''ניצלתי כי ענדתי צלב, למדתי להצטלב והתנהגתי כנוצריה''. - פלאשנט חדשות - עיריית חדרה
יום חמישי, 5 בדצמבר 2024
חדשות   ספורט   בריאות   חינוך   תרבות   עסקים   רכילות
"ניצלתי כי ענדתי צלב, למדתי להצטלב והתנהגתי כנוצריה".
מירית אזרחי
יום חמישי, 16 באפריל 2015, 10:14

מתחת לחזות המחויכת והנמרצת של אנקה גולדפינגר (79) מחדרה, מסתתר סיפור מרגש ומצמרר המתאר את הדרך שבעקבותיה היא הצליחה לשרוד את השואה כילדה קטנה. סיפור המשלב סיפורי גבורה יוצאי דופן המתארים רק את חלק מהזוועות שעברו על היהודים במהלך השואה.
בראיון מיוחד ל"פלאשנט" משתפת אנקה את הקוראים בתלאות ילדותה מגיל 3 וחצי ועד 9, תחת אימת הנאצים. ילדה קטנה, שנאלצה להתחזות לנוצריה ולהסתובב בארץ זרה שהיא עונדת צלב, נאלצת להתפלל כנוצריה ולהצטלב, כדי שלא יגלו שהיא יהודיה ויהרגו אותה. ילדה שהתחבאה עם אחותה בבונקר תת קרקעי מתחת למפעל טקסטיל שתפרו בו מדים לנאצים, ולמדה לחיות בדממה כדי שלא ישמעו את קולה ויהרגו אותה.

אנקה נולדה ב-1935 בצכיה, 14 חודשים לאחר הולדת אחותה הבכורה רחל.
אמה מצ'כיה ואביה מפולין. ילדותן של שתי האחיות בעיר הולדתה אוסטרבה היתה שלווה ונינוחה, במשפחה אוהבת, מחבקת ומבוססת כלכלית. בהיותה בת 3 וחצי החלה הזוועה.

אנקה גולדפינגר היום ובתקופת ילדותה בתמונה הקטנה למעלה מימין. (צילום: באדיבות המשפחה)
בשנת 1939, לאחר האנשלוס, בהיותה בת 4 עברה לפולין, מספר חודשים לפני פרוץ מלחמת העולם השניה. הגרמנים כבשו את צ'כיה ומררו את חיי היהודים. אביה, איש עסקים ממוצא פולני גורש במסגרת טרנספר ליהודים, ואמה הלכה אחריו. שתי הבנות נותרו זמנית עם סבא וסבתא, וביחד הם עברו לבית סבתא וסבא רבה בעיר וישניץ הסמוכה. "נותרנו עם געגועים עזים להורים, שניסו להתבסס בקרקוב בפולין, ופתחו מכולת. המשפחה נקרעה על כרחה", מספרת אנקה.

בדצמבר 1939 פרצה מלחמת העולם השניה. ההורים ברחו מפולין לרוסיה בגלל שהגרמנים הגיעו במהירות, כשהם מפציצים וטובחים ביהודים שנקרו בדרכם. אמה שינתה דעתה באמצע הדרך וצעדה לבד בשדות ימים ולילות בין הפצצות, עד שהגיעה למשפחתה בוישניץ. האיחוד של האחיות עם האם היה מרגש, והשמחה גדולה. אביה הצטרף בהמשך, ולאחר שהמשפחה אוחדה, כולם שבו לקראקוב.

"הורי המשיכו לעבוד במכולת, והחיים התנהלו כרגיל, אך לאחר זמן קצר הודיעו הגרמנים שהם פותחים גטו בקרקוב, לשם עוברים כל היהודים", משחזרת אנקה. "לפני המעבר ערכו הגרמנים חיפוש בכל בית אחר רכוש, כסף וזהב. הגרמנים הודיעו, כי כל מי שיימצא בביתו רכוש – יומת במקום. הם ציוו על היהודים להניח הכל על השלחן. כשהגיעו לביתנו הורו לכולם להתפשט. אמא שלי שהיתה אמיצה הסתירה כסף וזהב למרות הוראתם, ונשארה עם תחתונים וחזיה". למרבה המזל הגרמנים לא גילו זאת, והמשפחה ניצלה בנס.

