עו"ד חנה דוד שוטרת חוקרת ותובעת לשעבר באגף התנועה בטור אישי שחובה על כל נהג ונהגת לקרוא עד הסוף
בשקט בשקט, בזמן המלחמה, העבירה הכנסת את חוק "הפרות תעבורה מנהליות" - רפורמה מאד משמעותית בתחום התעבורה שצפויה להיכנס לתוקף בעוד כשנה וחצי. החוק החדש שעבר ברוב של 10 חברי כנסת בלבד, יעביר רבות מעבירות התנועה לבית דין מנהלי, שיכריע בהליכים באמצעות ראיות בכתב וללא צורך לזמן נהגים לבית המשפט.
על פי החוק החדש, ההתדיינויות בכתב ייערכו מול דיין (המוגדר בחוק כ'חבר בין הדין לתעבורה'), וכאשר מחלוקות יצריכו דיון, הוא ייערך בצורה מקוונת, ולא בין כותלי בית המשפט. רק עבירות תעבורה קשות, המשתייכות גם היום לרף החומרה העליון, כמו גרימת תאונות עם נפגעים או נהיגה בשכרות יידונו בפני בית המשפט לתעבורה.
הרפורמה לא צמחה בחלל ריק. למעשה, האכיפה המוגברת על נהגי ישראל, והאפשרות להיאבק ברוע הגזירה רק באמצעות בית משפט, יצרו עומס אדיר על בתי הדין לתעבורה. בכל יום מתנהלים בבתי הדין מאות תיקים, רובם על עבירות קנס. כך, בשנת 2018 ניתנו בישראל כ–1.2 מיליון דו"חות תעבורה, רובם המוחלט דו"חות ברירת משפט, ונפתחו כ–140,000 הליכים פליליים בבתי המשפט לתעבורה.ממטרת החוק החדש היא למעשה שיפור היעילות והפחתה משמעותית בעומס על בית המשפט.
איך יעבוד ההליך בבית הדין המנהלי לתעבורה?
כאמור, בית הדין לא יטפל בכל עבירות התעבורה, אלא רק בעבירות קנס ( שנקראו עד היום ברירת משפט) שייחשבו מעתה ל"הפרות", שהקנסות בגינן נעים בין 100 ל-1,500 שקלים.
מדובר, ראשית, בעבירות טכניות כמו פקיעת רישיון נהיגה ורכב, חניות במקום אסור, ועבירות הולכי רגל, אך בית הדין החדש ידון גם בהפרות חמורות יותר, כגון: אי ציות לתמרורים, אי עצירה בתמרור עצור, חציית צומת ברמזור אדום או צהוב, אי ציות לחיצי נתיבים, ליקויים (לא חמורים) ברכב, עקיפות בצומת, אי שימוש בחגורת בטיחות וכו'.
מאחר וההגדרה משתנה ומדובר ב"הפרה מנהלית", שלכאורה לא מהווה עבירה (הנהג לא ייקרא "עבריין" אלא "מפר") - תעמוד לו האפשרות לערער על הדו"ח, אך היא תהיה מוגבלת יותר, ותוכרע בערר בבית הדין, ולאחר מכן בערכאת ערעור סופית מול בית משפט השלום.
הערר יוגש לבית הדין, כאשר הפנייה תיעשה באמצעות מערכת מקוונת, ובית הדין יתייחס לראיות ולטענות בכתב בלבד.
המשמעות היא שלא יהיה דיון פרונטאלי מול הדיין, למעט במקרים חריגים ואז יהיה על הדיין לנמק את הסיבה מדוע הדיון מתקיים בנוכחות שני הצדדים.
באילו נהגים יפגע המצב המשפטי החדש?
באמצעות החוק החדש מעבירה מדינת ישראל את האכיפה והענישה על האזרח למערכת אוטומטית כמעט לחלוטין. מצלמות ורחפנים יתעדו אתכם, תקבלו הודעות אוטומטיות בדואר, ותוכלו לערער על ההחלטה רק בכתב.
מדי שנה כמעט מוכבדת הענישה על עבירות תנועה, מספר העבירות המחייבות קנס גדל, והקנסות מתייקרים. מגמה זו משרתת את הקופה הציבורית, ולמעשה, האכיפה על עבירות תנועה הפכה למקור מיסוי חדש על האזרח.
