רשות הטבע והגנים ורמת הנדיב התקינו מערכת לצמצום תאונות עם בעלי חיים
בניסוי משותף לנתיבי ישראל רשות הטבע והגנים ורמת הנדיב הותקנה מערכת לצמצום תאונות עם בעלי חיים. במהלך השבוע שעבר הוצבה מערכת לצמצום תאונות דרכים עם בעלי חיים חוצים לאורך מקטע של חצי קילומטר בכביש 652 העולה מבנימינה לזכרון יעקב שבו, לפי סקרי דריסות יומיים שעורכת רמת הנדיב במשך למעלה מ-10 שנים, מתרחשות מרבית התאונות בין מכוניות לחיות בר.
דותן רותם אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים: ״מערכת זו מופעלת בשעות החשיכה. מדובר על גדר של קול המרתיע בעל חיים מלעלות על הכביש כאשר רכב מתקרב לאזור הממוגן. המערכת מופעלת על ידי אורות הרכב המגיע ומורכבת משורת עמודים. על כל עמוד מותקן מכשיר שעם הפעלתו נוצרת הפרעה קולית לעבר השטח הפתוח שבצידי הכביש. בעל חיים המתקרב למקום ירתע ולא יחצה.״
כאמור המערכת מופעלת רק כאשר רכבים נמצאים על הכביש, כך שכאשר אין רכב בעלי החיים יכולים להמשיך ולחצות את הכביש בבטחה ולא לסכן את משתמשי הדרך או את עצמם. מערכת דומה מוצבת מזה שנה וחצי כאזור לכיש. נערך ניטור קבוע הבוחן את כמות בעלי החיים הנדרסים במקטע הממוגן לעומת מקטע ביקורת. בדו"ח שיפורסם התקופה הקרובה עולה כי המערכת מצמצמת באופן ניכר את כמות הדריסות של בעלי חיים וכמובן גם את הסיכון לנהגים. המקטע בו הוצבה המערכת הוא חיבור של שטחים פתוחים בין רמת הנדיב לשטחי החקלאות של בקעת הנדיב המשמשים כמסדרון אקולוגי. מעבר זה עתיד להיוותר פתוח גם לאחר תהליכי פיתוח שיעבור האזור.
ד"ר אמיר ארנון, אחראי ממשק ושימור חיות בר ברמת הנדיב מוסיף כי כבר כיום בעלי חיים רבים חוצים את הכביש במקטע זה וחלקם נדרסים. בעת התקנת המערכת ראינו עשרות רבות של שערות (קוצי) דרבנים לאורך כל המקטע. כל הכביש מנוטר כבר שנים רבות על ידי צוות רמת הנדיב כך שנוכל בעתיד לדעת עד כמה פחתו הדריסות לאחר הצבת המערכת. סוג המיגון שהותקן מתאים לכבישים צרים יחסית בהם מהירות הנסיעה נמוכה. שיתוף הפעולה המבורך עם נתיבי ישראל ומשרד התחבורה, בכל הקשור לשיפור חדירותם של כבישים למעבר בטוח של בעלי חיים נעשה בתחומים נוספים ותורם רבות לשמירה על המגוון הביולוגי הייחודי של מדינת ישראל.
במהלך חופשת חול המועד סוכות יערכו ב 18 קניוני עופר ברחבי הארץ מגוון רחב של אירועים, פעילויות ואטרקציות לכל המשפחה – ללא עלות ובכניסה חופשית. בין האטרקציות הבולטות לכל השפחה: מופעים, הצגות , סדנאות, מתחמי משחק, מתנפחים ועוד. חג שמח!
מרוץ "ענבי טלי 2026" – מרוץ הראשון מסוגו בישראל שהתקיים בין הכרמים ובנופים המרהיבים של שפלת יהודה, השתתפו כ-200 רצים ורצות מגילאי 4 ועד 70. האירוע הציע למשתתפיו שלושה מסלולים ברמות קושי ומרחקים שונים – מקצה תחרותי של 10 ק"מ, מקצה של 5 ק"מ ומקצה של 2 ק"מ המיועד למשפחות ולילדים. המשתתפים במרוץ נהנו מחוויית ריצה ייחודית פסטורלית ובלתי נשכחת בתוך הנוף החקלאי המזוהה עם ענבי טלי, במסלולים העוברים בין הכרמים הירוקים והשדרות המוצלות, סמוך לאזור בו עובר שביל ישראל ובנוסף, קיבלו חולצת DryFit ומדליית השתתפות, ובמקצים התחרותיים גם מספר חזה עם שבב דיגיטלי למדידת זמנים. את המרוץ סיימו בטעם טוב עם מיטב תוצרת הענבים כחול לבן. כרמל הלפרין, מנכ"ל 'ענבי טלי', שהזניק את המרוץ והשתתף בעצמו במקצה של 10 ק"מ, אמר: "אנו שמחים על האירוע המיוחד ועל ההזדמנות להזמין את הציבור הרחב אלינו, לכרמים, המקום שבו הסיפור של ענבי טלי התחיל ולהכיר מקרוב את החקלאות והנוף של מושב לכיש".
איש החסד הנתנייתי אלעזר פרץ מ׳מטה משיח׳ ערך כמידי שנה ביקור במשרדי עיריית נתניה, שם תקע בשופר וחילק ערכות דבש יחד עם ברכת הרבי מליובאוויטש לשנה טובה ומתוקה. ראש העיר אבי סלמה בירך את פועלו של איש החסד למען תושבי העיר. עוד ביקר פרץ במשרדי סגן ומ״מ ראש העיר שלו אלגלי, סגן ראש העיר אמיה טאגה, מנכ״ל העירייה מויש לוי, מ״מ מנכ״ל העירייה אלון אהרן ומנהל אגף הקליטה בני אמר.
סגן ומ״מ ראש העיר, שלו אלגלי, השתתף השבוע באריזת סלי מזון לקראת ראש השנה יחד עם חב״ד נתניה ופלוגת חיילי צה״ל. במהלך הפעילות נארזו סלי מזון שיועברו למשפחות לקראת החג, כחלק מהפעילות שמקיימים בחב״ד נתניה לאורך השנה למען תושבי העיר. ישר כח!