אנקה עם צ'קלה ואליהו הכהן. (צילום: באדיבות המשפחה)
הגזירות על היהודים בקרקוב החמירו, המשפחה הספיקה לברוח לבוכניה בחזרה. ההורים שכרו בית על גבעה. "אבא שוב עבד, אך גם לשם הגיעו הנאצים. הגרמנים הקימו גטו בבוכניה לכל היהודים. סבא רבא סרב להתפנות לגטו, התעטף בטלית, החזיק תהילים ואמר : פה נולדתי, וכאן אמות". הוא נורה במקום", מספרת אנקה.

המשפחה שוכנה בגטו בוכניה. "גרנו בדירה קטנטנה עם שלוש משפחות נוספות, בתנאי צפיפות קשים. מחנות כפיה הוקמו בגטו, לאחד- נשלחו הגברים החזקים, לאחר- הנשים, הילדים והחלשים. למשפחה הצטרף הדוד סלו בן ה-19. רבים מהחברים בגטו הלכו ונעלמו, היו אקציות בהם נספו אלפים", היא מספרת.

מול הגטו הוקם מפעל טקסטיל לתפירת מדים וביגוד לחילים הגרמנים. "אבא היה אחראי על העברת היהודים למפעל ובחזרה, אמא עבדה במטבחון, והיתה אחראית על העברת כיבוד ושתיה למנהלי העבודה היהודים", היא מתארת.
תפקידם של ההורים, הציל את חייהן,

"חבר של אבא, מהנדס, בנה בונקר מתחת למפעל שהכניסה אליו דרך המטבחון. בדומה למקום המסתור של אנה פרנק- היה לחצן שהסתתר מאחורי מדף עם מזון. רק שלוחצים נפתח המחבוא. הוא סיפר לאבא על המסתור, והציע לנו הבנות, להצטרף למשפחתו. אולם המהנדס ומשפחתו נספו. הורינו ידעו שלא נוכל לשרוד בגטו. האיום והפחד מהמוות היו מוחשיים כל הזמן, והם החליטו להחביא אותנו בבונקר. לפני המבצע ספרנו לשותפינו לחדר בגטו שאנחנו חולות בטיפוס ולוקחים אותנו לטיפול, אחרת היו עלולים להלשין עלינו. המצוקה גרמה לאנשים לאבד כל צלם אנוש".

איך הבריחו אתכן מתוך הגטו אל הבונקר מתחת למפעל הטקסטיל ?

"מתחת למעיל של אמא. תחילה הוברחה אחותי מהגטו למעמקי הבונקר במפעל. פחדתי מאוד שיתפסו אותן ולא נפגש שוב. אמא אמרה שאם לא תחזור עלי להתנהג כילדה בוגרת. אך הכל עבר בשלום, ובערב שחזרה התחבקנו והתנשקנו בהתרגשות גדולה.

כעבור 4 ימים הוברחתי גם באותה דרך, בסתר. היה קור עז, מצדדי שמעתי את קולות הגרמנים עם הנשקים השלופים, כלבים נבחו, ראיתי את תחתיות המעיל של חברותיה של אמא, אסור היה לי לדבר ונשמתי בשקט. הפחד היה נורא. לו היו מגלים אותי היו יורים בנו במקום. הצלחנו להגיע למפעל, ומשם למטבחון בריצה, פתחנו את האשנב, ו'נפלתי' לבונקר. הפגישה עם אחותי היתה מרגשת מאוד. ימים שלמים ניקינו זו את זו מהפשפשים והכינים שהיו עלינו מהגטו".

