שרות חדשני בנתניה וייחודי בארץ: מרכז עירוני-טיפולי לתושבים שחווים סימפטומים של טראומה כתוצאה מהמלחמה
מאז השבעה באוקטובר פעלה עיריית נתניה, באמצעות מינהל הרווחה והביטחון החברתי, מסביב לשעון כדי להעניק מענה, סיוע וטיפול לכל מי שהיה זקוק בהיבט הנפשי-ריגשי. כעת, מענה זה מתרחב עם הקמת מרכז "טללים" – מרכז טיפולי לחיזוק החוסן האישי ומניעת טראומה.
הטיפול במרכז טללים מתמקד במניעת התפתחותם של סימפטומים טראומטיים ובהקניית כלים להתמודדות בריאה ויעילה עם חוויות המלחמה. המענה ניתן מתוך ההבנה שמניעת טראומה בשלב מוקדם, תורמת לשיקום אישי, משפחתי וחברתי, ומחזקת את חוסנה של הקהילה.
עם תחילת מלחמת חרבות ברזל פעל מנהל הרווחה והביטחון החברתי בעיריית נתניה במהירות והקים יחידת טראומה ייעודית שנועדה לספק מענה טיפולי למגוון אוכלוסיות שנפגעו מהאירועים הקשים.
יחידה זו העניקה טיפול לתושבים מפונים מהצפון ומהדרום, שורדי מסיבת הנובה, מילואימניקים, משפחות משרתי המילואים ותושבי נתניה שסבלו מחרדה ומצוקה בעקבות המלחמה.
היוזמה החשובה התאפשרה הודות לתרומה נדיבה שהתקבלה באמצעות קרן נתניה, שאפשרה הקמת שירותים חיוניים בזמן קצר. מענה זה היה משמעותי מאוד עבור אנשים רבים אשר קיבלו מצד אחד מענה ריגשי וטיפולי לקשיים עמם הם מתמודדים, ומצד שני זכו לכלים להמשך הדרך.
בעקבות המלחמה הממושכת והשלכותיה על החברה, התקבלה פניה מטעם משרד הביטחון למינהל הרווחה בבקשה להרחיב את המענה הטיפולי עבור משרתי המילואים, שחוו חוויות מאתגרות במהלך שירותם – מדובר ב"תוכנית עמית", במסגרתה ניתנים לכל משרתי המילואים 12 מפגשים טיפוליים שמטרתם לתמוך בשיקום נפשי, מניעת התפתחות טראומה והתמודדות עם חוויות השירות.
כעת, כאמור, מתוך רצון להרחיב את המענה הריגשי, הרחיב מינהל הרווחה בעירייה את הפעילות עם הקמת מרכז "טללים". המרכז, יעניק שירות במבנה עירוני מותאם, ויפעל כמרחב טיפולי המאפשר שקט, ביטחון וריפוי.
במרכז יפעלו מטפלים מקצועיים מעובדי מינהל הרווחה, אשר להם רקע טיפולי, לצד הכשרות מתאימות.
ראש מינהל הרווחה והביטחון החברתי, רותי גור, מוסיפה, כי בהמשך, ירחיב המרכז את פעילותו ויפתח את שעריו לקהלים נוספים, בהם אמהות של חיילים בשרות סדיר ובמילואים, וכן, תושבים שנפגעו בעקיפין מהמלחמה.
כמו כן, המרכז יציע טיפולים מגוונים, כולל טיפולים קבוצתיים, זוגיים ומשפחתיים, על מנת לתת מענה מקיף וכוללני.
הקמת המרכז החדש והייחודי והתרחבות המענה עבור התושבים התאפשרה הודות לשיתופי פעולה למען הקהילה של מספר גורמים: התוכנית הוגשה לקבלת תמיכה ממפעל הפיס, קרן עזבונות ומשרד הרווחה. כמו כן, חבר מינהל הרווחה ל"מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו".
ראש העיר, מרים פיירברג-איכר: "הקמת המרכז החדש תאפשר מענה רחב יותר לתושבי העיר שנפגעו מהמלחמה הממושכת וזקוקים למענה טיפולי. ככל שהמלחמה מתמשכת מצטרפים עוד ועוד מעגלים הזקוקים לסיוע, אני גאה בצוותי העירייה ובפרט עובדי מינהל הרווחה שעושים לילות כימים, מהשבעה באוקטובר, למען תושבי העיר שזקוקים לסיוע, אני מברכת על היוזמה הברוכה להרחבת המענה הטיפולי וחיזוק החוסן הקהילתי ומודה לכל השותפים".
אנשי מילואים וכוחות הבטחון המעוניינים לקבל את השרות ירשמו באפליקציית "עמית" של משרד הביטחון.