מודל המכינות של "אופק" הוא הרלוונטי ביותר לצה"ל בזמן מלחמה
פלאשנט לוקאלי יום שישי,
7 בפברואר 2025, 12:02
ראש אכ"א בכנס מועצת מכינות 'אופק' וקרן קימת לישראל: "כפי ששמעתם החלטנו בסוף לא להקדים שוב את הגיוס למכינסטים, ולא כי אנחנו לא צריכים עוד לוחמים, אלא כי אנחנו מבינים את ההשפעה המטורפת של למכינות ומה שהיא עושה לכם בשירות"
הכנס השנתי של המכינות הקדם-צבאיות של קרן קימת לישראל ומועצת מכינות 'אופק' נערך השבוע בנס-ציונה, ברקע נתוני הדו"ח השנתי של אגף כוח האדם בצה"ל שפורסם לפני שבועיים, ולפיו מודל המכינות החצי-שנתיות הייחודי של מכינות 'אופק' הוא הרלוונטי ביותר לצה"ל בזמן המלחמה, בשל תרומתו המשמעותית בהובלת צעירים מהפריפריה לתפקידים משמעותיים, במניעת נשירה ובקידום יציאה לתפקידי פיקוד וקצונה.
הכנס נערך במעמד ראש אגף כוח האדם בצה"ל האלוף דדו בר כליפא, יו"ר קק"ל יפעת עובדיה-לוסקי, מנהל החטיבה לחינוך וקהילה בקק"ל שר-שלום ג’רבי, מנכ"ל מועצת מכינות 'אופק' יוסי מלכה ולמעלה מ-1,700 חניכים מכלל המכינות הקדם-צבאיות.
הכנס נפתח בדקת דומייה לזכר חברי הצוות ובוגרי המכינה שנפלו במלחמת 'חרבות ברזל': רועי דאוי, אבשלום פרץ, ערן אלוני, עלמקאן טרפה, שחר כהן מבטח, סימון שלומוב, בוריס דונבצקי, יעקב קרסינסקי, אופק ארביב, תומר ברק, רותם נוימן, טל דרור, אליעד אוחיון, אריאל צים, אביתר אוחיון, בנימין טשגר טקה, זכרם לברכה.
ממצאי הדו"ח השנתי של אכ"א: המכינות החצי-שנתיות מובילות בשיעורי הפיקוד והלוחמה. הכנס נערך ברקע דו"ח אכ"א, המעלה כי:
שיעור היציאה לתפקידי פיקוד זוטר בקרב חניכות 'אופק' גבוה ב-12.5% מהממוצע הצה"לי. גם בקרב הגברים חניכי המכינות, נרשמה מגמת עלייה דומה.
שיעור הגיוס לתפקידי לוחמה בקרב חניכי 'אופק' הוא הגבוה ביותר מבין כל מסלולי י"ג, כולל מסלולי המכינות הכלליות, המכינות הדתיות והשירות הלאומי.
מספר החניכים במכינות 'אופק' שילש את עצמו בפחות מעשור – בשנת 2016/17 עמד מספרם על 653 חניכים, ובשנת 2024/25 המספר עומד על 1,858 חניכים בפועל.
חניכי 'אופק' מגיעים מרקע סוציו-אקונומי נמוך יותר, אך מציגים נתוני גיוס גבוהים במיוחד ללוחמה ולפיקוד.
הנתונים מחזקים את תרומתן המשמעותית של המכינות החצי-שנתיות, שמוכיחות פעם אחר פעם את יכולתן לצמצם פערים, לחזק את החוסן החברתי ולשלב צעירים משכבות מוחלשות בתפקידים משמעותיים בצה"ל ובחברה הישראלית.