שתי הילדות הקטנות בנות ה-6 וה-7 חיו בבונקר בשטח 2 מטר, שהיו בו מזרונים, ברז מים ושירותים. לבד ובדממה. "חיינו בעצב, קור ובדידות. אמא הבריחה לנו אוכל דרך האשנב שפתחה בסתר פעם ביום, טפסנו על כסא כדי לקחת את האוכל. לא דברנו, להרף עין נפגשו העיניים, וזהו. חיינו בתנאים איומים. בקושי יכולנו לזוז, והגוף התנוון. בימי ראשון שהמפעל היה סגור דוד סלו וחבר פולני הוציאו אותנו לזמן קצר לגינה ליד המטבחון, התחבאנו בעשב, שלא יראו אותנו, נשמנו אויר, וחזרנו לבונקר החשוך".

כעבור 10 חודשים בבונקר התרחש רצח המוני בגטו. הגרמנים טבחו ביהודים, ושלחו אלפים על משאיות למוות. "אבי נשלח למחנה השמדה בז'בניה, שם נרצח ונקבר בקבר אחים", היא מתארת בכאב. "אמא היתה במפעל, וחלצה אותנו מהר, לפני שהגרמנים הספיקו להגיע. מנהל המפעל, אדם גרמני טוב, דאג להביא לנו אישה פולניה שמעבירה גבולות, ונתן לאמא כסף לשלם למלווה".

האם ובנותיה נמלטו מאימת הגרמנים, בהנחיית המלווה מאותו שלב התחזו לפולניות נוצריות כפריות, התלבשו והסתרקו בהתאם, כדי לשרוד. ברכבת הגיעו לתחנת הגבול בסלובקיה, ומשם עם מלווה חדש חצו הרים ויערות עד לעיר קשרמוק. משם הוברחו עם פליטים נוספים בעגלה, מכוסים בקש, עד לגבול סלובקיה –הונגריה, התחבאו אצל משפחה מקומית שבוע, והועברו לתחנת הרכבת לבודאפשט. בהונגריה קבלנו תעודות זהות חדשות עם שמות חדשים פולנים, וגיל אחר.

"נשארתי בחיים בגלל שענדתי צלב קרס, למדתי להצטלב, והתחזיתי לילדה נוצרה", מתארת אנקה. "חיינו בזהות בדויה, הפכנו למשפחה פולנית נוצריה בשם ירוסלבסקי. שמי, חנה, הוחלף לאנקה, והשם מלווה אותי עד היום. אחותי רחל קבלה את השם רוזה. אמי רגינה, נקראה הלנה. אמא החליפה את הזהב שהחביאה בשרשראות וצלבי קרס. התחלנו לענוד צלבים, למדנו תפילות נוצריות מהבייבל הנוצרי, למדנו להצטלב. התנהגנו כמו משפחה של גויות נוצריות אחרת לא היינו שורדות".

הן גרו בכפר מישקה בהונגריה, כשהן לא יודעות את השפה "אמא שכרה חדר בכפר, ועבדה בכרם עד שהתמוטטה, ולא יכלה לעמוד בכך. לא היה חשמל, וישנו שלושתנו במיטה אחת קטנה, עם סיר לילה, בלי חשמל. התנאים היו פרימיטיביים מאוד. התרוצצתי בכפר עם שרשרת ועליה צלב קרס. שאפנו את אוויר החופש, בגלל שהגרמנים טרם הגיעו".

לאחר שהאם קרסה, יהודי פליט בכפר סדר לה עבודה בבישול, וכך היה למשפחה הקטנה אפשרות להתגורר בחדר מרווח יותר עם מטבח, ומזון זמין.

וגם לשם הגיעו הגרמנים. בדצמבר 1944 בחורף מושלג, אחרי שנתיים רגועות יחסית בכפר, החליטו הגרמנים להעלות את כל הפליטים, יהודים ונוצרים פולנים גם יחד למשאית. "המשאית עצרה במחנה מאולתר, מגודר, מוקף חיילים, ללא אוכל ושתיה, ללא מקום שינה. התוכנית היתה להעלות אותנו על רכבת למחנה ההשמדה אושויץ. היינו המשלוח האחרון, וידענו שזה הסוף שלנו".

למרבה המזל, המלחמה בדיוק הסתיימה. כוחות בנות הברית הגיעו, והבריחו את החיילים הנאצים. המשלוח לאושויץ בוטל, הפליטים נצלו בנס.

