ראיון אישי ונוקב עם המועמד לראשות העיר חריש יוחאי פרג'י שהעפיל לסיבוב השני בפער מינורי מראש העיר המכהן
לפני מספר ימים חריש חוותה אירוע נדיר יחסית שהתרחש רק בעשרות בודדות של רשויות בארץ – בתום תקופת בחירות סוערת וארוכה במיוחד, מערכת הבחירות לא הוכרעה, תושבי העיר הצביעו ברגליים ובחרו בסיבוב שני. כידוע, סיבוב שני מתקיים ברשויות המקומיות כאשר אף אחד מהמועמדים לא מצליח לחצות את רף 40% מהקולות. בחריש התמודדו לתפקיד חמישה מועמדים, אך השניים שהעפילו לסיבוב השני הם ראש העיר המכהן יצחק קשת שהצליח להביא רק 36% מקולות הבוחרים וצמוד אחריו בפער של אחוזים בודדים – יוחאי פרג'י שגרף תוצאה מפתיעה של 29% מקולות הבוחרים. כעת העיר חריש ניצבת בפתחה של מערכה נוספת, אשר תתקיים ביום ראשון הקרוב 10/3 ובה תושבי העיר יכריעו בין האפשרות להמשיך עם ראש העיר הקיים לבין החלפתו במועמד חדש.
-התוצאות בחריש היו הפתעה גדולה, איך אתה מרגיש?
"קודם כל בהחלט הייתה הפתעה גדולה והמהפך היה מפתיע גם עבורנו. אמנם היו לנו סקרים פנימיים ורשומות של אלפי תומכים אשר העידו על כ- 25% תמיכה, אך מנגד פורסמו סקרים אחרים בהם ניבאו לי תוצאה נמוכה והיה חשש מסויים. לאורך כל הדרך יצאנו מהנחת מוצא ששום דבר לא ברור מאליו ושנדרשת עבודה קשה ורציפה, זו הייתה תכנית העבודה שעל פיה פעלנו. עבדו קשה מאד במשך חודשים ארוכים אשר התנקזו לרגע הזה שבו פורסמו התוצאות. ברגע הזה הרגשתי שכבר ניצחנו. ניצחנו על העבודה הקשה, על הקמפיין החיובי והנקי, על הדרך שמבחינתי חשובה הרבה יותר מהתוצאה. מסתבר שהדרך שבחרנו הוכיחה את עצמה בשטח, אנשים רצו לראות שיח אחר, רצו לראות חזון ומנהיגות. אני שמח מאד וגאה בצוות שלי שהוביל יחד איתי קמפיין חיובי ואופטימי. כעת אנו נערכים בכל הכוח לסיבוב השני, אני מקבל תמיכה חוצת מגזרים ומכל עבר, גם ממקומות מפתיעים מאד, גם תומכי המועמדים האחרים - איציק לב ועידית יינטוב, מצטרפים אלינו ומביעים את תמיכתם בי, יש תחושה של התחדשות באוויר.
אמנם אנחנו עדים בימים האחרונים לקמפיין הכפשות והפחדות נגדי ונגד דרכי, אך אנחנו ממשיכים קדימה, כפי שעשיתי עד כה בלספק לתושבי העיר הזו תשובות בגובה העיניים וללא משוא פנים. בלדבר על חזון ועל העתיד ולא בפילוג. אני מאמין שבסופו של יום תושבי חריש הם אנשים אינטליגנטיים ויקבלו החלטות על בסיס האמת והעובדות ולא על בסיס שמועות מנותקות מהמציאות".
"קודם כל, אני לא מקבל שום תמיכה בי כמובנת מאליה. אני שמח ומעריך וחש את גודל האחריות כלפי תושבי העיר. לאורך כל הדרך רבים ממצביעי המתמודדים אחרים ניגשו אלי ואמרו שאם אעלה לסיבוב השני - יעבירו את תמיכתם אלי, כך שהבנתי שבסיבוב השני תהיה נהירה לכיווני. אחרי עשר שנים בהובלת ראש העיר המכהן, אנשים רוצים שינוי, אנשים רוצים יותר. יש ריח של שינוי ומהפך באוויר ואני חווה זאת מכל עבר".
