טיפול חדשני בהרטבות לילה מוצע ברשת מרפאות כללית באיזור. מומחית כללית לטיפול בהרטבת לילה: עכשיו הזמן להתחיל טיפול, עם התחממות מזג האויר וההזדמנות לפתור את הבעיה לקראת שנת הלימודים הבאה. השנה יש החמרה בתופעה, כי גם בקרב ילדי האיזור יש תגובה רגשית למראות בטלויזיה וגיוס האבות בצוק איתן. המצוקה הרגשית באה לידי ביטוי גם בהרטבת לילה. כמו כן, לקראת מחזורי הגיוס של אוגוסט נרשמת תופעה של הרטבה שניונית, בקרב מתבגרים שמועד גיוסם קרב.
הרטבת לילה בילדים ונוער היא בעיה מטרידה ושכיחה, עם השלכות רגשיות וכלכליות קשות. כללית מפעילה ומציעה טיפול כוללני בתופעה, ברשת מרפאות גמילה מהרטבה עם תוצאות טובות במיוחד ובמחיר נוח ומוזל לעמיתי המושלם (טיפול זה אינו כלול בסל הבריאות).
מסבירה תמר גבעוני, פסיכולוגית קלינית שהתמחתה ופיתחה גישה טיפולית ייחודית בהרטבת לילה, המיושמת בהצלחה רבה במרפאות הגמילה מהרטבה של כללית ברחבי האיזור: הרטבת לילה הינה בעיה כלל עולמית ולמעשה זוהי התופעה השנייה השכיחה ביותר לאחר האסטמה. כ – 20% מהילדים בגילאי 5-6 מרטיבים בזמן השינה. השכיחות הולכת ופוחתת ככל שעולים בשכבת הגיל, אולם, ידוע כי בגיל 18 עדיין כי 2% מרטיבים.
השכיחות אצל בנים גבוהה בכ- 3\2 מאשר אצל בנות. ההשלכות נפשיות והחברתיות של התופעה, חמורות: מחקר בתחום הראה שהדימוי הנפשי הירוד של המרטיב (15.9%), דומה לזה של ילדים המאושפזים בשל מחלה קשה (18.9%). להבדיל ממחלה קשה, בתופעת ההרטבה, ניתן לטפל בקלות ובשיעורי הצלחה גבוהים.
טיפול בהרטבה. תמר גבעוני עם הבובה. צילום: דוברות כללית
תמר גבעוני מפרטת: מבחינים בין הרטבת לילה ראשונית לבין הרטבת לילה משנית. הרטבת לילה ראשונית מוגדרת כהרטבה אצל ילדים שמאז שנולדו לא הפסיקו לאבד שתן בלילה, תוך כדי שינה. להרטבת לילה ראשונית יכול להיות מרכיב תורשתי. אם אחד ההורים סבל מהבעיה, קיים סיכון של כ – 40% שצאצאיו יסבלו זו. האחוז עולה, כמובן אם שני ההורים סבלו מהרטבת לילה ובתאומים זהים השכיחות היא של 70%.
נמצא שאצל 23% מכלל הילדים המרטיבים בלילה קיים סיפור משפחתי. גורם נוסף הוא, שלפוחית קטנה – אצל 3\1 מהילדים נפח השלפוחית המרבי קטן יותר, בהשוואה לילדים בריאים מאותה קבוצת גיל ויכולתם לאגור שתן לאורך הלילה נפגמת. הסיבה לכך: התכווצויות בלתי רצוניות של סיבי שריר השלפוחית, הגורמות להקטנת הקיבולת ויכולת האגירה של שלפוחית השתן. גורם גופני נוסף הוא רמה נמוכה של הורמון ADHבמהלך השינה.
בילדים בריאים, מופרש ההורמון בכמות מוגברת יותר בין השעות 22:00 ל- 6:00 בבוקר ובכך הם מייצרים ומפרישים פחות שתן בלילה. מחקרים רבים הוכיחו שאצל 3\2 מהילדים הסובלים מהרטבת לילה ראשונית, לא מתרחש תהליך כזה. אצלם, כמות ההורמון המופרשת בלילה זהה לזו שהילד מפריש במשך היום ולכן הוא מייצר ומפריש יותר שתן בשנתו. גורמים נוספים להרטבת לילה קשורים להרגלי אכילה ושתייה, שינה עמוקה ובעיות רגשיות והתנהגותיות.
הרטבת לילה משנית מוגדרת כהרטבה אצל ילד שהפסיק להרטיב, היה יבש במשך הלילה תקופה של 6 חודשים לפחות וחזר להרטיב. הסיבה להרטבה זו, היא לרוב חברתית, משפחתית או פסיכולוגית.
כאמור, הבשורה הטובה היא, שמדובר בבעיה שאחוזי ההצלחה הטיפולית בה גבוהים. כאשר כיום הטיפול המועדף והחדשני בתופעה הוא טיפול התנהגותי משולב. הטיפול כולל שילוב של תרגול במכשיר הפעמונית, חיזוק מודעות, עיצוב התנהגותי ותרגילים לחיזוק שרירים והתאפקות.
קיימים גם טיפולים תרופתיים, אך מקובל לבחור בהם רק באותם מקרים מעטים בהם הטיפול ההתנהגותי נכשל, כאשר ברור כי מאובחנת בעיה אורגנית מובהקת, או כאשר מדובר בהרטבת יום ולילה. מה שבטוח הוא, שטיפול נכון בבעיית ההרטבה מביא לשינוי עצום באיכות החיים של הילד.