הקלה בכאב, הפחתת השימוש במשככי כאבים, הרפיית שרירים והפגת מתחים, זה מה שמציעה הרפואה היפנית, בשיטת טיפול שבה משתמשים במרפאה לרפואה משלימה של המרכז הרפואי הלל יפה. אז מה ההבדל בין הדיקור הסיני ליפני? וכיצד הופכת הרפואה היפנית לאטרקטיבית במיוחד לאלו שנרתעים ממחטים? דפנה לוי-אליהו, מטפלת בשיטה, עוזרת לכם להבין ולנגוע בנקודות הנכונות.
תושב חדרה, בן ה- 35 מגיע בקביעות למרפאה לרפואה משלימה של המרכז הרפואי הלל יפה מזה 5 חודשים. את פניו מקבלת דפנה לוי- אליהו, מטפלת שהתמחתה בתחום הדיקור היפני ורפואת התדרים מזה 18 שנים. "כשארז הגיע אלי", היא מספרת, "הוא סיפר על פציעה בשירות מילואים שהשאירה אותו עם כאבי ראש, קשיים בהליכה המלווים בכאב, תופעה חוזרת של הירדמות גפיים תחתונות ורגישות בצלקות.
כמו כן, סובל ארז מסינדרום פוסט טראומטי שבעקבותיו הוא סובל מקשיי הרדמות,חרדות ועצבנות. הוא אמנם נטל בקביעות תרופות שסייעו לו, אך עדיין נתקל בקשיים מרובים בתפקוד היומיומי. אחרי אבחון מקיף, החלטתנו להתחיל בסדרה של 20 טיפולי דיקור יפני. כעבור כ- 5 טיפולים, החל שיפור הדרגתי במצבו, כאשר בתום הטיפולים ארז דיווח על הטבה ניכרת ביכולת התנועה, הפחתה דרסטית בכאבים ובעקבות כך הפסקה כמעט מוחלטת של שימוש במשככי כאבים. כמו כן דיווח ארז על שיפור במצב הרוח ואיכות השינה".
סיני, יפני – מי עושה מה?
הטיפול בארז הסתמך על שיטת רפואה הידועה בתחום הרפואה המשלימה כרפואה היפנית. תחום זה מבוסס על תורתה של הרפואה הסינית המסורתית והעתיקה, אך שונה ממנה בכך שהיא משלבת ידע מהרפואה המערבית המודרנית. היא מתבססת על איתור אזורי רפלקס פעילים בגוף המטופל -אזורים כואבים, נוקשים או רגישים בגוף, ובחירת נקודות דיקור במטרה לנטרל את אזורי הרפלקס ולהפחית את עוצמת ותדירות הכאבים.
"מיקום נקודות הדיקור היפני, מתבצע לפי מיקום איברים, שרירים, גידים ועצמות, בדומה לנקודות הטריגר ברפואה האורתופדית המערבית. אלו הן נקודות מתח בגוף, ששחרורן מקל באופן משמעותי על כאבי שלד-שריר. בזכות זאת, לשיטה היפנית יש יתרון בתחום הקלת כאבים על רקע אורתופדי, נוירולוגי או פנימי", אומרת לוי אליהו.
פרופ' רפי קרסו: "הרפואה היפנית המסורתית, הלכה והשתכללה עם השנים" צילום: דוברות בית החולים
"חושבים מהבטן"
דרך האבחון ברפואה היפנית שונה מחברתה הסינית ומבוססת על אבחנת בטן ודופק. אזורי הרפלקס החשובים ביותר נמצאים בבטן, והם נותנים תמונה מערכתית אודות מצב זרימת הדם, מערכת החיסון ועוד. נקודות רגישות באזור הצוואר, הגב והאגן, יעידו על יציבה לקויה של הגוף ולעיתים על ליקוי בתפקודי איברים.
ב"שפת הרפואה היפנית" מתייחסים לבטן שלנו כמפה לגופנו, כאשר במישוש אזורים מסוימים מאפשר "לקרוא" את הבעיה ממנה סובל המטופל לפי הרגישויות השונות בבטן", מסבירה לוי-אליהו. "לדוגמא, רגישות בצד ימין של הטבור משמעה כי האדם סובל מבעיה במערכת החיסונית, ולחילופין רגישות בצד שמאל של הטבור תעיד על בעיה בזרימת הדם הקשורה לכבד".