-יוחאי, ספר לנו על עצמך
"אני בן 43, נשוי לנרדית ואב לשישה, מתגורר בחריש מעל שבע שנים. גדלתי והתחנכתי בעיר בית שאן, שירתי בצה"ל שירות מלא אותו התחלתי בחטיבת גולני ומשם המשכתי למודיעין. לאחר הצבא המשכתי ללימודי תואר ראשון באוניברסיטת חיפה. ולאחר מכן את לימודי התואר השני בניהול וארגון מערכות חינוך. במהלך הלימודים הכרתי את נרדית אשתי, מספר שנים לאחר פטירתה של אשתי הראשונה גליה ממחלה ממושכת. משם התחלתי את דרכי המקצועית כאיש חינוך וניהול משך 15 שנים במהלכן ניהלתי פנימיית ילדים בפרדס חנה ומילאתי מספר תפקידים ניהוליים. את הידע והמיומנויות שרכשתי לאורך השנים לקחתי עימי לעולם העסקי ועד היום אני עוסק בתחום היזמות והנדל"ן.
מהרגע שהגענו לחריש, זיהיתי את הפוטנציאל הגדול שבה והבנתי שאני מוכן ורוצה לתת את כל כולי למען עשייה ציבורית וזאת בכדי להפוך אותה למקום טוב יותר עבור ילדיי ועבור כל תושבי העיר. אני אוהב את חריש, רואה בה את ביתי ואת המקום בו אמשיך לגדל את ילדיי ואעשה כל שביכולתי כדי להפוך את העיר הזו לעיר מובילה ומצליחה כפי שהיא ראויה להיות.
לאורך שנותיי בעשיה הציבורית בעיר מילאתי מספר תפקידים, ביניהם: יועץ לראש העיר, סגן ומ"מ ראש העיר, יו"ר מספר ועדות, חבר מועצה העיר והנהלת העיר. במהלך כהונתי כחבר מועצת העיר הובלתי הקמת מספר מוסדות חינוך, קירוי מגרשים בבתי ספר, הקמת פרויקט היל"ה לנוער בסיכון, הקצאת סעיפי תקצוב כלל תנועות הנוער בעיר והקצאת מבנים לשימושם. פעלתי רבות גם מאחורי הקלעים לרווחת כלל התושבים ואף להשגת תקציבים גדולים לפיתוח העיר.
במהלך הקדנציה האחרונה הייתי אמנם מועמד מטעם מפלגה ציונית-דתית אשר מחויב לקהל בוחריו, אך דאגתי לכלל תושבי חריש מכל המגזרים. כאשר פעלתי למען תנועות הנוער לא הבדלתי בין נוער דתי לחילוני. כאשר ישבתי במשך עשרות שעות בוועדת הנחות בארנונה, לא שאלתי אם התושב חובש כיפה או לא כי זה לא רלוונטי. כנ"ל לגבי כל דבר שעשיתי במסגרת תפקידי – תמיד ראיתי לנגד עיני את טובת כלל תושבי העיר וזו נקודת המוצא שלי".
-ניכר שאכן דאגת לחריש כולה. אם כך נשאל - מדוע הצבעת בחוק השבת נגד הציבור החילוני ובעד סגירת העיר בשבת?
"ראשית, אשמח לתת קצת סקירת רקע על הימים שקדמו ל"חוק השבת" (אני שם במרכאות כי אין באמת חוק כזה, הוא מעולם לא אושר ולא נכנס לתוקף). באותם ימים התמיכה במר קשת מהמגזר החילוני הייתה בירידה תלולה. בעיר הסתובבו שיירות רכבים בשבתות שחששו מסגירת העיר והכבישים בשבת. לצד זאת, כפי שאנו רואים גם היום, מצב החינוך, התחבורה והמחסור בתעסוקה היו במצב רע ונשמעה ביקורת ציבורית רחבה על מצב העיר.
