שטייניץ: "יחידות 1-4 בחדרה המופעלות בפחם תסגרנה עם חיבורם של מאגרי הגז הטבעי לוויתן וכריש תנין לחוף ועם סיום הקמתן של תחנות כח הפועלות על גז טבעי באזור חדרה". ח״כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני) בתגובה להודעתו של שטייניץ: ״אני מברכת על החלטת שר האנרגיה לסגור את תחנות הפחם. זוהי בשורה לתושבי חדרה ומדינת ישראל".
שר האנרגיה, דר' יובל שטייניץ, הכריז היום במסיבת עיתונאים על החלטתו לסגור את יחידות 1-4 בחדרה, הפועלות על פחם, זאת עם חיבורם של מאגרי הגז הטבעי לוויתן וכריש תנין לחוף, והקמתן של תחנות כוח חדשות המופעלות על גז טבעי תוך עד שש שנים (זמן התקנת הסולקנים). השר שטייניץ הוסיף, כי תתקיים בחינה הנדסית כיצד יחידות 1-4 תשמשנה כגיבוי בזמן חירום.
השר שטייניץ הדגיש, כי החלטה זו היא המשך ישיר למדיניות משרד האנרגיה, המופעלת לראשונה בו, על פיה השימוש בפחם יוקטן למינימום, תוך שמירה על מקסימום ביטחון אנרגטי. השר שטייניץ הוסיף, כי החלטה זו מצטרפת להנחייתו לפני מספר חודשים להפחית15% משימוש בפחם, שנכנסה לתוקפה באופן מיידי.
"מספר גורמים הובילו אותי לקבלת החלטה זו, שהתגבשה במהלך השבועות האחרונים, ביניהם דיון מיוחד בקבינט בנושא הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל, וכן בחינה מחודשת של יעילות, מחיר ומהירות של התקנת הסולקנים ביחידות 1-4 הישנות. דבר נוסף שאפשר זאת, הוא ההתקדמות ביישומו של מתווה הגז, אשר בלעדיו מהלך זה לא היה קורם עור וגידים. אלו יחד יצרו תמונת מצב שונה, אשר הובילה אותנו לבחינה מחודשת של הנושא.
קיימנו מספר דיונים פנימיים, גם עם יו"ר רשות החשמל, ופעלנו בשיתוף פעולה מול משרד האוצר והגנת הסביבה. "אני מודה לשר אלקין על שיתוף פעולה ודיאלוג בין המשרדים, שגרם לי להבין, שניתן להתקדם קדימה עם החלטה נועזת זו".
״אני מברכת על החלטת שר האנרגיה לסגור את תחנות הפחם בעוד מספר שנים. ההחלטה מקדמת את ישראל צעד נוסף אל עבר המדינות המפותחות, שבהן משאירים מאחור את הפחם המזהם ומכניסים לשימוש אנרגיה מתחדשת ונקייה. ההחלטה היא בשורה לתושבי אזור חדרה וכלל ישראל לעתיד טוב יותר, בריא יותר וסביבתי יותר.״
חברת הכנסת המשיכה ואמרה: ״מרגע כניסתי לכנסת קראתי לשר האנרגיה יובל שטייניץ להפחית את התלות והשימוש של ישראל בפחם, ובמושב האחרון פעלתי להעלות את נושא סגירת יחידות 1-4 בחדרה על סדר יומה של הכנסת מספר פעמים, ולכן אני שמחה שמצאתי אוזן קשובה בצד השני. אני מתכוונת לעקוב אחר יישום ההחלטה במסגרת ועדת המשנה בראשותי לקידום אנרגיה מתחדשת ולמעקב אחר ישום החלטות ועידת פריז.״
התחנות הפחמיות בחדרה (צילום: שלומי גבאי)
"זהו צעד קיומי בדרך ליציאת ישראל מהפחם ההורג וניצחון לכל אחד ואחת מאזרחי ישראל", הגיבו מארגון הסביבה גרינפיס ישראל שנאבק להשבתת התחנה הישנה בחדרה,* "ולא פחות מאלפים יהיו חבים את חייהם לשר האנרגיה אחרי השבתת התחנה ההורגת. נפעל לוודא כי הצעד הקיומי וההכרחי יגובה בצעדים ממשיים ובלוח זמנים צפוף ככל הניתן שיאפשרו את סגירת המפגע בהקדם האפשרי.
