כיצד מתמודדים עם חשיפה של ילדים למידע על המלחמה? מיכל בן ריי פסיכולוגית עם כמה טיפים חשובים
"מה אגיד לבן התשע שלי כשיראה מיצג של שולחן השבת של החטופים? איך אסביר לו בלי שיפחד?" שאלה אותי חברה. התקשורת מעבירה לנו מסרים מאוד חשובים של תיווך תואם גיל של המידע לילדים ומדגישה מניעה או צמצום של חשיפת הילדים למידע הקשה ברשתות חברתיות ובחדשות. עם זאת, ככל שחולפים הימים היכולת שלנו לשלוט בחשיפה יורדת.
אחת המשימות ההוריות המרכזית היא להסביר לילדינו את העולם, לתווך להם אותו. ככל שילדים קטנים יותר, קל לנו יותר לסנן מידע ולסמוך על כך שאנחנו מקור המידע היחיד שלהם. למשל, הורה יכול לבחור לספר לילדו על "אנשים רעים" ולא על מחבלים, על טילים בלבד ולא על הרוגים וחטופים.
ילדים חשופים למידע שמגיע מחבריהם
עם ההתפתחות והגדילה גם חברים לגן או לכיתה מהווים מקור מידע נוסף עבור ילדינו. גם אם בבית אנחנו מצמצמים חשיפה למינימום, ילד בגן או בתחילת יסודי נחשף למידע מחבריו. הוא יכול לשמוע פרטים קשים מחבר שבבית שלו הטלוויזיה פתוחה יותר שעות, שאבא שלו גויס או שמישהו מבני משפחתו נפגע. הוא גם יכול להיחשף למיצבים ולכרזות אודות החטופים. ילדים צעירים נוטים לקלוט מידע רב מהסביבה, אך ללא הסבר תואם גיל, הפרשנות שהם נותנים עלולה להיות מוטעית ומפחידה עוד יותר. למשל, הם עלולים לפחד בעוצמה מכך שיחטפו אותם או מטילים באזור שקט מאוד כי נחשפו למידע על ריבוי טילים באזורים אחרים.
המצב הזה דורש מאיתנו לא רק לתווך לילד את העולם אלא להבין מה שמע או ראה ומה הבין. כהורים זה לא פשוט לנו, כי גם לנו אין ממש הסברים וגם אנחנו מפחדים. עם זאת, הכלים שלנו להתמודדות הם אותם כלים שבשגרה: מסר של התעניינות והקשבה. לתת לילד תחושת ביטחון שהוא יכול לספר לנו דברים קשים שחווה בבית הספר, כמו פגיעה מחבר או שהוא עצמו פגע, וכהורים נוכל להכיל את זה למרות הקושי ולסייע לו בהתמודדות.
עצם השאלה וההקשבה מאפשרת לנו להבין מול מה אנחנו מתמודדים. ילדים זקוקים להורה שיעשה סדר בעולם, אחרת הוא מפחיד מאוד, ואנחנו עושים את זה כהורים, גם כשברור לנו שהמציאות מורכבת יותר. לפעמים הפחדים שמציג הילד לא הגיוניים, לפעמים ניתן ליצור הרחקה או להראות את החוזק (הצבא שומר עלינו, יש לנו את הממ"ד להתחבא בו, האנשים הרעים נמצאים רחוק מכאן...). גם אם חלק מהאמונות האלה קרסו בשבעה באוקטובר חשוב שנמצא תשובה שאנחנו מאמינים בה, נותנת תקווה ומבהירה שיש מישהו שיעשה כמיטב יכולתו לשמור ("אני איתך ועושה הכול כדי לשמור עליך").
מתבגרים חשופים למידע גם מרשתות חברתיות
בגיל מאוחר יותר הילדים נמצאים בעצמם ברשתות שמהוות מקור מידע לא מסונן ואף מסוכן לנפש. באזור גיל 10-12 ניתן לחסום שימוש ברשתות חברתיות לתקופה. חשוב לזכור שהרשתות החברתיות משמשות לתקשורת יומיומית של הילדים, ולכן חסימה כזו צריכה להיות מתוך הסבר והבנה ולא להיחוות כלא ברורה ולא מוגבלת בזמן.