אני מאמין שחוק השבת נולד כניסיון להסיט את הביקורת הציבורית מהבעיות המהותיות בעיר אל נושאי דת ומחלוקות דתיים-חילונים. כך תפס שתי ציפורים במכה – קיבל אהדה בציבור החילוני, על אף שמבחינתו הוא רק נתן "סוכריה לחילונים" לדבריו, ועל אף שהחוק מעולם לא אושר. ומנגד הצליח להסיט את הביקורת הרבה שהופנתה אליו לנושאים דתיים, מה שמוכיח את עצמו כנושא שתמיד מצליח לשאוב את כולם לתוכו.
אין זה סוד שאני אדם מאמין ומנהל אורח חיים דתי. כידוע בקדנציה האחרונה אף כיהנתי כראש מפלגה דתית-מגזרית וככזה, הייתה לי מחויבות לייצג את ערכי התומכים והמצביעים שלה. בדיוק כפי שהמפלגה הליברלית (לצורך הדוגמה) מחויבת לייצג את הצרכים של הציבור הליברלי בעיר שתמך בה. ועדיין – כאשר הצבעתי נגד החוק, טובת העיר כולה עמדה לנגד עיני. אם הייתי חושב רק על טובתי האישית הייתי מצביע בעד או נמנע ונשאר על הכיסא הנוח של סגן ראש העיר.
עכשיו לחוק עצמו – החוק סבב סביב הגדרת מקומות בעיר בהם ניתן לפתוח ומקומות בהם לא ניתן. הפכתי עולמות כדי לייצר נוסחה שכולם יוכלו לחיות איתה בשלום כפי שקורה ברוב הערים בארץ, הגדרת אזורי המגורים העירוניים כאזורים סגורים בשבת שגם שומרים על השקט של תושבי השכונה ביום המנוחה. לצידם, הגדרת פאתי העיר כמקומות שבהם לא תאסור הפתיחה, בהתאם ליזמים שיבחרו לפתוח עסקי בילוי ופנאי. הצלחתי להביא להסכמה רחבה מהצד הדתי והחרדי והגענו להבנות למרות סד הזמנים והלחצים הרבים שהופעלו לזרז את התהליך (מה שהיה טעות גדולה בעיני! תהליך כזה לא עושים באופן בהול). לצערי שעה לפני מועד ההצבעה במועצת העיר, הוגש לי החוק בניסוחו הסופי ושם גיליתי ששינו את הנוסח באופן חד צדדי בניגוד למה שסוכם. כאשר התנגדתי מר קשת איים שאם אצביע נגד הוא יפטר אותי מתפקידיי. לא הייתה לי שום התלבטות באותו הרגע, היה ברור לי שאישור החוק הזה יקרע את העיר לשניים, מה שלצערי באמת קרה בחודשים שלאחר מכן. היום כולנו מבינים שבעצם החוק הזה היה בלון מלא באוויר חם בלבד, כל הלחץ על סד זמנים מצומצם נועד רק כדי לייצר לחץ פסיכולוגי ותו לא. לראייה המועצה לא טרחה לאשר את החוק מול שרת הפנים, איילת שקד דאז".
-אבל היו שני חברי מועצה דתיים שהצביעו בעד חוק השבת. כיצד זה קרה?
"נכון, זוהי דמוקרטיה. לכל אדם מותר להצביע כראות עיניו, על אחת כמה וכמה לנוכח ההסכם הקואליציוני שלנו עם מר קשת שאיפשר בפירוש הצבעה בענייני דת לכל אחד על פי חופש מצפונו. כך שגם לא הפרתי הסכם קואליציוני בשום שלב.
אגב, הצבעתי זו הייתה בניגוד לכל העצות שקיבלתי מיועציי הפוליטיים ולמרות לחצים גדולים מאוד שהופעלו עליי מכיוון ראש העיר. החלטתי להישאר נאמן לצו מצפוני ולא לתת יד לרמיסת חלק מתושבי העיר, אני לא מאמין בצעדים חד צדדים, הכל ניתן לפתור אם רק רוצים בכך. הצבעתי נגד בידיעה שאשלם על כך מחיר פוליטי ואישי כבד מאוד".