"יצאנו למאבק הזה כדי לנצח אותו ביחד עם תושבי חדרה והאזור, למען ילדי ישראל החיים ונושמים בארץ הזאת ולמען הדורות הבאים. את כתמי הפחם לא ניתן להעלים ולנקות, ופגשנו בלכלוך שחודר לבתי התושבים וגם לריאות שלהם. אלפים הצטרפו למאבקנו לסגירת התחנה הישנה בחדרה ואנו שמחים ששטייניץ הקשיב סוף סוף לקריאת ההשכמה מהציבור.
על שטייניץ לא להסתפק בהתנערות מהפחם לטובת מקור מזהם פחות, אלא ללכת אחת ולתמיד על כל הקופה. על משרד האנרגיה להצעיד את ישראל לחזית המהפכה של המאה הנוכחית, מהפכת האנרגיות המתחדשות. את המשוואה העקומה יש להפוך: רק שני אחוזים מהחשמל מיוצרים בארצנו שטופת השמש מהמאגר הבלתי-נדלה מעל ראשנו, בעוד כארבעים אחוזים מופקים מפחם בתחנות מיושנות ומזהמות שאינן מתקרבות לתקן האירופי".
שטייניץ. "יחידות 1-4 בחדרה המופעלות בפחם תסגרנה עם חיבורם של מאגרי הגז הטבעי לוויתן וכריש תנין" צילום: ארן חן צלמים
"אנו קוראים לשר שטייניץ לסיים את אשר התחיל, ולקבוע בתכנית האב למשק האנרגיה כי הפחם ישמש אך ורק מקור גיבוי לשעת חרום. בתוך כך, אנו קוראים לשר שטייניץ להודיע על כך שיחידות 5-6 של חדרה והתחנה הפחמית של אשקלון ייפעלו לזמן קצוב וייסגרו".
"התקנת מסננים ביחידות הדינוזאוריות של חדרה הייתה עלולה להנציח את השימוש בפחם בישראל לעוד עשרות שנים. זאת על חשבון חייהם של לא פחות מ- 1000 בני-אדם ומכיסם של אזרחי המדינה. עם האמת הפשוטה הזו, לא הנחנו לשר שטייניץ ולמשרד האנרגיה אף לא לרגע דל".
"למעשה, שר האנרגיה נותר לבדו במערכה בעוד משרדי הגנת הסביבה והבריאות מאגפים אותו וקוראים להשבתה. החותמת הסופית הגיעה ממשרד האוצר שהתקומם מול הבזבוז המשווע על הפחם בעוד לישראל יש מקור אנרגיה זמין וידידותי יותר לאדם ולסביבה".
"הפחם, הוא מקור אנרגיה ששייך לעבר: הוא הורג מאות אלפי אנשים בשנה בעולם, גורם להתקפי אסטמה, למחלות נשימה ולסרטן אצל מיליוני אנשים וילדים. בנוסף, הפחם הוא מקור גז חממה מסוכן ביותר ומסכן את האקלים שלנו. בעולם מבינים את זה ומתחילים לעבור למקורות אנרגיה מתחדשיים ונקיים יותר".
הפגנה שהתקימה לאחרונה בחדרה נגד הפעלת תחנת הכח הפחמית צילום: גרינפיס
גם ב"מגמה ירוקה" בירכו את החלטת שר האנרגיה לסגור את התחנות הפחמיות בחדרה ולהקים במקומן תחנות שיופעלו בגז טבעי ואמרו: "זוהי החלטה גורלית שתציל את חייהם של כ-200 בני אדם בכל שנה ותמנע תחלואה עודפת בקרב אוכלוסיות חלשות לרבות נשים בהריון, קשישים וילדים. שיתוף הפעולה בין משרד האנרגיה וקבלת המלצות המשרד להגנת הסביבה לסגור את הפחמיות מוכיחות לנו את כוחם של נבחרי הציבור לפעול ולשנות מציאות הרסנית כשעקרון בריאות הציבור וטובתו מהווים ערך עליון.
