חדרה, בירת החינוך הדמוקרטי, מהווה אבן שואבת למאות בתי ספר ומחנכים מרחבי העולם, ועורכת השנה כנס בינלאומי של יזמים חינוכיים מהארץ ומהעולם, ובראשם – פרופ' סוגטה מיטרה
לפני 30 שנה הוקם בחדרה בית הספר הראשון בעולם שנקרא בשם "בית ספר דמוקרטי". כיום, יותר מ- 2000 בתי ספר ביותר מחמישים מדינות קוראים לעצמם כך. בעקבותיהם התפתחה מגמת חדשנות חינוכית בהשראת החינוך הדמוקרטי, במערכות החינוך הציבורי בכל רחבי העולם. החינוך הדמוקרטי רואה עצמו כחתיכה החסרה בפאזל התרבות דמוקרטית, כלומר המדינות הדמוקרטיות אימצו את גישת החינוך שהכינה לחיים בעולם דיקטטורי, אך החינוך הדמוקרטי טוען שבכדי להתקיים זקוקה הדמוקרטיה, בנוסף לשיטת משטר שונה, גם לחינוך שונה.
המסע מבית הספר הראשון בחדרה עד לתנועה העולמית היום, הותנע בעיקר על ידי IDEC , הכנס הבינלאומי לחינוך דמוקרטי. לפני 25 שנה כינס יעקב הכט, המייסד של בית הספר הדמוקרטי בחדרה, 23 מנהיגי ויזמי חינוך מכל העולם בחדרה. לאחר 3 ימים של חיבור נדיר ורב השראה, הוחלט להיפגש שוב לאחר שנה. וכך היה. הפגישה נערכה בבית הספר סנדס שבאנגליה, והפעם הגיעו כמאה משתתפים מרחבי העולם.
בשלושת השנים הראשונות קראו לזה "כנס חדרה" ולאחריהן החל הכנס להיקרא IDEC . מאז, כבר 25 שנה, נערך הכנס מידי שנה ביבשת אחרת, וסוחף אחריו תנועה עולמית ההולכת וגדלה.
פרופסור סוגטה מיטרה
בתחילה השתתפו בכנס נציגים מבתי ספר אלטרנטיביים ו"פתוחים", אך בהדרגה החלו בתי הספר לשנות את שמם לבתי ספר דמוקרטיים בעקבות בית הספר הדמוקרטי בחדרה. עם השנים, בעקבות התנועה העולמית, קמו ברחבי העולם מאות בתי ספר דמוקרטיים חדשים.
כיום, עם השינויים ההולכים ומתהווים בחינוך העולמי, ועם הדרישה הגוברת והולכת לחדשנות בחינוך, מהווה החינוך הדמוקרטי אבן שואבת ומקור השראה לקבוצות וזרמים רבים, גם כאלו המאמצים רק חלקים מתפישתו. אמנם הפדגוגיה עצמה ושיטות ההוראה אינן בהכרח מבשורות החינוך הדמוקרטי, אך התפישה הכוללת היוצרת עבור הילד והמורה מסגרת חיים שונה לחלוטין, אם לא מהפכנית ממש, מהווה סמן ימני למערכת כולה, ופתח לשינוי.
על מרכיבי החינוך הדמוקרטי המהווים כיום השראה למערכות רבות בעולם, נמנים:
החונכות האישית – לכל ילד קשר משמעותי עם לפחות מבוגר אחד.
בחירה – הילד בוחר באופן מלא או חלקי, מה לעשות בזמן שהותו בבית הספר.
מנגנון דמוקרטי – בית הספר מנוהל על ידי הקהילה, כאשר לכל אחד, ילד הורה או איש צוות, קול שווה.
זוהי סקירה חלקית ביותר של מרכיבי החינוך הדמוקרטי, גם מפאת קוצר היריעה וגם מפני שכחלק מהותי מתפישה זו, בכל ביקור בבית ספר דמוקרטי ברחבי הגלובוס תתגלה פרשנות שונה ודרכים רבות לניהול בית ספר שכזה. עם זאת, קיים דמיון רב בתיאור רשמיהם של המבקרים בבתי ספר דמוקרטיים. הם מדברים לרוב על רגע הכניסה אל החצר או הרחבה, ומתארים אותו כרגע מכונן. משהו בקולות, בתנועה, במראה הילדים והמבוגרים מבשר כבר מהרגע הראשון – פה מתקיים חינוך אחר.
