סקטור האנרגיה הירוקה הוא בעל פוטנציאל כפול – הן לתשואה כספית עבור המשקיעים, והן תשואה סביבתית, בהיותו תורם לצמצום הזיהום בכדור הארץ
ב-2015 נחתם הסכם פריז, בו התחייבו קרוב ל-200 מדינות לצמצם במידה משמעותית את פליטות הפחמן הדו-חמצני, המזהם את הסביבה ופוגע באטמוספירה. המהלך העניק דחיפה לתעשיית האנרגיה הירוקה והמתחדשת, וכיום ניתן לראות עדות של חשיפה הולכת וגדלה לתעשייה זו, גם בהיבט של ניהול השקעות ע"י גופים מוסדיים וגם לקוחות פרטיים באמצעות קרנות נאמנות מתמחות או באחזקות בניהול תיקים, שם קיים ביטוי למגמה ירוקה זו שהולכת ומתחזקת ככל שיותר ויותר מדינות ברחבי העולם מגבירות את מאמציהן לעבור למקורות אנרגיה ירוקים ומתחדשים.
בין אם מדובר בניהול תיק השקעות קטן או גדול, רבים מהם כוללים מניות של חברות העוסקות באנרגיה מתחדשת. לפי התוכנית הסביבתית של האו"ם (UNEP), בין השנים 2010 ל-2019 הגיע סכום ההשקעות בסקטור זה ברחבי העולם ליותר מ-2.5 טריליון דולר. על פי הערכות, בשנת 2018 לבדה הגיעה ההשקעה העולמית באנרגיה מתחדשת לכ-272 מיליארד דולר.
אנרגיה ירוקה צילום: Shutterstock
עידן חדש של אנרגיה סולארית זולה
האספקה הבינלאומית של חשמל ממקורות מתחדשים גדלה במהירות רבה מהצפוי, ובחמש השנים הקרובות עשוי שיעור הגידול להגיע ל-50%, כך לפי דו"ח שפרסמה באוקטובר האחרון סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA).
עוד צופה הארגון, כי עד לשנת 2024 נהיה עדים לעידן חדש של אנרגיה זולה ממקור סולארי – כאשר כושר הייצור העולמי יגדל ב-600 ג'יגה וואט, ומקורות האנרגיה המתחדשים בכללותם יוסיפו 1,200 ג'יגה וואט – כושר הייצור הנוכחי של ארה"ב כולה. כיום, לפי הארגון, מקורות אנרגיה מתחדשים משמשים לייצור 26% מהחשמל בעולם, ועד 2024, צפוי שיעור זה להגיע ל-30%.
השקעות באנרגיה מתחדשת צילום: Shutterstock
34% מהחשמל בקליפורניה הוא ירוק
בין מובילות מגמת המעבר לאנרגיה ירוקה נמצאות מדינות אירופה – השואפות להגיע לתפוקה של 32% מהחשמל ממקורות מתחדשים ב-2030. ארה"ב אמנם פרשה מההסכם, אך גם בה מתרחבים הפרויקטים לייצור ירוק של חשמל, כאשר בקליפורניה, הכלכלה הגדולה בארה"ב, כבר כיום מופק 34% מהחשמל ממקורות מתחדשים. מעניין לציין כי בעוד ממשלות רבות מקדמות את התחום, יותר ויותר פרויקטים הם ביוזמת המגזר העסקי – ללא מעורבות של המדינה.
בעוד מדינות כמו איסלנד, קוסטה ריקה, נורבגיה ואורוגוואי מובילות את המגמה, עם קרוב ל-100% אנרגיה ממקורות מתחדשים – ישראל מפגרת מאחור עם יעד של 17% אנרגיה ממקורות מתחדשים עד 2030 – אך לאחרונה הצהיר שר האנרגיה כי בכוונתו להעלות יעד זה לשיעור של 25%-30%. ביוזמה זו תומך מחקר חדש בראשות פרופ' נתן זוסמן מאוניברסיטת תל אביב שפורסם לאחרונה, שמצא כי המעבר לאנרגיות מתחדשות לא רק שלא יפגע בצמיחה בישראל, אלא דווקא צפוי להאיץ אותה.
שוק בצמיחה מואצת
שוק האנרגיה ממקורות מתחדשים צפוי להגיע לשווי של כ- 2,152 מיליארד דולר עד 2025 – לעומת שווי של 1,483 מיליארד דולר ב-2017. המשמעות היא שיעור צמיחה של כ-4.9% מעל התחזיות. בין הגורמים העיקריים לצמיחה המואצת בשוק ניתן למצוא מימון ממשלתי והתפתחויות טכנולוגיות משמעותיות.