-עכשיו מה יקרה בפועל, שומעים על מסע הפחדה שמתנהל בעיר נגדך. טוענים שאתה תסגור את כל העיר בשבת ותוביל להתחרדות. אתה לא נראה אדם קיצוני, היכן הפער? אתה תאפשר סגירת כבישים?
"אני ער למתרחש ברשתות החברתיות, זה מאד מצער אותי. לשמחתי אני מסתובב יום יום בשטח מבוקר ועד ערב והקולות שונים ברחוב, אני מקבל חיבוק גדול ותמיכה חוצת מגזרים. קהילות שלמות דתיות וחילוניות שלא תמכו בי בסיבוב הראשון כי נתנו להם להבין שאין לי סיכוי – מגיעות בהמוניהן ומביעות תמיכה, זה מחמם את הלב.
עכשיו לעצם הטענות – אין לי שום כוונה "לחרד" את העיר. קשה לי בכללי עם השיח הזה, זהו שיח שמבוסס על פחד ושנאת האחר שיש מי שדואג בצעד נואש לחלחל חזק חזק לכל תושבי העיר. אני לא שם, אני עם המבט קדימה, אני מסתכל על העיר במאקרו – יש כאן מיקרו-קוסמוס של החברה הישראלית, ממש בדומה להתפלגות האחוזים במדינה - חילונים, מסורתיים, דתי לאומי על גווניו השונים, וחרדים על גווניהם השונים. אני רואה את האיזון הזה ושמח בו מתוך אמונה שכך צריכים לחיות במדינת ישראל – כולם יחד בכבוד הדדי ואחדות כי אחים אנחנו. אף אחד לא רוצה שהעיר הזו תהיה שטח סטרילי שכולו חילוני או כולו חרדי, אחרת מראש לא היו מגיעים לחריש המעורבת בהגדרתה, אלא לערים הומוגניות יותר. כולנו בחרנו בחיים המשותפים הללו וכולנו חייבים לעבוד קשה כדי לשמור על האיזונים האלו.
לגבי סגירת העיר בשבת – כיום אין חוק בכלל, הפיקציה שנקראת "חוק השבת" לא באמת בעלת אחיזה במציאות שלנו בעיר, לראייה כיום מי שרוצה לפתוח יכול לפתוח והגורם היחיד שמנע סחף של פתיחת עסקים בשבת בעיר הוא – כוחות השוק. מעט מאד פותחים כי זה לא כלכלי וזה מובן. לצערי גם באמצע השבוע עסקים רבים קורסים כי כוח השוק בעיר עדיין לא מצדיק עסקים מסוימים. נצטרך לעסוק בהסדרת נושא השבת במרחב הציבורי אבל אני כבר אומר לך, זה לא יהיה בין הנושאים הראשונים שאטפל בהם. יש כאן בעיות קריטיות דחופות הרבה יותר שאם לא יטופלו מיד בשנים הראשונות העיר תקרוס כלכלית - להביא בדחיפות אזור עדיפות לאומית ולמשוך לכאן חברות חזקות שיקבלו הטבות מס וירצו להתמקם בחריש, לדחוף חזק להקמת אזור תעשייה - לא בעוד עשור, אלא במיידי בתהליך מואץ. לשקם את מצב החינוך בעיר כי ההגירה השלילית מהעיר היא בעיקר סביב נושא החינוך וחייבים לעצור זאת ולייצר תנועה הפוכה של הגירה חיובית בזכות החינוך. טיפול מידי בתחום הביטחון כי אחרי השבעה באוקטובר כולנו מבינים שאי אפשר רק לקוות לטוב, צריך לפעול ולהיערך לכל תרחיש ולפעול למניעת מצבי סיכון. ועוד תחומים רבים שייקח עוד שנים לתקן ולשפר.
