סרטן קיבה בגיל הצעיר: האם הרפואה מתמודדת עם מחלה חדשה?
הדר צאלים יום שלישי,
31 ביולי 2018, 14:58
למרות שב-80 השנים האחרונות קיימת ירידה עצומה בשכיחות סרטן הקיבה הבשורה לא הגיעה לחולים הצעירים, שנפגעים יותר ויותר מהמחלה. מה צעירים שחולים בסרטן קיבה צריכים לדעת ומה הבשורות האחרונות בטיפול בסרטן קיבה בגיל הצעיר?
עד העשורים האחרונים, סרטן קיבה הייתה המחלה הממאירה הנפוצה והקשה ביותר. עדויות ראשונות לחשיבות סרטן הקיבה ניתן למצוא כבר בכתבי פפירוס מצריים משנת 3,000 לפני הספירה שהדגישו את ההשפעה האדירה שהייתה לסרטן קיבה על תוחלת החיים ואיכותם ברחבי העולם.
ב-80 השנים האחרונות נצפית ירידה דרמטית בשכיחות סרטן הקיבה ברחבי העולם, ככל הנראה הודות לשימוש הגובר במקררים שביטלו את הצורך בשימוש בחומרים משמרים מסוכנים.
מספר מקרי סרטן הקיבה יורד, אך לא בצעירים
על פי סקירת תחלואה עולמית, בשנות ה-90 לבדן נרשמה ירידה של כ-15% בשיעור החולים בסרטן קיבה ברוב מדינות האיחוד האירופי ואמריקה. עם זאת, שיעור הצעירים החולים בסרטן קיבה, בעיקר מתחת לגיל 40, נותר כמעט ללא שינוי.
סרטן קיבה בצעירים: מפושט יותר, חמקמק יותר, שיוויוני יותר
על אף שצעירים יכולים לחלות בסרטן קיבה מכל הסוגים, צעירים החולים בסרטן קיבה נוטים למאפיינים ייחודיים של המחלה.
כך למשל, בעוד שרוב סרטני הקיבה מופיעים כגושים, עובדה שיכולה להקל על כריתתם, חולי סרטן קיבה צעירים נוטים לסרטן קיבה מפושט יותר, שקשה יותר לטיפול.
כמו כן, בניגוד לסרטן קיבה בגיל מבוגר, שפוגע בעיקר בגברים, סרטן קיבה בגיל הצעיר פוגע בשני המינים בצורה דומה.
סיכויי ההחלמה בסרטן קיבה בצעירים
קיים קושי להעריך כיצד גיל הופעת סרטן הקיבה משפיע על סיכויי ההחלמה מהמחלה.
ביפן, מדינה שבה סרטן הקיבה היא מחלה נפוצה במיוחד, סיכויי ההחלמה של חולים צעירים בסרטן הקיבה היו נמוכים מסיכויי ההחלמה של חולים מבוגרים בסרטן קיבה.
גם בישראל, אירופה וארה"ב ניכר שסיכויי ההחלמה של חולי סרטן קיבה צעירים נמוכים מעט לטווח ארוך לעומת חולים מבוגרים. עם זאת, מספר מקרי המוות עקב סרטן קיבה בקבוצות הגיל הצעירות נמצא בירידה משמעותית בשנים האחרונות. כך למשל, מספר מקרי המוות שנגרמו עקב סרטן הקיבה בין 2005 ל-2009 בישראל ירד ב-12% לעומת התקופה שבין שנת 2000 ל-2004. סביר שמגמה זו ממשיכה גם בשנים האחרונות עם כניסתם של טיפולים חדשים, ממוקדים ואגרסיביים יותר לסל הבריאות.
סרטן קיבה לא יורד בצעירים
טיפול בסרטן קיבה שמופיע בגיל הצעיר
המפתח לכל טיפול מוצלח בסרטן הוא אבחון מוקדם שלו- עניין בו חולי סרטן קיבה צעירים מתקשים במיוחד. על פי מספר מחקרים, חולי סרטן קיבה צעירים סובלים מהתסמינים שלהם זמן ארוך יחסית (שישה חודשים עד שנה על פי אחד המחקרים) עד לאבחון המחלה.
עובדה זו הופכת רבים מהחולים הצעירים לכאלו שמאובחנים בשלב מחלה מתקדם, שלא מאפשר ניתוח להסרת הגידול, שהוא הטיפול היחיד שיכול לאפשר החלמה מהמחלה .
חולי סרטן קיבה שהמחלה שלהם גבולית לניתוח יכולים לקבל טיפול כימותרפי נאו אדג'ובנטי, כלומר, טיפול שמטרתו להקטין את הגידול כדי לאפשר את כריתתו הניתוחית בשלב מאוחר יותר.
חולי סרטן קיבה צעירים שהגידול שלהם לא מאפשר ניתוח יעיל שלו או טיפול כימותרפי מקדים לניתוח יוכלו לבצע טיפול כימותרפי ללא ניתוח. טיפול זה נמצא בעל יעילות סטטיסטית מובהקת להארכת תוחלת החיים בחולי סרטן קיבה במצב מתקדם או גרורתי.
תקווה לחולים: טיפול ביולוגי כבר נמצא בסל הבריאות
מטופלים צעירים החולים בסרטן קיבה גרורתי יוכלו, בנוסף לטיפול הכימותרפי, לעבור בדיקה לנוכחות המוטציה HER2 בתאי הגידול שלהם. קיום מוטציה זו תאפשר למטופלים אלה לקבל טיפול תרופתי ביולוגי באמצעות הרצפטין (אוTrastuzumab ), המסובסד על ידי המדינה וקופות החולים.
בנוסף לתרופה זו, קיימים טיפולים ביולוגיים נוספים עבור חולי סרטן קיבה מתקדם או גרורתי. טיפולים אלה פועלים במקביל לכימותרפיה ופוגעים בדיוק רב יותר בתאי הגידול וגם הם מסובסדים על ידי קופות החולים, ללא צורך בביטוחים משלימים.
טיפול אימונותרפי בסרטן קיבה: רותמים את מערכת החיסון למלחמה במחלה
אימונותרפיות הן תרופות שמעצימות את פעילות מערכת החיסון הטבעית של הגוף כנגד תאי סרטן. בסרטנים רבים, ובהם סרטן ריאות וסרטן עור, הטיפולים האימונותרפיים שינו לחלוטין את האופן שבו מטפלים במחלות אלה בשנים האחרונות.
על אף שהטיפול האימונותרפי בסרטן קיבה טרם מסובסד במסגרת סל הבריאות בארץ, בעולם כבר עושים שימוש באימונותרפיות כטיפול עבור סרטן קיבה.
בישראל, ניתן לבצע בדיקות מתקדמות למאפיינים מסוימים בתאי הגידול. מאפיינים אלו, כגון נוכחות EBV בבדיקת שיוכלו לחזות את תגובת הגידול לטיפול האימונותרפי.