חדרה ידועה בעולם כולו כביתו, מזה 30 שנה, של בית הספר הראשון שנקרא "בית ספר דמוקרטי" שהוא כיום גם בית הספר הדמוקרטי עם כמות התלמידים הגדולה בעולם (וגם רשימת ההמתנה הגדולה ביותר). מזה עשר שנים, מאז הקמתו של "גבעול", בית החינוך הדמוקרטי בגבעת אולגה, חדרה היא העיר הראשונה בעולם שבשטחה שני בתי ספר דמוקרטיים. זאת כאשר לא רחוק ממנה ממוקמים בתי ספר נוספים בזיכרון, פרדס חנה, וכעת מוקם בית ספר בבנימינה.
חדרה ידועה גם בסיפור תולדותיה המרתק, המספר על חלוצים צעירים שעזבו את משפחותיהם, את עתידם המובטח לכאורה במזרח אירופה של סוף המאה ה-19, והגיעו לאזור של ביצות ושממה כדי לבנות לעצמם חיים חדשים. כשאנו מדברים היום על פריצות דרך, הצצה קלה אל חייהם הקשים והנחושים של הצעירים הללו, מעמידה את הדברים בפרספקטיבות שונות לחלוטין. אפשר ללמוד מהם רבות על יצירת שינוי בעולם מקובע ונוקשה, הרבה יותר מעולמנו כיום.
האם זהו מקרה, אם כן, שבחדרה הבנויה על המעשה החלוצי הוקם בית ספר פורץ דרך שבו החלה תנועה עולמית, השלישית בגודלה בעולם? אם ישראל נחשבת כמרכז העולמי של החינוך הדמוקרטי, הרי חדרה היא בירתו. כנס חדרה לחדשנות חינוכית שייערך כחלק מ- IDEC 2017 ב-30 במרץ, יהווה המשך טבעי לחיפוש החדרתי אחר חדשנות, יזמות, ואם תרצו – חלוציות, בחינוך.
השבוע התקיים במתחם הרוביז באצטדיון נתניה, ערב הוקרה לכל המתנדבים מהעמותות השונות. סגן ראש העיר, ים מאיר קרן, הממונה על תיק הרווחה הגיע לכבד ולומר דברי ברכה ושבח לכל העוסקים במלאכה. יישר כוח.
תערוכה חדשה: "וגר זאב עם כבש" –תערוכת יחיד לאמן איתן ארנון, במוזיאון היכל שלמה בירושלים. אוצרת התערוכה:מיכל סדן. ייעוץ אמנותי והפקה: לב קיפרמן. פתוחה עד לתאריך: 5.5.25. הצייר איתן ארנון, יליד ותושב קיבוץ בית זרע, מציג יצירה ריאליסטית-פואטית המתכתבת עם תולדות ההתיישבות, הזיכרון הקולקטיבי והאדמה הישראלית. בציוריו המונוכרומטיים הוא מתעד ברגישות את חיי החלוצים ונופי התקופה, תוך שילוב חפצים יומיומיים ליצירת קומפוזיציות מורכבות. ארנון בוחן את המציאות דרך עדשת הנוסטלגיה, ויוצר דיאלוג עשיר בין עבר להווה, בין חומר לדמיון. חפשו בפייסבוק:
Eitan Arnon Art.
סדרת רשת חדשה תעלה עם הזמרת ויוצרת התוכן פרידה עוזיאל שתארח זמרים ויוצרים. הסדרה עולה על ידי מותג האיפור מייבלין ניו יורק, והיא מצולמת תוך כדי נסיעה במונית צהובה, המעוצבת בסגנון המוניות בעיר ניו יורק. בשלב הראשון תעלה סדרה של ארבע פרקים, כשבכל פרק תארח עוזיאל זמר/יוצר מוביל, ביניהם: נועם קליינשטיין, ליהי טולדנו ושחר טבוך. איתם תיצור שיח פתוח ומרענן, שיעסוק בנושאים כמו: זוגיות, אהבות, אכזבות, קריירה, הצלחות, אופנה, איפור ומה שבניהם, לצד קטעי שירה ומוזיקה קצבית. מיני-סדרת הרשת החדשה שצפויה לעלות כבר במהלך חודשי אפריל- מאי, תשודר אחת לשבועיים בזירות הדיגיטל השונות והפרקים המלאים ניתנים לצפייה ביוטיוב.