אוטוטו יגיע הזמן הזה בשנה, הזמן לרשום את הילדים לצהרונים. וכרגיל וכמדי שנה, ב"פנאי העיר" עובדים על מנת להכין את הגנים, כיתות בתי הספר ואת כל האופרציה מסביב לפתיחה.
שוחחנו השבוע עם גלית לילה, מנהלת הרצף החינוכי ב"פנאי העיר" ומנהלת רשותית של תכנית "ניצנים" בעיר.
גלית מסבירה: "בסיום הרישום, אנחנו מקבצים את כל נתוני ההרשמה ובודקים בהתאם לנתוני הרישום אילו גנים אנו יכולים לפתוח, האם בצורה אורגנית ולהשאיר את הילדים בגן האורגני שלהם או לחילופין לקבץ מכמה גנים באותו אשכול הגנים. כנ"ל לגבי בתי ספר. הרצון של כולנו הוא לייצר כמה שפחות שינויים ולהשאיר את הילדים במרחב החינוכי שהם מכירים".
בהתייחסה לגנים היא מספרת כי "בגנים, אנו עובדים בשיתוף רשת "צהריים טובים" המספקת לנו תוכן ופעילויות לאורך כל השנה. בכל שנה יש דמות מתחלפת שהילדים מכירים ומתחברים אליה. השנה זה "מר רגשוני" שזו בובת יד בצורת קיפוד והיא מלווה אותם כל השנה. בנוסף, המוזיקה מלווה את הילדים. יש לנו שיר פתיחה לצהרון בצהריים, לזמן האוכל, למעבר בין פעילויות. השירים והתוכן מלווים אותם כל השנה. זה מכניס לילדים עניין, הם נקשרים לאותה דמות, מחכים לה ולסיפורים שהיא מספרת. בנוסף, יש לנו שתי רכזות פדגוגיות שמתווכות את התכנים הללו למובילות הגנים כך שהתוכן יעבור בצורה קלה ומונגשת עבורן. בנוסף, לכל צהרון יש תקציב יצירה עשיר והן רוכושות ציוד לפי ימי שיא, חגים ועוד למובילות יש עצמאות ובהלימה עם התכנים המקצועיים שהן מעבירות.
לילדי הצהרונים יש שני חוגים בשבוע בנושאים שונים כמו תנועה, תיאטרון מוזיקה. במידה והחוג לא מתאים אנחנו מבצעים התאמות גם באמצע השנה. חשוב לדעת, שלפעמים החוגים מגיעים באמצע יום הפעילות ולכן לפעמים ארוחת הצהריים של הילדים מתעכבת. לכן, אנו משתדלים שאצל הילדים הצעירים יותר החוגים יתקיימו מוקדם יותר על מנת שיספיקו לאכול לפני החוג.
צריך להבין שיש לנו שלוש שעות צהרון ואנחנו מנסים להספיק הכל מהכל. גם ארוחה שצריכה להתנהל בצורה רגועה ועם אוירה נעימה, גם פעילות מתוך התוכנית, גם יצירה וגם זמן לחצר.
ארוחת הצהריים היא פעילות מובנית לכל דבר עליה אנו שמים דגש רב. אל הצהרונים מגיעים מפקחים שבודקים את איכות האוכל וחוויית הילדים ממנו. במידה ואנחנו רואים שיש בעיה עם האוכל, לדוגמא הילדים לא אוהבים שעועית אז יוצרים קשר עם התזונאית שלנו, תמר, שעושה עבודה מדהימה והיא דמות מקצועית בנושא ויחד אנחנו בודקים מה ניתן לעשות ואיך לבצע את ההתאמות הנדרשות. בנוסף, הורים שבאים אלינו לגבי ילדים עם אלרגיות מדברים עם תמר ומקבלים מענה מקצועי ומדויק שמרגיע אותם. תמר היא פונקציה חשובה מאוד במערך הצהרונים שלנו וזה בהחלט עוזר שהיא נמצאת שם עבורנו.
כאמור, נושא ארוחת הצהריים הוא בראש סדרי העדיפויות שלנו. אנחנו מקפידים ללמד את הילדים כישורי חיים. חשוב לנו שיתנסו במגוון מאכלים ומרקמים ושלא יהיו מקובעים על שניצל ופסטה לכן כשהורים רוצים רק סוג אחד של אוכל או אחר, אנו מסבירים את הרציונל החינוכי על פיו אנו עובדים
.
הצהרונים שלנו נמצאים תחת פיקוח משרד הבריאות וכמובן שאין ממרחים מתוקים כמו קטשופ, שוקולד ועוד. לארוחת ארבע הילדים מקבלים בכל יום פרי וארוחת מנחה שזה כריך וממרח וכאמור, אנחנו מקפידים על אלרגיות. וזה אתגר אבל אנחנו מצליחים לעמוד בו.
בחלק מסדר היום שלנו בצהרון, אנחנו מקפידים על זמן חצר, לתת לילדים זמן לפריקה ומשחק חופשי. חשוב לזכור שאנחנו מערכת בלתי פורמלית ואין עלינו לחץ פדגוגי כמו להכין את הילדים לכיתה א'. הצהרון הוא זמן להפוגה ורגיעה, חשוב לנו שהילדים ייהנו מהמרחב החינוכי, מפינות בגן, יצירה, הפעלות ועוד.
בבתי ספר עובדים לפי תכנית "ניצנים", התוכנית מותאמת לילדי כיתות א'-ב'. התוכן מתפרסם בכל חודש באתר משרד החינוך ואנחנו עובדים ומחויבים לעבוד לפי התוכנית הזו. בכל בית ספר יש לנו רכזים שמוודאים שהכל מתנהל לפי תוכנית משרד החינוך ויש מפגש תחילת יום, אמצע יום, סיום יום וכד'.
גם בבתי הספר אנו נמצאים תחת פיקוח משרד החינוך בכל הקשור לנושא ההזנה, החברה בודקת את איכות המזון וטריותו ואת ההתנהלות והחוויה של הילדים בזמן ארוחת הצהריים, עם דגש על עצמאות וכישורי חיים בזמן הארוחה.
בבתי הספר מגיע חוג חיצוני אחד בשבוע, בתחומי התנועה, המוסיקה הטבע, משחקי חשיבה ומשחקי חברה"
|