האלוף דדו בר כליפא, ראש אכ"א הדגיש עד כמה מודל המכינות החצי שנתיות רלוונטי לצרכי כוח האדם בעקבות המלחמה: "אני בא ממסדרון נצרים, בו הלוחמים עדיין עושים מארבים. הם אלה שבזכותם אנחנו מסוגלים לשבת כאן ולדבר. אני מסתכל עליכם ואני לא רואה מכיניסטים, אני רואה מ"פים ואפילו מפקדי חטיבה ואוגדה - כי זו הסטטיסטיקה. שנת המכינה שלי הייתה השנה שהכי השפיעה עליי באופן אישי. ביה"ס עשה עבודה סבירה, אבל המכינה היא שגרמה לי לעשות עבודה מטורפת על האישיות שלי. כמו שאתם רואים, החלטנו אפילו לא להקדים שוב את הגיוס למכינסטים, וזה לא כי אנחנו לא צריכים עוד לוחמים – צה"ל מאוד צריך עוד לוחמות ולוחמים. אבל אנחנו מבינים את ההשפעה המטורפת שיש למכינות ומה שהיא עושה לכם בשירות, ואנחנו מבינים שאנחנו צריכים לרכז מאמץ ולא להגדיל פלוגות בעוד בודדים, אלא לחכות לאוגוסט ולפתוח פלוגות שלמות. מכינות אופק משמעותיות להצלחתכם בצבא. התחלתם במסע של אחריות. כשהחלטתם ללכת למכינה בעצם שמתם את עצמכם בקבוצה שבאחוזים גבוהים לא נושרת מהצבא. קבוצה אחרת תתגייס איתכם באותו מחזור ואותה יחידה, רק שאתם תצליחו - ביחס לאחרים שלא בהכרח יגיעו לקו הסיום״.".
יפעת עובדיה-לוסקי, יו"ר קק"ל, אמרה: “מכינות אופק הן הרבה יותר ממסגרת הכנה לשירות צבאי – הן בית חם וקרקע פורייה לצמיחה אישית וערכית. הדו”ח שפורסם היום מוכיח את מה שכולנו יודעים: המכינות החצי-שנתיות הן גורם משמעותי בהובלת צעירים מהפריפריה לשירות משמעותי, לפיקוד ולמנהיגות. בתקופה שבה מדינת ישראל ניצבת מול אתגרים אדירים, אתם – חניכי המכינות – מהווים את ההוכחה החיה לכך שהרוח הישראלית חזקה מאי פעם. קק״ל גאה להיות שותפה למסע שלכם, לחינוך לערכים, לשליחות ולאהבת הארץ. יחד נמשיך לבנות עתיד איתן ומלוכד למדינת ישראל.”
יוסי מלכה, מנכ"ל מועצת מכינות 'אופק', אמר בכנס: "השנה פעלנו בחזיתות רבות, מהדרום ועד הצפון – במטרה לסייע לעורף האזרחי, לתושבים המפונים ולהתיישבות החקלאית. בתוך מציאות מורכבת, המכינות החצי-שנתיות הוכיחו שהן לא רק מעניקות חוויה חינוכית עמוקה, אלא גם משנות חיים. מכינות 'אופק' הוקמו מתוך מטרה לייצר שוויון הזדמנויות אמיתי עבור צעירים מהפריפריה הגיאוגרפית והחברתית, וכדי להעניק להם כלים לפרוץ קדימה ולממש את הפוטנציאל שלהם. הנתונים שהציג ראש אכ"א מצביעים חד-משמעית על כך שחניכי 'אופק' מתגייסים יותר ללוחמה, מובילים יותר בפיקוד, ונכנסים לשירות משמעותי מתוך תחושת שליחות ואחריות. זהו מודל שהוכח כהכרחי לחברה הישראלית ולצה"ל, במיוחד בתקופה מאתגרת זו, ואנחנו שמחים על הגיבוי מצה"ל ומצפים להמשיך ולפתח אותו גם בשנים הבאות."
במועצת מכינות 'אופק' פועלות 45 מכינות מקריית שמונה ועד ניצנה, בהן לומדים 1,900 חניכים וחניכות. המכינות, הפועלות במתכונת חצי-שנתית, פונות למגוון קבוצות בחברה הישראלית, כאשר 80% מהחניכים מגיעים מהפריפריה הגיאוגרפית והחברתית. ייחודיותן טמונה בכך שהן מאפשרות לצעירים לעבור תהליך חינוכי מעמיק, תוך דחיית גיוס של חצי שנה בלבד, מה שמקל על שילובם בשירות צבאי משמעותי ומונע שחיקה טרם הגיוס.
