הקשר בין גניקולוגיה, קרדיולוגיה ופסיכולוגיה ומחלות לב בנשים
חן קורקוס יום שלישי,
23 ביוני 2015, 10:17
בכנס Cardio Femme: "הממשק בין גניקולוגיה, קרדיולוגיה ופסיכולוגיה לאבחון וטיפול במחלות לב בנשים", שהתקיים בדן קיסריה: נאמר ע"י ד"ר דנה צפת כי: "66% מנשים יהודיות בישראל אינן יודעות מהן סיבות המוות העיקריות בקרב נשים ומידי שנה נפטרות בארץ מעל ל-5,500 נשים כתוצאה ממחלת לב; שיעור תחלואת הלב בקרב נשים ערביות גבוה ב- 57% מנשים יהודיות".
בכנס גדול שהתקיים בסוף השבוע (18 – 20 ליוני) במלון דן קיסריה, שנועד ליצור שיתוף פעולה אינטר-דיסיפלינרי סביב מחלות לב בקרב נשים, הציגה ד"ר דנה צפת לראשונה ממצאים של סקר טלפוני שערכה, באמצעות המרכז לבריאות לב האישה, ע"ש לינדה ג’וי פולין, הדסה עין-כרם, בראשו היא עומדת.
הסקר נועד לבחון מודעות של נשים ישראליות לעובדה, כי מחלות לב מהוות גורם המוות מספר אחד בקרב נשים בעולם המודרני. בעולם, אחד מכל שלושה מקרי מוות של נשים נגרם כתוצאה ממחלת לב.
ד"ר בלה קויפמן, ד"ר דנה צפת וד"ר אביטל פורטר. צילום: שנוליק שליש
במסגרת הסקר נשאלו הנשים שתי שאלות מרכזיות. האחת – מהם לדעתן גורמי המוות העיקריים בקרב נשים. השאלה השנייה בחנה את מודעותן של הנשים לתסמינים של התקף לב.
34% בלבד מהנשים היהודיות – חילוניות וחרדיות – השיבו נכונה לשאלה 'מהו גורם התמותה המרכזי בקרב נשים'. רק 25.9% נשים ערביות היו מודעות לסיבת המוות העיקרית בקרב נשים למרות ששיעור התחלואה בקרב נשים ערביות גדול ב-57% ממספר הנשים היהודיות שלוקות בליבן.
כשנתבקשו הנסקרות למנות סימנים נשיים העלולים להעיד על התקף לב, 65.9% מכלל הנשים הערביות והיהודיות השיבו כי כאבים בחזה, לחץ בחזה או כאבים בזרועות, בכתפיים או בצוואר הינם סימני אזהרה להתקף לב אצל נשים.
במענה לשאלה כיצד יפעלו במידה שיחושו באחד או יותר מהתסמינים העלולים להעיד על התקף לבבי, 54% מכלל הנשים החילוניות והחרדיות ענו כי יתקשרו לאמבולנס.
לעומתן, רק 20.6% מקרב הנשים הערביות העידו על עצמן שיפנו להזמין אמבולנס. לעומת זה, בהתייחס לשאלה 'כיצד תפעלי אם אישה אחרת תלקה בסימני אזהרה אלו'? 74.5% מהנשים החילוניות העידו על עצמן כי יזעיקו אמבולנס, 89.2% מהחרדיות ו-56.4% מן הערביות.
"נתונים אלו מדאיגים במיוחד נוכח העובדה, כי מידי שנה מתות בעולם 8.6 מיליון נשים ממחלות לב, ובישראל מעל לחמשת אלפים וחמש מאות נשים", אמרה ד"ר צפת בכנס, במושב השני שעניינו: מחלת הלב הנשית. "המימצאים שלנו דומים לאלו שנמצאו בסקר דומה שנעשה בארה"ב ב- 1997. בעקבות הקמפיין המפורסם Go Red שנועד להגביר מודעות למחלות לב בקרב נשים, ב- 2012 חל שיפור ניכר במודעות. תקוותינו כי גם בישראל יקרה אותו הדבר, באמצעות הפעילות של מרפאת לב האישה ופעולות נוספות שאנו יוזמים."
ד"ר אביטל פורטר, מנהלת מחלקת לב-ביניים ומרפאת לב האישה בבלינסון: "חשוב לנו מאד כי משרד הבריאות יתמוך בנו ויתן לנו רוח גבית במהלך שהתחלנו – שלושת מרפאות לב האישה הפעילות בישראל באיכילוב, הדסה ובלינסון – להגביר את המודעות למחלות לב בקרב נשים כגורם תמותה מס' 1.
מודעות זו יש להעלות בקרב ציבור הרופאים, ציבור הנשים והציבור כולו. מעבר לכנסים חשובים אלה שיזמתי זו הפעם השניה, הפעילות הענפה בקהילה שמובילה מרפאת לב האישה בהדסה ועוד - אני קוראת לשינוי הסילבוסים בבתי הספר לרפואה ולסיעוד, אם דרך עדכון והכשרה של רופאי משפחה, רופאי נשים, פסיכולוגים, פסיכיאטרים ואחרים. הייתי גם שמחה אם בכל מרכז רפואי בארץ הייתה פועלת מרפאת לב האישה, על בסיס יומי, וכי גניקולוגים וקרדיולוגים ילמדו לשלב ידיים בנושא."