כאשר נגיע לעסוק שוב בנושא השבת, אכנס מועצה ציבורית רחבה עם ייצוג של כלל המגזרים בעיר ונעבוד יחד להגעה להסכמה רחבה. לא אקרע את העיר ולא אפלג בין המגזרים, להיפך! נלמד לייצר שיח בריא וישיבה משותפת יחד סביב שולחן עד למציאת פתרונות, מה שכל כך היה חסר כאן בעשור האחרון, ולראייה תראה את השיח ברשתות החברתיות. אסור לתת יד לכך ואפעל להרגעת הרוחות וליצירת איזונים. לגבי סגירת כבישים בשבת, מבחינתי הדבר מובן מאליו, ונשמע לי מיותר לציין שלא אאפשר זאת. לא נפגע בחופש התנועה של אף תושב בעיר.
לפני מספר ימים פרסמתי מכתב התחייבות שלי כלפי תושבי העיר ובו אני מפרט את המחוייבות שלי כלפי התושבים כראש עיר של כולם. אני שמח שהמכתב הכה גלים והוריד את מפלס הפחד שהעיר הייתה נתונה בו".
-לאחר הקרע שנוצר בעיר - איך תצליח לחבר קואליציה בין דתיים לחילונים?
"קואליציה רחבה עומדת לנגד עיניי מהיום שבו החלטתי להתמודד לתפקיד ראש העיר. אין הרבה חברים חדשים בקואליציה הנכנסת – את כולם אני מכיר על בסיס אישי וחברות קרובה, עבדנו יחד בעבר ואין לי ספק שימשכו יחסי עבודה טובים וחיוביים. בוודאי שיש השקפות עולם שונות אבל אני רואה בזה יתרון ולא חסרון. מה שבטוח שכולם אנשים טובים שרוצים לעבוד למען העיר יחד.
בימים האחרונים נפגשתי כבר עם רובם בפגישות אישיות. לאחר שאנצח בסיבוב השני, אפעל מיידית להקמת קואליציה רחבה ומגוונת שתייצג את כלל תושבי חריש. לכולם מגיע ייצוג ואני אלחם על כך. לעיתים הוויכוחים ברשת נראים מאד מפחידים, אך מניסיון כאשר מתקיים מפגש בין אישי בין בני אדם, ההתנהלות שונה לחלוטין ויש יחסים טובים.
מילה נוספת לגבי הקמת הקואליציה – בניגוד להתנהלות הקואליציונית בשנים האחרונות, אני מעוניין ביצירת שותפויות אמיתיות ולכן במשמרת שלי כל שותף בקואליציה יקבל סמכויות אמיתיות – לא ועדות למראית עין בלבד אלא תיקים עם מלוא הסמכויות הנלוות".
-כלומר, תשב גם עם יריבים פוליטיים שלך?
"מה השאלה?! אני אשב עם כל מי שירצה להצטרף אלי להנהגת העיר מתוך רצון אמיתי וכנה לקדם את חריש ולעבוד במרץ למען התושבים. לכולם יהיה מקום, אני שם בצד את החודשים האחרונים גם כאשר התלהטו הרוחות, בסופו של יום אני מאמין שהכל נעשה בכוונה טובה ולמען העיר.
לכל אורך הקמפיין שלי לא נגררתי בשום שלב לקמפיין השמצות והכפשות כנגד יריביי למרות ניסיונות רבים לגרור אותי לשם ולהכפיש את שמי. אני לא מאמין בדרך הזו. העדפתי להתמקד ביתרונות שיש לי להציג לציבור, את החזון והעשייה שלי מבלי לבטל דעות אחרות או מועמדים אחרים למרות דעותיהם השונות. זה הדבר היחיד שחשוב באמת ועל בסיסו אני מאמין שאנשים יקבלו החלטות.
הסיסמה שבחרתי לייצג את הקמפיין שלי, אי שם לפני קרוב לשנה היא "מנצחים ביחד", הרבה לפני שהפכה לסלוגן לאומי. לא כי היא הייתה הסיסמה הטובה ביותר, היו טובות ממנה. אך הרגשתי שזה מה שמייצג אותי ואת ערכיי בצורה הטובה ביותר וזה משקף לגמרי את החזון שלי לעיר הזו. בימים אלו ביתר שאת".