אנו מקווים שההחלטה לסגירת הפחמיות בחדרה יהווה את שריקת הפתיחה לסגירת תחנות חשמל נוספות המופעלות בפחם מזהם ובשיטות ייצור מיושנות, ויאפשרו בכך להצעיד את משק האנרגיה הישראלי קדימה, אל עבר ייצור אנרגיה נקייה ומתקדמת".
השר שטייניץ הוסיף, כי מדובר בהחלטה דרמטית, הנובעת מתוך דאגה לבריאות הציבור ואיכות הסביבה, ושמירה על הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל. זו אחריותי כשר האנרגיה – לשמור על הביטחון האנרגטי של כל אזרחי המדינה, תוך פגיעה מינימלית בסביבה. למדינת ישראל יש אתגר של ביטחון אנרגטי, שאינו קיים במדינות אחרות, ואנחנו צריכים להיות משוכנעים שאנחנו פועלים כדי לשמור עליו.
השר שטייניץ הוסיף, כי הנחה את מנכ"ל משרדו, שאול מרידור, ואת יו"ר רשות החשמל, דר' אסף אילת, לגבש עד סוף השנה תוכנית לביצועה של החלטה זו תוך תיאום ושיתוף פעולה על כל הגורמים המקצועיים הרלוונטיים, ותוך בחינת כל הגורמים המשפיעים על החלטה זו וביצועה.
מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול מרידור אמר, כי "ההחלטה משתלבת עם דיוני הרפורמה במשק החשמל ובחברת החשמל וכי ברור שחברת החשמל לא תהייה זו שתפעיל את התחנות החדשות. משרד האנרגיה מחויב להביא את הפתרון המהיר והיעיל ביותר לציבור הישראלי ואנו עובדים באופן רציף מול רשות החשמל וחברת החשמל לבחון את כל האפשרויות העומדות על הפרק מבחינת ההקמה וההפעלה של תחנות הכח שיופעלו בגז טבעי".
השבוע התקיים במתחם הרוביז באצטדיון נתניה, ערב הוקרה לכל המתנדבים מהעמותות השונות. סגן ראש העיר, ים מאיר קרן, הממונה על תיק הרווחה הגיע לכבד ולומר דברי ברכה ושבח לכל העוסקים במלאכה. יישר כוח.
תערוכה חדשה: "וגר זאב עם כבש" –תערוכת יחיד לאמן איתן ארנון, במוזיאון היכל שלמה בירושלים. אוצרת התערוכה:מיכל סדן. ייעוץ אמנותי והפקה: לב קיפרמן. פתוחה עד לתאריך: 5.5.25. הצייר איתן ארנון, יליד ותושב קיבוץ בית זרע, מציג יצירה ריאליסטית-פואטית המתכתבת עם תולדות ההתיישבות, הזיכרון הקולקטיבי והאדמה הישראלית. בציוריו המונוכרומטיים הוא מתעד ברגישות את חיי החלוצים ונופי התקופה, תוך שילוב חפצים יומיומיים ליצירת קומפוזיציות מורכבות. ארנון בוחן את המציאות דרך עדשת הנוסטלגיה, ויוצר דיאלוג עשיר בין עבר להווה, בין חומר לדמיון. חפשו בפייסבוק:
Eitan Arnon Art.
סדרת רשת חדשה תעלה עם הזמרת ויוצרת התוכן פרידה עוזיאל שתארח זמרים ויוצרים. הסדרה עולה על ידי מותג האיפור מייבלין ניו יורק, והיא מצולמת תוך כדי נסיעה במונית צהובה, המעוצבת בסגנון המוניות בעיר ניו יורק. בשלב הראשון תעלה סדרה של ארבע פרקים, כשבכל פרק תארח עוזיאל זמר/יוצר מוביל, ביניהם: נועם קליינשטיין, ליהי טולדנו ושחר טבוך. איתם תיצור שיח פתוח ומרענן, שיעסוק בנושאים כמו: זוגיות, אהבות, אכזבות, קריירה, הצלחות, אופנה, איפור ומה שבניהם, לצד קטעי שירה ומוזיקה קצבית. מיני-סדרת הרשת החדשה שצפויה לעלות כבר במהלך חודשי אפריל- מאי, תשודר אחת לשבועיים בזירות הדיגיטל השונות והפרקים המלאים ניתנים לצפייה ביוטיוב.