כאשר המערכת מתייעלת, והופכת לרובוטית ואוטומטית כמעט, הדבר מזמין ממש את הכבדת הסנקציות על הנהגים. בתי המשפט הרי לא יתפוצצו אם תהיה עליה של 20% בנהגים שיתפסו בעבירות קלות, אם עניינם יידון כניירת מול דיינים שאינם שופטים. הציבור לא מודע לתהליך המסוכן הזה, ולכן איש לא מתנגד לו בכל תוקף.
וכך, המדינה מייעלת את הרשעת הנהגים העבריינים, אך מצד שני, לא מעלה את הדרישות מגופי האכיפה. למעשה, ברבות מהעבירות, קיימת עדיין תלות בהצהרת השוטר שרשם את הדוח, שלו מייחסת המערכת אמינות רבה. כאשר המערכת מתבססת על חומר כתוב בלבד, מבלי להתרשם מהצדדים, ומבלי לאפשר לנהג לומר את דברו, או לזמן את השוטר כדי להפריך את גרסתו – הכוח של גרסת השוטר גובר בצורה בלתי מידתית.
לא חסרות דוגמאות לשוטרים ש"הדביקו" עבירות שלא היו לנהגים תמימים. מח"ש פתחה לא מזמן בחקירה נגד שוטרת שנהגה לבדות מליבה עבירות ולכתוב בגינןדוחות, שלא היה להן שום בסיס במציאות. לא חסרים גם שוטרים שלא טורחים כלל לעמוד בנהלי האכיפה המחייבים במילוי דו"ח. למעשה, ברבות מעבירות התעבורה כיום, אם יתקיים עליהן דיון ענייני בבית הדין – צפוי הנהג לתיקון כתב האישום ולהמתקת עונשו הצפוי.
חשוב לזכור כי מאות אלפי ישראלים תלויים ברישיון הנהיגה שלהם לפרנסתם. מיליוני ישראלים נעים בכל יום בכבישים למקום העבודה, אחרים משמשים כנהגים, או חייבים להתייצב לפגישות עבודה במספר רב של מיקומים גיאוגרפיים. כל מי שרישיון הנהיגה מהווה בסיס לפרנסתו, אינו מודאג בהכרח מהקנסות הכספיים. לכל קנס מצטרפות נקודות, וכאשר נהג צובר רבות מהן, הוא עלול לאבד את רישיונו. שלילת רישיון הנהיגה, ואפילו באופן זמני, עלולה לגדוע את מטה פרנסתם של מאות אלפי עובדים במשק.
ועוד לא נגעתי בנושא הנגישות, שהוא קריטי ממש. ידוע שהגברת השימוש בטכנולוגיה מדיר ציבורים שלמים מגישה לשירותים חיוניים. ניתן לומר שרוב ציבור הפנסיונרים בישראל מתקשה מאד בהתנהלותו הטכנולוגית. הדבר בא לידי ביטוי כואב בהתנהלות של ציבור זה מול הבנקים, שם הטכנולוגיה הפכה אותם לציבור מוחלש ומודר.
צריך לזכור שגישה לערכאות היא הבסיס למדינת חוק דמוקרטית, והרפורמה החדשה דורסת ברגל גסה ציבורים מאד גדולים המאותגרים טכנולוגית.
ככלל, אנשים שהם פחות טכנולוגיים לא ידעו להגיב בזמן לדוחות, וגם כאשר ייעשה להם עוול משווע, רבים מהם יוותרו מראש על "חוויית" הערר, בוודאי כשיבינו שבית הדין ישמע אותם רק באופן מקוון.
לכן, על המחוקק הישראלי לספק פתרון מאזן לרפורמה החדשה. חייבת להיות מונהגת חובת תיעוד של עבירות באמצעים טכנולוגיים ( מאושרים על ידי המדינה ) שעל דיוקם אין עוררין . אסור במקרה כזה להסתמך על מילתו של שוטר, או על דוח שמילא, ללא תיעוד מצולם. כמו כן, כנסת ישראל חייבת להנהיג מגבלה שנתית, בדומה לתחום הארנונה, למידת העמקת האכיפה המנהלית נגד נהגים עבריינים בישראל. הגיע הזמן שנהגי ישראל יפסיקו להיות הכספומט הנדיב של אוצר המדינה.
*הכותבת היא עו"ד חנה דודלתעבורה, שוטרת , חוקרת ותובעת לשעבר באגף התנועה
יחידת אופנוענים חדשה בנתניה
מועצת העיר אישרה הקמת יחידת אופנוענים חדשה – מענה מהיר, בין היתר בשל הקרבה לקו התפר וכן מתן מענה לאבטחת מוסדות חינוך בדגש על גני ילדים...