-כמה מילים לסיכום?
"העבודה רבה והיא עוד לפנינו, ביום שאחרי הבחירות נשב לעסוק בחיבורים ושיתופי פעולה, הגיע הזמן לכך! העיר הזו ראוייה ליותר, בכל תחום אפשרי ואני מייחל שאזכה לשרת נאמנה את תושבי העיר ולעבוד קשה להפיכתה לעיר דגל שכולם ירצו לבוא לגור בה, עיר ששמה הטוב הולך לפניה בלי קמפיינים למיתוג העיר במיליוני שקלים. יש לי תכניות רבות, בעיקר בשיקום כלכלי לעיר ובניית יסודות איתנים שיתנו לנו עצמאות כלכלית בשנים הקרובות ובתחום החינוך שבו יש לי תכנית סדורה "360 בחינוך" אותה אתחיל ליישם מיד עם כניסתי לתפקיד. כמובן לצד טיפול בכל אחד מהנושאים הבוערים - תחבורה, תעסוקה, ביטחון, תשתיות, רווחה, תרבות וספורט. הכל יקבל טיפול יסודי וממוקד.
אני מאמין בעיר הזו. אני מאמין שיחד תוך התחשבות בכולם ומתן מקום אמיתי לכלל הדעות והקולות נגיע להבנות והסכמות בכל הנושאים. נוביל את העיר הזו, בשותפות אמיתית, לשנים רבות מוצלחות ומלאות בשגשוג בכל התחומים. זו חובתנו".
בראשון שעבר התקיימה במרכז הקהילתי נאות שקד מבית "רגעים-העמותה לחינוך בלתי פורמלי", חגיגה לכבוד חג הסיגד. את האירוע הפיקו בשיתוף פעולה קורל שלי מנהלת המרכז יחד עם צוות 'גרעין אורית' וביניהם הרב אלמו. הילדים נהנו מהצגה בשם "עולים לירושלים", במהלכה עברו מסע מרתק של לימוד, נגינה וחוויה בדרך העולה לירושלים הבנויה! בהמשך הערב, נהנו האורחים מכיבוד, שתיה ותלבושות מסורתיות באווירת החג.
מקום חדש "ושבעת", נפתח בלב השוק עם אווירה אותנטית ומאכלים טובים. הגיעו לכבד את הבעלים שלום אטיאס והמנהלת איילת בן שמעון המון חברים, ביניהם סגן ראש העיר ים מאיר קרן ויעקב ברנס. בהצלחה!
הנהלת ובכירי רשת המסעדות BBB מנתניה חזרו השבוע, רגע לפני החורף הקר, מסיור קולינרי בן ארבעה ימים, בבודפשט בירת הונגריה. בראש המשלחת עמדו בעלי הקבוצה: אהובה תורג'מן ורון שולמן. כמו כן דדי דר - משנה למנכ"ל ומורן שלו, סמנכ"ל הרשת. המשלחת כללה כ-70 איש, שנהנו מסיור שכלל בין היתר אירוח במסעדות יוקרה מובילות בבודפשט, טעימות בהמבורגריות מיוחדות, סיור בבית הכנסת הגדול בעיר, טעימות יין במרתף מקומי, מפגשים עם שפים ועוד. נרשמה בקרב הקבוצה התלהבות מהמטבח המקומי, כך שכבר נבדקת האופציה להשיק המבורגר בסגנון הונגרי, במסעדות הרשת.
סיורי עיר עולם ותיירות של עיריית תל אביב- יפו בחודש נובמבר: סיור יום הזיכרון ליצחק רבין ז"ל, סיור מוזיקלי "הימים היחפים של תל אביב", סיור בעקבות שביל היין בנחלת בנימין, סיור קולינרי בנווה שאנן, סיור על בתי קולנוע ביפו, סיור בנמל תל אביב וסיור לכבוד כ"ט בנובמבר על שביל העצמאות ועוד. פרטים נוספים ביישומון דיגיתל שלי ובאתר. תהנו!