במקרה שהתקשרתן לאדם שאמור להיות בבידוד ומתברר שהוא מפר בידוד?
"יש מקרים כאלה, לשמחתנו לא הרבה, אבל אנחנו לא על תקן שוטרים או פקחים. אנחנו מציעים עזרה. וכמובן שאם מישהו מפר בידוד מנסים להסביר לו את החשיבות. אבל אין לנו סמכות וגם לא רצון לאכוף את נושא הבידוד. יש גופים אחרים שדואגים לדברים האלה. אני יכולה לספר שבהחלט הצלחנו בכמה מקרים לשכנע אנשים שחשוב מאוד שישמרו על הבידוד, אבל לצערי יש עוד אנשים שמפרים את הוראת הבידוד".
להקשיב לצרכי התושב צילום: דוברות העירייה
זיוה היימברג, מנהלת אגף הרווחה בעיריית חדרה, מסבירה על חשיבות שלושת המוקדים ועל התפיסה הכללית שעומדת מאחורי הרעיון: "האגף שלנו משמש למעשה כמרכז שליטה, מתוך תפיסה שבמצב חירום אנו אחראים על האוכלוסייה. ובמצב הנוכחי ההכרח של כולנו הוא לשמור על בידוד וערבות הדדית על מנת לעבור את הגל הזה. המוקדנים שלנו מספקים שירות לאלפי אנשים, ומאוד חשוב לנו שהתושבים יבינו שאנחנו כאן בשבילם לכל בקשה מכל סוג שהוא. ויחד עם המוקד העירוני לא נשאיר פנייה אחת לא מטופלת או אזרחים שזקוקים לעזרה ולא קיבלו אותה".
ד"ר אסנת ספורטה, סמנכ"ל וראש מנהל חברה וקהילה בעיריית חדרה מסכמת: "המוקד החדש מצטרף למערך שלם של פעולות שאנו עושים, על-מנת לצמצם את התחלואה בעיר, ולהיערך ליום שאחרי הסגר. צריך לזכור שברגע שהסגר יסתיים, כל עיר תימדד לפי רמת התחלואה שלה, ואיכות החיים של התושבים תהיה פועל יוצא של הצבע שיקבע לה על-פי מודל הרמזור. ההנחיה של ראש העיר היא לעשות היום כל מה שאפשרי וצריך, כדי שביום שאחרי הסגר תושבי חדרה יוכלו לחזור לשיגרת פעילות ועסקים טובה ככל האפשר. לצורך כך אנו פועלים בשלושה מישורים: המישור ההסברתי, המישור התמיכתי והמישור האכיפתי. מוקד המבודדים הוא רכיב חדש שפיתחנו כחלק מהמישור התמיכתי, וזאת מתוך הבנה שלא פשוט להיות בבידוד, וככל שנסייע לתושבים שלנו להתמודד עם האתגר הזה, כך נקל עליהם את ההתמודדות ונמנע הדבקות נוספות. אני קוראת לכל תושב שזקוק לעזרה כלשהי, לפנות אלינו באמצעות מוקד 106, ולכל תושבי העיר להתגייס למאמץ העירוני להפיכת העיר מאדומה לצהובה".
השבוע התקיים במתחם הרוביז באצטדיון נתניה, ערב הוקרה לכל המתנדבים מהעמותות השונות. סגן ראש העיר, ים מאיר קרן, הממונה על תיק הרווחה הגיע לכבד ולומר דברי ברכה ושבח לכל העוסקים במלאכה. יישר כוח.
תערוכה חדשה: "וגר זאב עם כבש" –תערוכת יחיד לאמן איתן ארנון, במוזיאון היכל שלמה בירושלים. אוצרת התערוכה:מיכל סדן. ייעוץ אמנותי והפקה: לב קיפרמן. פתוחה עד לתאריך: 5.5.25. הצייר איתן ארנון, יליד ותושב קיבוץ בית זרע, מציג יצירה ריאליסטית-פואטית המתכתבת עם תולדות ההתיישבות, הזיכרון הקולקטיבי והאדמה הישראלית. בציוריו המונוכרומטיים הוא מתעד ברגישות את חיי החלוצים ונופי התקופה, תוך שילוב חפצים יומיומיים ליצירת קומפוזיציות מורכבות. ארנון בוחן את המציאות דרך עדשת הנוסטלגיה, ויוצר דיאלוג עשיר בין עבר להווה, בין חומר לדמיון. חפשו בפייסבוק:
Eitan Arnon Art.
סדרת רשת חדשה תעלה עם הזמרת ויוצרת התוכן פרידה עוזיאל שתארח זמרים ויוצרים. הסדרה עולה על ידי מותג האיפור מייבלין ניו יורק, והיא מצולמת תוך כדי נסיעה במונית צהובה, המעוצבת בסגנון המוניות בעיר ניו יורק. בשלב הראשון תעלה סדרה של ארבע פרקים, כשבכל פרק תארח עוזיאל זמר/יוצר מוביל, ביניהם: נועם קליינשטיין, ליהי טולדנו ושחר טבוך. איתם תיצור שיח פתוח ומרענן, שיעסוק בנושאים כמו: זוגיות, אהבות, אכזבות, קריירה, הצלחות, אופנה, איפור ומה שבניהם, לצד קטעי שירה ומוזיקה קצבית. מיני-סדרת הרשת החדשה שצפויה לעלות כבר במהלך חודשי אפריל- מאי, תשודר אחת לשבועיים בזירות הדיגיטל השונות והפרקים המלאים ניתנים לצפייה ביוטיוב.