האם ובנותיה חזרו לבודפשט ההרוסה. "אחותי ואני גרנו בבית יתומים, כי התנאים לא אפשרו לאמא אף להאכיל אותנו ולטפל בנו. בבית היתומים היה איום ונורא. אמא בקרה מדי פעם אותנו, וראתה שידי שותתות דם, ספרתי לה שאני נושכת את הידיים מרוב פחד, רעב ודכאון. אמא התחלחלה, ומיד הוציאה אותנו משם. עם משפחות נוספות עברנו לוינה באוסטריה. גרנו שם חמש שנים, ויכולנו לחיות בזהות האמיתית שלנו. חזרנו בגלוי ליהדות".

בשנת 1950, בגיל 15 עלתה עם אחותה רחל לארץ ישראל, והן גרו בקיבוץ חולדה. אנקה ואחותה היו מ"ילדי עליית הנוער". הן השתלבו במהרה, למדו ועבדו בענפי הקיבוץ, והחלו לחיות כנערות בנות גילן. "התחלתי להרגיש שאני שייכת לארץ הזאת, למרות כל הקשיים שעמדו בדרכי. התרגלתי לחיים החדשים", אומרת אנקה.

כעבור שנה עלתה אחריהן גם האם, והתגוררה בשכונת דורה בנתניה.

"התגייסתי לצבא, הייתי חיילת בגדנ"ע ושרתתי בחדרה, וכך הכרתי את בעלי האהוב, צ'קלה גולדפינגר, בן למשפחה חדרתית ותיקה וחמה. לאחר הצבא חזרתי לחולדה, ועבדתי בדיר וברפת. הרגשתי חובה להשיב לקיבוץ בגלל שקבלתי מהם המון. במקביל הקשר עם צ'קלה הלך והתהדק".

בתוך זמן קצר השניים נשאו, ומתגוררים בחדרה מאז ועד היום. צ'קלה מוכר לציבור החדרתי, ומשמש כיור מוזיאון חאן חדרה.
"הקמנו משפחה מאושרת, אנו הורים לשלושה : עופר, סיגל ומור. יש לנו שבעה נכדים.
גם אחותי נישאה, והקימה משפחה, יש לה שלושה ילדים, והיא סבתא לנכדים. כולנו קשורים מאוד אנחנו המשפחה שנשארה".

הזוועות שחוותה אנקה כילדה קטנה שרואה מול עיניה רצח והשמדה, ונאלצת לחיות בבונקר ובהמשך להתחזות לנוצריה כדי לשרוד, השנים הקשות של פחד מצמית, חרפת רעב, קור עז ובדידות איומה, כל אלו לא ניכרים באנקה.

היא אישה חייכנית ואופטימית, בעלת נתינה אין סופית. רבים מחדרה מכירים אותה כמי שניהלה שנים רבות בהצלחה רבה ובחיוך תמידי את יחידת ההתנדבות באגף הרווחה של עיריית חדרה. לאחר שפרשה לגימלאות שימשה יו"ר אילן בחדרה והמרחב, וכיום היא תורמת לקהילה ומתנדבת באנוש ובערן.


"אני מרגישה שליחות לספר את החיים שלי, ואני יוצאת פעמיים בשנה עם בני נוער לפולין", היא משתפת. " בערב יום השואה נתתי עדות במועדון "רוטרי" חדרה, היום, יום השואה, אתן עדות פעמיים: בבוקר בעין החורש, בפני מאות שוטרים, ואחר הצהריים במפגש של מתנדבי ער"ן חדרה. בנוסף, ביום שבת אגיע ל'סלון בית' במזכרת בתיה, וילדים בני ובנות מצווה ישמעו את סיפור החיים שלי כילדה בשואה, זה נוהל קבוע מדי שנה".


איך הצלחת להשתקם אחרי הכל, ועוד להישאר אישה כל כך אופטימית?
"הסיפור שלי זה סיפורה של ילדה שחוותה את אימת השואה, ומתאר איך אפשר להשתקם ולהיות נורמלית. המסר שלי הוא שממשיכים לחיות. אפשר להצליח להתגבר, תמיד אפשר להתחיל מחדש. כל אחד יכול לאסוף את עצמו, עם עזרה מאחרים, ולהצליח להתרומם כמו שאני עשיתי".

