החגים המתקרבים יכולים להיות תקופה מאתגרת לאנשים רבים, מסיבות שונות, ביניהן השינוי בהרגלי האכילה. השפע הרב של מאכלים שאינינו רגילים לאכול בשגרה, ריבוי הארוחות והמנות בכל ארוחה, המתוקים והקינוחים, עלולים להקשות לעיתים על שמירה של רמות סוכר יציבות ותקינות. עם זאת, בעזרת תכנון נכון, ניתן להתמודד עם השינויים החלים בתקופה זו ואפילו להנות ולשמור על איזון הסוכר באופן יחסי.
אז הנה מספר המלצות תזונתיות עבור הסוכרתיים שבנינו לקראת החגים:
• תכנון מראש: הכינו רשימת מאכלים בריאים שתרצו להביא לארוחות המשפחתיות או למפגשים החברתיים. כך תוכלו להיות בטוחים שתהיה לכם אפשרות לבחור מאכלים "מוכרים" שיסייעו באופן טוב יותר בשמירה על רמות הסוכר. אין הכוונה להימנע ממאכל זה או אחר, אלא שיהיה מאכל שיהווה "עוגן" ממנו תוכלו לאכול יותר ולשבוע, לצד המאכלים המסורתיים שיוגשו.
• מדידה, הערכה והבנת התגובה האישית של גופכם: לסופרי הפחמימות, למדו להעריך את כמות הפחמימות במנות השונות ולהתאים את מינוני האינסולין לפי הצורך, יש אפליקציות ייעודיות שיכולות לסייע בהערכת הפחמימות לפי תמונות והן כלי עזר נהדר. במקביל, כדאי להבין כיצד משפיעות הארוחות והמאכלים השונים עליכם באופן אישי וללמוד מכך. ניתן להשתמש לשם כך גם במד סוכר רציף ללא דקירות אשר מראה את רמות הסוכר לאורך 24 שעות ולמשך שבועיים או לחילופין להשתמש בגלוקומטר ולבדוק את רמת הסוכר מהאצבע מספר פעמים ביום.
• בחירות נכונות: הפחמימות הן הגורם המגביל בארוחה כיוון שהן המרכיב העיקרי שמתפרק לסוכר. העדיפו לשבוע ממזונות חלבוניים כמו דגים, טופו, עוף, הודו, בקר רזה וביצים, מירקות שונים טריים ומבושלים וכן ממזונות שומניים בריאים כמו שמן זית, טחינה, אבוקדו, שקדים ואגוזים. כמקור לפחמימה טובה מומלץ לשלב מאכלים עשירים בקטניות (עדשים, חומוס, שעועית, אפונה וכדומה) ולהעדיף פרי כמנת מתוק.
מעבר לכך, בחרו מאכל חג אחד מיוחד שאינו נאכל לאורך כל השנה, אכלו ותהנו ממנו. במקביל, נסו לוותר על מאכלים סטנדרטיים ויום יומיים כמו תפ"א, אורז, חלה וכדומה אשר עשירים בפחמימות חסרות ערך תזונתי.
• פעילות גופנית: השתדלו להקפיד על פעילות גופנית סדירה גם במהלך החגים. כיום ידוע כי גם "לנשנושי" פעילות גופנית יש יתרון בריאותי. הכוונה היא שגם לפעילות בפרקי זמן קצרים יש אפקט מצטבר – טפסו במדרגות כשמתאפשר, חנו רחוק יותר ממקום העבודה שלכם וצעדו לשם ברגל וכדומה. פעילות גופנית היא אחת ה-תרופות היעילות ביותר למגוון מצבים, כולל הורדת סוכר.
• שתייה: הקפידו לשתות מים לאורך היום והארוחות השונות. שתייה מועטה מדי של מים יוצרת לעיתים בלבול בין תחושות רעב ושובע. מומלץ להימנע לחלוטין משתיית משקאות ממותקים, כולל מיצים טבעיים אשר השפעתם המטבולית הרסנית בדומה למיצים תוססים, וכן להמעיט עד כמה שניתן שתיית משקאות דיאטטים
• אלכוהול: כמות מדודה של יין יבש או חצי יבש וכן בירה, אינם אמורים להשפיע משמעותית על רמת הסוכר בדם. משקאות כמו ליקרים וקוקטיילים מכילים כמויות גדולות של סוכר ולכן כן יעלו את הסוכר ומומלץ להימנע מהם.
המלצה כללית לשתיית אלכוהול – עד 2 משקאות (שווה ערך לכוס יין) ליום לגבר ועד משקה אחד לאישה.
לסיכום, זכרו: כל אדם הוא שונה וגופנו מגיב באופן שונה למאכלים שונים. מומלץ להתייעץ עם דיאטנ.ית המתמחים בטיפול בסוכרת בהקשר של התזונה בחגים, ניטור נכון של רמות הסוכר, הקפדה על הזרקת אינסולין בהתאם (למי שזה רלבנטי עבורו), במידה ואתם לא בטוחים כיצד נכון להתנהל. עם הכוונה נכונה אין סיבה שהחגים ימנעו מכם הנאה.
עינת מזור, דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת
|