תמריצים ממשלתיים תורמים רבות לפיתוח שוק זה, ולפי ההערכות, ההשקעה בסקטור האנרגיה המתחדשת תגדל מכ-312 מיליארד דולר ב-2015, לכ-392 מיליארד דולר ב-2020. רוב ההשקעות מתמקדות בהפקת אנרגיה ממקורות סולאריים וכן מהרוח. יותר מ-37% מההשקעות בסקטור ב-2016 הופנו לפרויקטים מסוג זה ברחבי העולם. על פי ניתוח של בלומברג, הרוח והשמש יספקו כמעט 50% מצריכת החשמל העולמי בשנת 2050.
בשורה התחתונה, ההערכות מראות כי בשנים הקרובות, סקטור האנרגיה הירוקה ימשיך להתפתח – ואולי אף בקצב מהיר מהצפוי. סביר להניח כי הגידול הזה יישען לא רק על השקעה ממשלתית, אלא גם על כספם של משקיעים – בין אם משקיעים מוסדיים, ובין אם בקנה מידה קטן יותר, שירצו לקחת חלק בתעשייה המתבססת לא רק על רווח, אלא גם על צורך אמיתי להפחית את הפגיעה בכוכב הלכת שלנו.
עמותת זמן גליל מערבי חוגגת את פסטיבל "יוליארט": זו השנה השמינית בה חודש יולי הופך להיות מזוהה עם האומנות בגליל המערבי. שבת גלריות בסימן ''מלאכת הזמן - יצירה בין עבר לעתיד'', שבה ניתן לבקר ב-10 גלריות שונות – ללא תשלום! קונצרטיול "אקלקטיקו עכו": טיול וקונצרט בכנסיה בעיר שמחוץ לחומות, תערוכת "גאות ושפל" של האומנית הבינלאומית ורדה יתום בעכו העתיקה – הכניסה חופשית! שיח אמנית והדגמה "הומור, זיכרון, חמר" עם הקדרית והפסלת לוסי בשן-בראון, סדנת "סימני זמן" ליצירת שעוני קיר עם אפקט חלודה אומנותי, ערב ספרות ויין עם הסופר גיא פורת ביקב פלך, סדנאות והופעות לכל המשפחה ועוד המון אירועים חווייתיים. פסטיבל יוליארט – במהלך כל חודש יולי ברחבי הגליל המערבי. לפרטים מלאים על כל האירועים, באתר עמותת זמן גליל מערבי. תהנו!
יריד הספרים העצמאי חוזר לסופ"ש בסינמטק תל אביב: לאחר שנקטע בעקבות המצב הביטחוני, יריד הספרים העצמאי ישוב להתקיים בסוף השבוע: 4-5 ביולי בסינמטק תל אביב בחסות עיריית תל אביב יפו. שעות היריד ביום שישי בין 10:00 ל-17:00 ובשבת בין 10:00 ל-21:00. היריד יתקיים במבנה הסינמטק הממוזג, עם עשרות דוכנים של הוצאות עצמאיות, כתבי עת וספרים נדירים. לצד דוכני הספרים, יתקיימו אירועים חד פעמיים המפגישים ספרות, קולנוע, פילוסופיה ויצירה לכל המשפחה כמו שיחות, הקרנות, הרצאות וסדנאות שיחגגו את המילה הכתובה מכל כיוון. תהנו!
תערוכת יחיד: "רסיסי רגעים" - לאמנית נירית גלעד עובדיה. התערוכה אותה יצרה גלעד עובדיה, ברגישות מופלאה, עוסקת בלכידת הזמן ברמותיו המזוקקות ביותר. בציור היפר-ריאליסטי, כל פרט - ולו הזעיר ביותר - מקבל משמעות, וכל משיכת עיפרון או מכחול הופכת לשבריר מציאות. כך, הרגעים המונצחים כאן אינם רק זיכרונות, אלא פירוק מדוקדק של הזמן עצמו, עד לרסיסים קטנטנים של אור, מרקם ותנועה. גלעד עובדיה, תושבת קריית חיים, מציגה בתערוכה ציורים היפר-ריאליסטיים שתופסים את הרגעים הקטנים של החיים, עד רמת רסיס של אור או תנועה. לצד יצירות שלמות, אפשר למצוא גם קטעים נבחרים מתוך ציורים גדולים שמוכיחים שגם חלק קטן יכול להכיל סיפור שלם. התערוכה תוצג עד
ה- 15.7.2025 | אוצרת : מיכל סדן | הכניסה חופשית.
חגיגה אמיתית וכיף גדול בפארק המים שפיים: לאירוע פתיחת הקיץ שנערך לתושבי נתניה ביוזמת אגף שכונות, הגיעו אלפי נתנייתים שנהנו מיום שכולו כיף. סגן ראש העיר ים מאיר קרן נצפה חוגג יחד עם התושבים המרוצים שמחכים לאירוע הבא. אהבנו! קיץ שמח!