פלאשנט לוקאלי | 4.7.2025
נקודת כיבוי אש תוקם בפרדס חנה כרכור
...
פלאשנט לוקאלי | 19.6.2025
לתת מכל הלב בזמן מלחמה
...
פלאשנט לוקאלי | 15.6.2025
מדברים על זה
איך לבחור מצבר לרכב באזור חדרה – מדריך לנהגים שלא רוצים להיתקע
...
פלאשנט עסקים | 8.7.2025
בית המשפט קבע: מתמודד הנפש לא יחזיר שקל בגין ההלוואות שניתנו לו
...
פלאשנט לוקאלי | 6.7.2025
תאונת עבודה בשרות המעביד / המדינה
...
פלאשנט חוק ומשפט | 4.7.2025
מדריך מעבר דירה באזור המרכז – איך מתמודדים עם הרחובות הצרים, החניה והעומס?
...
פלאשנט עסקים | 3.7.2025
הלוואה מהירה: איך לקבל החלטה חכמה גם כשהמצב לוחץ?
...
פלאשנט עסקים | 3.7.2025
מה צריך לדעת לפני שקונים דירה בצפון?
...
פלאשנט עסקים | 3.7.2025
מתחנת בקרוב? קלייר שמלות כלה זו הכתובת שלך
...
פלאשנט עסקים | 2.7.2025
מתחנת בקרוב? קלייר שמלות כלה זו הכתובת שלך
...
פלאשנט עסקים | 23.6.2025
מזרונים שבאמת ישפרו לכם את איכות החיים
...
פלאשנט עסקים | 19.6.2025
הספורטאים חוזרים להתאמן
שר התרבות והספורט מיקי זוהר ביוזמה לחידוש אימוני ספורטאים בווינגייט...
פלאשנט לוקאלי | 18.6.2025
תאונת עבודה ורשלנות המעסיק
...
פלאשנט חוק ומשפט | 13.6.2025
מחלות מקצוע
...
פלאשנט חוק ומשפט | 2.6.2025
עילות תביעות תלמידים בבית ספר / בגן
...
פלאשנט חוק ומשפט | 22.5.2025
כרטיס ביקור על גלגלים: מדריך לעיצוב מדבקות רכב שעובדות
...
תתחדשו: הבוקר של 'מקס ברנר' בסניף נתניה מתחדש עם מגוון מנות מרעננות לפתוח איתן את היום. בין מגוון המנות ניתן למצוא ארוחת בוקר עשירה החל מביצים לבחירה עם שדרוגים מיוחדים כמו אומלט מקסיקני, צרפתי וירקות גינה, מגוון טאפאסים של בוקר, לצד סלסלת לחמים חמים, שקשוקה של סלסת עגבניות, סלטים עשירים וכריכים טריים וצבעוניים. טעים. בתאבון!
"התרנגול" - ציור קיר שיצר האמן שמוליק כץ לפני כמעט 80 שנה בבית הילדים בקיבוץ געתון, שהושחת וכמעט נהרס - מצא בית חדש. לאחר ששומר במהלך השבועות האחרונים, נתלה מחדש "התרנגול" בכניסה לבית המוסדות של געתון, וכעת שוב יכול הציבור ליהנות ממנו במלוא הדרו. אהבנו!
תקפצו לצפון- חוצות המפרץ מציע במהלך חודש יולי, בימי שבת, מופעים והצגות לילדים ולכל המשפחה - הכניסה חופשית לקהל הרחב, ללא תשלום. ההצגות יערכו בשעה 12:00 בין ההצגות, ""קיץ חם עם שיר ואופיר" , "רו הקנגרו", מסיבה עם כוכבת הילדים אודליה וכוכב הילדים צ'יקולולו. הכניסה חופשית לקהל הרחב – ללא תשלום. תהנו!
תערוכת היחיד "דברים פשוטים" של האמן אלי גרוס: ביום שישי, 11.7.2025 תיפתח בגלריית Arttillery שבקריית המלאכה בתל אביב. בתערוכה "דברים פשוטים", מציג האמן אלי גרוס מסע אמנותי המהדהד את קולם של החורבן והתקווה, ומעניק משמעות חדשה למושגי קיום בעידן של מלחמה. גרוס, הניצב בפני המציאות הישראלית המורכבת פורם את הקשר האסוציאטיבי שבין חומר לתוצאה, ומזמין אותנו להתבונן מחדש באסתטיקה של השבריריות ובחוזק הטמון בפשטות. נעילה: 10.8.2025.