העולם לא ייחרב מאנשים רעים, אלא מאלה שרואים מהצד ולא עושים דבר. טור אישי של שרה בריהון מחנכת בבית ספר ניצנים בחדרה
"יש רגעים שבהם חברה נבחנת לא לפי אויביה, אלא לפי תגובתה למה שמתרחש בתוכה; לא לפי עוצמתה הצבאית, אלא לפי מצפונה. ברגעים כאלה, השאלה האמיתית אינה מה עשו הרעים אלא מה עשינו אנחנו.
יש רגעים שבהם נדמה שהמציאות עצמה זועקת. לא בלחש, אלא בקול רם, חודר כזה שאי אפשר להתעלם ממנו. זו אינה רק תחושת כאב; זו קריאה לאחריות.
כמו מתוך תהום עולה השאלה העתיקה: “איה אחיך?”
והפעם איה ימנו בנימין זלאקה, אחינו? ודמו, כמו אז, זועק מן האדמה.
אך בניגוד לקין, איננו יכולים להרשות לעצמנו להשיב: “השומר אחי אנוכי?”
כן אנחנו השומרים, כולנו.
נדמה שמשהו יסודי נסדק בתוכנו כחברה. המצפון, היושרה והאחריות ההדדית אותם עקרונות בסיסיים שאמורים להנחות עם שלם הולכים ונשחקים. במקום ערבות הדדית אנו מוצאים אדישות; במקום אמת טשטוש; במקום אחריות הפניית מבט.
קל להאשים הנהגות, ממשלות ונבחרי ציבור. קל לומר שהם מטעים, מרדימים ומסיחים את הדעת. אך האמת הפשוטה והקשה יותר היא שהכוח אינו רק בידיהם; הוא גם בידינו. חברה אינה נוצרת במסדרונות הכנסת, אלא בלבבות אזרחיה.
בנינו ובנותינו עומדים בחזיתות, נושאים על כתפיהם את האחריות להגנה על הבית. הם משלמים את המחיר הכבד ביותר בשם כולנו. אך האחריות אינה מסתיימת בשדה הקרב; היא מתחילה דווקא כאן, בחיי היומיום, בהתנהלות שלנו כחברה. אין לנו על מי להישען אלא על עצמנו ועל הערכים שאנו בוחרים לחיות לפיהם.
הקרעים שבתוכנו ימין ושמאל, דתיים וחילונים הם לעיתים תוצר של שיח שמבקש להפריד במקום לחבר. אך כשם שבגוף האדם יד שמאל תומכת ביד ימין, כך גם אנו זקוקים זה לזה. לא מתוך אחידות, אלא מתוך אחריות משותפת.
מעל לכל חלוקה יש אמת פשוטה: כולנו בני אדם. נבראנו בצלם שווים בערכנו ושווים באחריותנו.
כאשר מוסר, מצפון וערכים נדחקים לשוליים, החברה כולה נפגעת. האלימות כבר אינה תופעה רחוקה; היא כאן, סביבנו בכבישים, בבתי הספר, במרחב הציבורי. זו אינה גזירת גורל, אלא תוצאה של בחירות והבחירה יכולה להיות אחרת.
ימנו בנימין זלאקה ז״ל מסמל עבורי את דמות האדם שהיינו רוצים לראות יותר ממנה בחברה הישראלית: כבוד, צניעות, אהבת אדם, אחריות, אכפתיות ודרך ארץ. לא אידיאל מופשט אלא מציאות אפשרית.
השאלה אינה רק כיצד אנו זוכרים אותו, אלא מה אנו עושים מכאן והלאה. האם נמשיך לעמוד מן הצד או שנבחר להיות שותפים פעילים בעיצוב פני החברה שלנו?
כי בסופו של דבר, המציאות אינה “שם בחוץ”, המציאות היא אנחנו!
ימנו בנימין זלאקה ז״ל מסמל עבורי את דמות האדם שהיינו רוצים לראות יותר ממנה בחברה הישראלית. שרה בריהון
סדרת רשת חדשה עלתה בהשראת סדרת הטלוויזיה המדוברת “הלוטוס הלבן”, מהלך המהווה חלק מאסטרטגיית התוכן של מותג הטיפוח VICHY (ווישי), מהלך תקשורתי רחב וחדשני בישראל המחבר בין תרבות, הומור ותובנות על עולם השיווק. לצילומי הסדרה גויסו כוכבות בולטות: קרן מור מהשחקניות המוערכות בישראל, ריף נאמן שחקנית ודוגמנית מובילה וליבר בלילתי, אישיות אופנה מהבולטות ברשת. הן עומדות במרכז העלילה ומגלמות דמויות נשיות חזקות, מורכבות ושונות זו מזו, הנפגשות בריטריט וולנס יוקרתי של המותג.
חוזרים לצפון: מלון בוטיק אל-רום שברמת הגולן פותח את עונת התיירות ומזמין את המטיילים ליהנות מחופשה ירוקה, שקטה וקרירה בגובה של כ-1,070 מטר מעל פני הים. המלון מציע חדרי אירוח משפחתיים, מדשאות רחבות, מתחמי ברביקיו, ג'ימבורי לילדים ומרחבים פתוחים מול נופי הגולן. בחודש יוני נפתחה גם עונת קטיף הדובדבנים המפורסמת של אל-רום, עם 12 זנים שונים של דובדבנים ופירות יער. כחלק מהחוויה, מומלץ לבקר במיצג “עמק הבכא” (עז 77), המספר את סיפור הגבורה של חטיבה 7 במלחמת יום הכיפורים. המיצג מוצע ללא תשלום לאורחי המלון. לפרטים באתר בוטיק אל-רום.
הסופרת שלנו זוהר אביב פגשה את ליאור סושרד במסעדה. היא ביקשה שיקרא את מחשבותיה אבל הבת שלו קפצה ואמרה - אבל אני כבר קראתי, קראתי את הספרים שלך. המורה מקריאה בכל יום את 'חבורת כוח המוח' וזה היה בהחלט משמח דיו וחיוך רחב התפשט לתמונה משותפת. אהבנו!
התהוות: האמנית הצעירה הדס פורגס מציגה את תערוכת היחיד הראשונה שלה בגלריית Global Art בתל אביב. בתערוכה מוצגות עבודות שמן עוצמתיות העוסקות ברגש, זהות, תשוקה, כאב ותהליכי התפתחות אישיים, תוך שילוב השפעות מעולמות האמנות הקלאסית והעכשווית. היצירות חושפות את עולמה הפנימי של פורגס ומזמינות את הצופה למסע בין סערה נפשית, חלומות ותקווה. פורגס, בוגרת שירות ביחידת 8200 בתחום הסייבר, יוצרת חיבור מסקרן בין חשיבה טכנולוגית לבין יצירה אמנותית אינטואיטיבית ורגשית. התערוכה מסמנת את תחילתה של דרך אמנותית מבטיחה ומעניקה הצצה ליצירתה המתגבשת של אמנית צעירה ומסקרנת. אוצרות: מיכלי אדלר וד"ר גליה דוכין אריאלי. פתיחה חגיגית: 25.6.2026 - נעילת התערוכה: 25.7.2026. מקום: גלריית Global Art, מרכז בעלי מלאכה 13, תל אביב.