כשמדובר במתבגרים, למשל בגיל תיכון, הנטייה שלנו היא פחות לחסום שימוש ברשתות החברתיות. במצב זה חשוב שנסביר לילדים למה כדאי להם להימנע מחומרים מסוימים, למשל נסביר להם שיש למוח נטייה ביולוגית לאגור מידע שלילי יותר ממידע חיובי, ולכן עלולה להיווצר הצפה של מידע קשה. חשוב שניתן מקום לרגשות של המתבגרים, גם לסקרנות שיכולה להיות ביחס למה שקרה ולתחושה שצפייה בסרטים היא השתתפות במאמץ ההסברתי והדאגה לחטופים. חשוב שנעזור לילדים לפתח אסרטיביות, היכולת לא להיגרר לצפייה אחרי חברים אלא לבחור מה "לשאוף" פנימה וממה להימנע כי הוא לא בריא, בדיוק כמו עם חומרים ממכרים.
כהורים אנחנו לפעמים פוחדים לשאול את הילדים למה נחשפו כי אנחנו מפחדים לדעת, מפחדים מההשפעה הנמוכה שיש לנו עליהם, ומפחדים שלא יהיו לנו כלים להתמודד עם השאלות והרגשות העולים. גם פה עומדות לזכותנו היכולות שבשגרה – היכולת לומר לילד "אני חושב שלא נכון לעשות זאת, אבל אני פה בשבילך ולא מבקר אותך אם נפגעת כשעשית משהו שביקשתי שלא תעשה או שאני מאמין שמזיק", כפי שהיינו עושים אם ילד עישן או שתה, וננסה לעזור לו בהתמודדות ובהרגעה. המצב הנוכחי מדגיש את חשיבות הקשר והתקשורת שלנו עם המתבגרים, ומזכיר לנו שהם רוצים מאיתנו עצה, גם אם לא תמיד מקשיבים לה, והם רוצים שנהיה שם בשבילם כשקשה להם.
בראשון שעבר התקיימה במרכז הקהילתי נאות שקד מבית "רגעים-העמותה לחינוך בלתי פורמלי", חגיגה לכבוד חג הסיגד. את האירוע הפיקו בשיתוף פעולה קורל שלי מנהלת המרכז יחד עם צוות 'גרעין אורית' וביניהם הרב אלמו. הילדים נהנו מהצגה בשם "עולים לירושלים", במהלכה עברו מסע מרתק של לימוד, נגינה וחוויה בדרך העולה לירושלים הבנויה! בהמשך הערב, נהנו האורחים מכיבוד, שתיה ותלבושות מסורתיות באווירת החג.
מקום חדש "ושבעת", נפתח בלב השוק עם אווירה אותנטית ומאכלים טובים. הגיעו לכבד את הבעלים שלום אטיאס והמנהלת איילת בן שמעון המון חברים, ביניהם סגן ראש העיר ים מאיר קרן ויעקב ברנס. בהצלחה!
הנהלת ובכירי רשת המסעדות BBB מנתניה חזרו השבוע, רגע לפני החורף הקר, מסיור קולינרי בן ארבעה ימים, בבודפשט בירת הונגריה. בראש המשלחת עמדו בעלי הקבוצה: אהובה תורג'מן ורון שולמן. כמו כן דדי דר - משנה למנכ"ל ומורן שלו, סמנכ"ל הרשת. המשלחת כללה כ-70 איש, שנהנו מסיור שכלל בין היתר אירוח במסעדות יוקרה מובילות בבודפשט, טעימות בהמבורגריות מיוחדות, סיור בבית הכנסת הגדול בעיר, טעימות יין במרתף מקומי, מפגשים עם שפים ועוד. נרשמה בקרב הקבוצה התלהבות מהמטבח המקומי, כך שכבר נבדקת האופציה להשיק המבורגר בסגנון הונגרי, במסעדות הרשת.
סיורי עיר עולם ותיירות של עיריית תל אביב- יפו בחודש נובמבר: סיור יום הזיכרון ליצחק רבין ז"ל, סיור מוזיקלי "הימים היחפים של תל אביב", סיור בעקבות שביל היין בנחלת בנימין, סיור קולינרי בנווה שאנן, סיור על בתי קולנוע ביפו, סיור בנמל תל אביב וסיור לכבוד כ"ט בנובמבר על שביל העצמאות ועוד. פרטים נוספים ביישומון דיגיתל שלי ובאתר. תהנו!