אנקה, את גיבורה אמיתית.
"אני לא מרגישה גיבורה. הדור שלנו עבר דבר נורא, ואני לא רוצה שזה יקרה יותר חשוב לי לספר את הסיפור שלי כדי שיספרו אותו גם אחרי, וחשוב לי שהילדים והנכדים שלנו יגדלו באווירה של שלום".
  כתוב למערכת
עוד כתבות שיכולות לעניין אותך
חשד: התעללות בילדים בגן עירוני בחדרה
חשד: התעללות בילדים בגן עירוני בחדרה
   
המשאלה הקהילתית של פרדס חנה
המשאלה הקהילתית של פרדס חנה
   
"כשאמא מחייכת- הילד צוחק"
   
חשיפה: עיריית חדרה משלמת לכאורה שכר בניגוד לחוק
חשיפה: עיריית חדרה משלמת לכאורה שכר בניגוד לחוק
   
בלעדי: עיריית חדרה פועלת בניגוד לחוק!!
בלעדי: עיריית חדרה פועלת בניגוד לחוק!!
   
נקודות של אור
נקודות של אור
 לוקאלי
מטעינים כוחות מטעינים כוחות
...

פלאשנט לוקאלי | 3.12.2024

חגיגת חג הסיגד בבית ספר ניצנים בחדרה חגיגת חג הסיגד בבית ספר ניצנים בחדרה
בבית הספר ניצנים, בחדרה, ציינו השבוע את חג הסיגד בחגיגה מיוחדת...

פלאשנט לוקאלי | 2.12.2024

אז למה לי בג אז למה לי בג"צ עכשיו?
...

פלאשנט לוקאלי | 29.11.2024

"עולים לעולים באהבה"
אגף הקליטה של עיריית נתניה בשיתוף משרד העלייה והקליטה ציינו את יום העלייה 2024...

פלאשנט לוקאלי | 21.11.2024

מחבקים את החיילים הבודדים מחבקים את החיילים הבודדים
...

פלאשנט לוקאלי | 19.11.2024

 מדברים על זה
בחירת מאווררי תקרה במבצע: המדריך המקצועי בחירת מאווררי תקרה במבצע: המדריך המקצועי
...

פלאשנט צרכנות | 1.12.2024

תביעות מול רשות מקומית תביעות מול רשות מקומית
...

פלאשנט חוק ומשפט | 29.11.2024

עסקים וחדשות במודיעין והסביבה: מנוע הצמיחה של המרכז עסקים וחדשות במודיעין והסביבה: מנוע הצמיחה של המרכז
...

פלאשנט עסקים | 28.11.2024

איך לבחור ביטוח רכב בצורה חכמה: מה חשוב לבדוק ולמה כדאי להשוות איך לבחור ביטוח רכב בצורה חכמה: מה חשוב לבדוק ולמה כדאי להשוות
...

פלאשנט עסקים | 24.11.2024

ביטוח חיים ואבדן כושר עבודה ביטוח חיים ואבדן כושר עבודה
...

פלאשנט חוק ומשפט | 21.11.2024

מחפשים אוהלים למכירה? המאמר הבא יעשה לכם סדר בדברים מחפשים אוהלים למכירה? המאמר הבא יעשה לכם סדר בדברים
...

פלאשנט צרכנות | 20.11.2024

כל מה שצריכים לדעת על מזונות זמניים כל מה שצריכים לדעת על מזונות זמניים
...

פלאשנט עסקים | 20.11.2024

תאונות עבודה וצדדים שלישיים תאונות עבודה וצדדים שלישיים
לא אחת קורה שעובד נפגע בתאונת עבודה, אך התאונה לא בהכרח ארעה באופן ישיר כאשר עבד בשרות המעסיק שלו...

פלאשנט חוק ומשפט | 15.11.2024

מדבקות קיר מותאמות אישית: הדרך ליצור אווירה ייחודית מדבקות קיר מותאמות אישית: הדרך ליצור אווירה ייחודית
...

