ריצה היא בין הפעילויות הספורטיביות הנפוצות ביותר בעולם, אבל גם בהן יש סיכוי מסוים לפציעה. במאמר הבא נציג את המאפיינים של הפציעות העיקריות, נסביר מי נמצא בקבוצת הסיכון ונביא דרכים יעילות לטיפול בהן
כל רץ חובבן או מקצועי מתמודד לעיתים עם פציעות וכאבים. אמנם לא תמיד הפציעות אמורות למנוע את המשך הפעילות הגופנית ויש כאבים שלא בהכרח מעידים על בעיה אקוטית, אבל בהחלט חשוב להישאר ערניים לסימפטומים ולתופעות הנפוצות. כמו כן, יש להתייעץ עם אנשי מקצוע בכל מקרה של התלבטות ולא להזניח כאבים כרוניים. אף כאב ריצה לא חולף מעצמו ללא טיפול יעיל ואביזרים אורטופדיים מתאימים.
מהי "ברך רצים"?
הפציעה השכיחה ביותר מריצה נקראת ITBS - lliotibial band friction syndrome, או "ברך רצים". אפשר לזהות את הפציעה הזו על ידי כאב חד בחלק החיצוני של הברך, והיא מסוכנת בעיקר עבור רצים בעלי גמישות יתר, מתאמנים עם שרירים חלשים בירך ובאגן וגברים ונשים עם הבדל באורך הרגליים.
הדרך לטפל בפציעת "ברך רצים" היא קודם כל לנסות למנוע אותה. את זה עושים על ידי חיזוק שרירי הירך והאגן והקפדה על מתיחות של הרצועה. שימוש בגליל ספוג נוקשה יכול לסייע למתיחה נכונה של הרצועה, בעוד עיסוי עמוק עם משחה יועיל להפגת כאב ברכיים חד. בתקופת המנוחה מהריצה ניתן לחזק את שרירי האגן והירך עם שחייה, ריצה במים או אליפטיקל. דרך התמודדות נוספת עם בעיות בברכיים היא טכנולוגיית לייזר להפגה וטיפול בכאבי ברכיים.
כאבי ברכיים (צילום: יח"צ)
מה עושים עם שברי מאמץ?
שברי מאמץ הם ככל הנראה הפציעה הכי מפורסמת של ריצה. עם זאת, היא כוללת בפועל שני סוגים שונים של פציעות. הסוג הראשון נקרא Shin splint ובו הפציעה מתייחסת לכאב בעצם השוק ובנקודת המפגש של שרירי השוק. לעומת זאת, הסוג השני נקרא Stress Fracture ובו נוצר שבר או סדק בעצמות החשופות לעומס יתר מצטבר.
רצים המתאמנים יתר על המידה, לא שומרים על תזונה נכונה ובעלי רמות אסטרוגן נמוכות נמצאים בקבוצות הסיכון לשברי מאמץ. לעיתים מלווים שברי מאמץ בסימפטומים של כאבי גב והטיפול בהם מבוסס על אבחון של מיקום ודרגת השבר.
כך תזהו דלקות בגיד אכילס
גם דלקות נוטות להופיע לעיתים קרובות אצל אנשים שרצים כדי לשמור על כושר ולהוריד במשקל. הדלקת השכיחה נוצרת בגיד אכילס, שתפקידו לחבר את שרירי השוק לעצם העקב. הפגיעות נוצרות בשל עומס יתר ותנועות חוזרניות, אך הכאב ממוקם בדרך כלל בחלק האחורי של כף הרגל ובחיבור בין הגיד לעקב.
יש להפחית את עצימות האימון מיד עם הופעת הכאב ולהימנע מהליכה בכפכפים. לאחר מכן מתחילים תכנית שיקום ארוכה שכוללת מנוחה ומחייבת צריכת סידן וחלבון. התייעצות עם איש מקצוע גם תסייע להתאים תכנית חיזוק ומתיחות ולבחור סרגל מאמצים חלופי.
בוריס צירולניק משתף: "בקבלת הפנים לרגל יום העצמאות של הרפובליקה של אזרבייג'ן, הרבה מילים חמות, הרבה חברים ותיקים, כל הדברים הטובים. מזל טוב לכל המעורבים ביום העצמאות של אזרבייג'ן!".
סגנית ומ"מ ראש העיר, שירי חגואל סיידון משתפת: “יְרוּשָׁלַיִם שֶׁל זָהָב, שֶׁל נְחוֹשֶׁת וְשֶׁל אוֹר” - ביום ירושלים, ליבנו עם העיר שחוברה לה יחדיו — ועם אלו שעדיין רחוקים ממנה. נמשיך להתפלל לחזרתם המהירה של כל הַחטופים הביתה".
את מי תפסנו בשוק העירוני? הזמר המצליח ישי לפידות נצפה בשישי בשוק נתניה כשהוא בוחר בקפידה פירות טריים לסופ”ש. עוברי אורח מדווחים שהוא קנה אננס, תותים ואבוקדו– סטייל בריאותי במיוחד. מישהו אמר שייק בבראנץ’? פרגנו!