מימין לשמאל- יוסי מלכה, מנכ"ל מכינות אופק, ראש אכ"א, האלוף דדו בר כליפא, יפעת עובדה לוסקי יו"ר קק"ל (צילום: איציק ברוך)
מה הכוונה בכלי רכב ממונעים לילדים?
כלי רכב ממונעים יכולים לעלות את הביטחון העצמי של הילדים שלנו ולאפשר להם להרגיש בטוחים יותר בעצמם וביכולות האישיות שלהם...
פלאשנט צרכנות | 31.1.2022| ממומן
גן אירועים בחדרה
מחפשים גן אירועים בחדרה? הגעתם בדיוק למקום הנכון! במדריך הקצר הבא נציג בפניכם את מה שצריך לדעת לפני שבוחרים גן אירועים בחדרה...
פלאשנט צרכנות | 9.5.2021
יתרונות הבישול על כיריים אינדוקציה
יש הרבה יתרונות לבישול על כיריים אינדוקציה, ואם אתם מתכננים לרכוש כיריים חדשות אבל תוהים אם כדאי לכם לעבור למכשיר זה או לא, הגעתם למקום הנכון...
פלאשנט צרכנות | 31.3.2021| ממומן
כך תוכלו להימנע מהצורך בביצוע הסרת כתמים ממזרון
זכרו שאתם לא רוצים לקום בבוקר שיש לכם אוכל על המיטה, ואתם לא רוצים להגיע למצב שבו תצטרכו לבצע הסרת כתמים ממזרון...
פלאשנט צרכנות | 10.3.2021| ממומן
תפוחי – מדוע אנשים בוחרים לקנות פירות וירקות במשקים פרטיים
לפני שנסביר מדוע יותר ויותר צרכנים בוחרים לרכוש מוצרים כמו פירות וירקות, דרך משקים פרטיים, חשוב להדגיש, שיש לאינטרנט תפקיד חשוב בכך...
חבורת הנשים מהפרלמנט של זוהר אביב הסופרת מנתניה, שהוציאה לאור מעל 80 ספרים בנושא מניעת אלימות וקבלת השונה, חוגגות איתה את יציאת ספרה החדש - חבורת כוח המוח 28 מנהיג במבחן. בהצלחה!
תערוכה בגלריה על הצוק המופעלת על ידי היכל התרבות העירוני נפתחה תערוכה קבוצתית חדשה שעוסקת בחלה כסמל - לחם השבת היהודי שבשנים האחרונות כבש את הצמרות הקולינריות העולמיות. החלה מעלה בדמיון שלל דימויים – שולחן השבת, שניצל בחלה של יום שישי, צמה קלועה, חיטה, סגולות, חלות מפתח, מסיבת רווקות, בלוגריות אפייה, פחמימות ריקות ועוד.
בתערוכה משתתפים עשרות אמניות ואמנים החולקים עם הצופה את ראייתם את החלה ואת יצירתם בעקבותיה. התערוכה מנסה לחשוף את הקהל לפן מרתק של המסורת היהודית ולעודד שיח מעמיק על זהות, תרבות ומורשת.
מפיקה- קרן שפילשר.
מרגש! "פריד תאייה הוא דוגמה ומופת לאדם עם לב ענק. הנתינה השקטה שלו, במיוחד בתקופות מאתגרות כאלה, מראה עד כמה אנשים טובים נמצאים סביבנו. היוזמה של פריד לשלוח 40 ארגזי תותים לכיכר החטופים מחממת את הלב ומחזקת את תחושת הערבות ההדדית." כל הכבוד!
פעילויות ללא תשלום למפונים במהלך פברואר: מוזיאון בית אורי ורמי נחושתן באשדות יעקב מאוחד מזמין משפחות מפונים לקחת חלק במגוון פעילויות ללא תשלום במהלך חודש פברואר, ובהן סדנאות יצירה ומוסיקה, הקרנה מיוחדת של סרט ועוד. הפעילויות - המתקיימות בתמיכת קרן התנועה הקיבוצית - הינן בהרשמה מראש בלבד. מספר המקומות מוגבל. תושבי האזור מוזמנים לקחת חלק בפעילויות על בסיס מקום פנוי. מוזיאון בית אורי ורמי נחושתן הינו אחד מיותר מ-230 אתרי מורשת ומוזיאונים, הנכללים בארגון הגג של המועצה לשימור אתרים.