כידוע, מתח נפשי ומחלות משפיעים על איברי הגוף הפנימיים. אך למצבים פנימיים אלו קיים ביטוי חיצוני ברמת העור והשרירים. כתוצאה, נקודות או אזורים מסוימים הופכים כואבים, מתוחים או רגישים, צבע ומרקם העור עשוי להשתנות וכו'. הרגישות באזור, עלולה לשקף בעיה רפואית בהתהוות, כזו שטרם תאובחן בבדיקות רפואיות. האבחון דרך מישוש, הופך את המטופל לשותף פעיל בתהליך האבחון, תוך יכולת להבין ולהרגיש במהלך הטיפול את יכולתן המיטיבה של המחטים, ובכך יש למטופל את היכולת לתת משוב מידי לגבי אפקטיביות הטיפול.
כאב כרוני – כרוניקה לא ידועה מראש
"כאשר מגיע אלי אדם לטיפול", מספרת לוי-אליהו, "אני עורכת אבחון מקיף, כולל התייחסות לבדיקות וממצאים רפואיים כגון בדיקות דם, צילומי CT ועוד. חשוב להבין כי אדם שנפצע, לדוגמה, הסובל מכאבים ברמה כרונית, סובל למעשה מפגיעה בכמה רמות. נתחיל מכך, שכאב ממושך כשלעצמו משנה את האישיות של האדם. מאדם חייכן וידידותי לסביבה, הופך האדם לממורמר ודכאוני, באופן שמקשה על חייו עצמו ועל חיי הסובבים אותו.
בנוסף לכך, נראה בהרבה מקרים פגיעה באיכות השינה, ביכולת לתפקד בעבודה ובתקשורת בינאישית. במהלך הזמן נראה שאותו אדם צורך ותלוי במשככי כאבים ונוגדי דלקות, כדורי שינה ונוגדי דיכאון. כעבור תקופה נוספת, נגלה שהתרופות השפיעו על תפקודי הכבד, ואז נראה עלייה באנזימי הכבד, תופעה של כבד מוגדל, עלייה באחוז שומנים בדם, לחץ דם גבוה, עלייה ברמת הסוכר ועוד.
כך גדל מעגל הסימפטומים, ובהתאם גם השימוש במינון התרופות. לכן, כאשר אדם מגיע לטיפול, אני מנסה להתייחס לתהליך ההרס ולנסות להעביר אותו תהליך של שיקום רב מערכתי". התהליך ברב המקרים ארוך, בייחוד כאשר יש מחלות כרוניות ברקע או כשהאדם צרך תרופות רבות לאורך תקופה ארוכה. אך, כאמור לרפואה היפנית היכולת לספק שיפור מהיר ברמת הכאבים. מיותר לומר, שכשרמת הכאבים יורדת ולו במעט, ניתנת לאדם הסובל תקווה ומוטיבציה.
דפנה לוי- אליהו. מטפלת שהתמחתה בתחום הדיקור היפני. צילום: דוברות בית החולים
דקירה קטנה, הקלה גדולה
בשונה מהדיקור הסיני, טכניקות הדיקור היפניות עדינות יותר ואינן מכאיבות בשל שימוש מועט יותר במחטים, היותן של המחטים עדינות למגע וכן בשל עומק הדיקור (שהוא שטחי יותר). "ברוב המקרים, המטופל אינו חש כלל את הדיקור", מציינת לוי אליהו. "המטופלים בשיטה זו מדווחים לרוב, על הקלה מיידית בכאב ושיפור התנועתיות, מה שהופך אותה לשיטה המתאימה לטיפול אקוטי וגם כטיפול מאזן ומונע".
באיזה תחומים הדיקור היפני יכול לסייע ולהקל ?
הדיקור היפני מסייע ומקל במגוון בתחומים : כאב על רקע אורתופדי דוגמת "כתף קפואה" , כאבי גב ופריצות דיסק. כאב על רקע נוירולוגי כגון כאב ראש, סחרחורות ומיגרנה. כאב על רקע פנימי כגון בעיות במערכת העיכול, מחלות מעיים וכאבי בטן. מחלות בדרכי הנשימה. בעיות הורמונליות כגון תת ויתר פעילות בלוטת התריס. חולשה של מערכת החיסון ועוד".
פרופ' רפי קרסו, נוירולוג ומנהל המרפאה לרפואה משלימה במרכז הרפואי הלל יפה, מציין: "רבים פונים היום לטיפול בדיקור היפני דווקא בשל הגישה הנחשבת לידידותית יותר המאפשרת לאדם להבין את מקור המחלה, וכן מספקת הקלה מיידית".
כל הטיפולים במרפאתנו הינם טיפולים אינטגרטיביים, המשלבים רפואה קונבנציונאלית עם רפואה משלימה. מבחינה זו, הרפואה היפנית המסורתית, הלכה והשתכללה עם השנים- בכלים ושיטות טיפול תוך שימוש בידע רפואי של העת המודרנית- כך ששילוב הידע המסורתי והחדשני יצרו טיפול עדכני ויעיל, אותו אנו שמחים להעניק לאוכלוסייה אותה אנו משרתים".