פלאשנט עסקים | 14.11.2024

לפני מכירת דירה? - בדקו כמה שווה הדירה שלכם לפני מכירת דירה? - בדקו כמה שווה הדירה שלכם
...

פלאשנט עסקים | 14.11.2024

עילות תביעות תלמידים בבית ספר / בגן עילות תביעות תלמידים בבית ספר / בגן
...

פלאשנט חוק ומשפט | 8.11.2024

כל היתרונות של כרטיס אשראי נטען ולמי זה מתאים כל היתרונות של כרטיס אשראי נטען ולמי זה מתאים
...

פלאשנט עסקים | 5.11.2024

אוסטק שמיר מסבירים לכם מהם חומרים לבניה קלה אוסטק שמיר מסבירים לכם מהם חומרים לבניה קלה
...

פלאשנט עסקים | 5.11.2024

מכונים לבדיקת שמיעה מכונים לבדיקת שמיעה
...

פלאשנט עסקים | 3.11.2024

רשלנות רפואית בהריון/ לידה רשלנות רפואית בהריון/ לידה
...

פלאשנט חוק ומשפט | 2.11.2024

כתבות ארכיון
 
 האימייל האדום
בואו לבקר בדף
הפייסבוק של פלאשנט
ציוצים
חוגגים סיגד בנאות שקד    חוגגים סיגד בנאות שקד
קולקציה חדשה לעדי שילוני    קולקציה חדשה לעדי שילוני
בוקר של כייף לשורדי שואה    בוקר של כייף לשורדי שואה
זוכרים את הנרצחים בפרעות לוב    זוכרים את הנרצחים בפרעות לוב
תיירות ונופש
יריד אומנים חגיגי בחול המועד סוכות יריד אומנים חגיגי בחול המועד סוכות
המרכז הקהילתי דורה מרשת המרכזים הקה...
תיירות ונופש

נתניה מציגה: פסטיבל אומנות וטכנולוגיה נתניה מציגה: פסטיבל אומנות וטכנולוגיה
סוכות של אמנות, טכנולוגיה וחדשנות –...
תיירות ונופש

גם בחדרה הביס מגיע עד לבית גם בחדרה הביס מגיע עד לבית
רשת תן ביס מתרחבת ותושבי חדרה מרווי...
תיירות ונופש

אפשר ליהנות גם בלי גלוטן אפשר ליהנות גם בלי גלוטן
גלוטן? לא עוד! יום המודעות הבינלאומ...
תיירות ונופש

חכם בשמש: 5 חופשות משפחתיות בארץ בספטמבר חכם בשמש: 5 חופשות משפחתיות בארץ בספטמבר
החופש הגדול נגמר והחגים בדרך – זה ה...
תיירות ונופש | ממומן

טיפים והמלצות
פוסט טראומה והשפעתה על ההורות: אתגרים ואסטרטגיות התמודדות פוסט טראומה והשפעתה על ההורות: אתגרים ואסטרטגיות התמודדות
...
טיפים והמלצות | ממומן

נחשים בשרון: מדריך מקיף לתושבי האזור נחשים בשרון: מדריך מקיף לתושבי האזור
...
טיפים והמלצות | ממומן

ישראלים עושים מיליונים מספורט ישראלים עושים מיליונים מספורט
...
טיפים והמלצות | ממומן

איך לשמור על צנרת המים הביתית איך לשמור על צנרת המים הביתית
...
טיפים והמלצות | ממומן

איך מוצאים מוהל רופא מומלץ?  איך מוצאים מוהל רופא מומלץ? 
...
טיפים והמלצות | ממומן


© כל הזכויות שמורות לפלאשנט            אודות האתר | כתבו לנו | תנאי שימוש | פרסמו אצלנו |
פלאשנט - חדשות חדרה והסביבה | עיתון בחדרה | עיתונים מקומיים בחדרה | מקומונים בחדרה | מגזין בחדרה והסביבה | מגזינים בחדרה | עיתון בחדרה והסביבה | מקומון בחדרה והסביבה