חשיפה: העליון קבע שעיריית חדרה גובה ארנונה בניגוד לחוק
מאת: אודליה שפירא יום שישי,
24 באפריל 2015, 12:30
בעקבות עתירה שהוגשה לאחרונה, קבע בית המשפט העליון בפסק דין כי העירייה מחייבת את התושבים במיסי ארנונה בניגוד לחוק, מאחר והעירייה אינה מוסמכת לעגל את שטחי הנכסים לצורך קביעת החיוב בארנונה ועל העירייה לחייב על פי מדידה מדויקת. בית המשפט קבע כי על העירייה לשלם למגיש העתירה סכום של 20,000 ש"ח, ואילו לעורך דינו שכר טרחה בסך 150,000 ש"ח.
מפסק הדין שניתן עולה עוד, כי בית המשפט העליון, ביטל למעשה את החלטת בית המשפט לעניינים מנהליים בחיפה לאשר הגשת תובענה ייצוגית נגד עיריית חדרה, בגין מנהגה לעגל את שטחי הנכסים שבתחומה לצורך חיובם בארנונה מהסיבה שבית המשפט ראה את הקושי שביישום המיידי של הקביעה.
יש לציין כי למרות ההחלטה לבטל את התביעה הייצוגית בית המשפט קבע כי היה טעם בהגשת התובענה הייצוגית והעניק לעירייה תקופה של כ-3 שנים כדי להיערך בהתאם כדי לשנות את שיטת החיוב.
התקנה 3(א) לתקנות הסדרים במשק המדינה (ארנונה כללית ברשויות המקומיות), התשס"ז-2007 קובעת כי חישוב שטחו של נכס לצורך הטלת ארנונה כללית יהיה במטרים רבועים.
בעתירה שהוגשה בית המשפט העליון נדונה השאלה מה דינם של חלקי מטרים רבועים? וכיצד תחושב הארנונה כאשר השטח המתקבל במדידתו אינו מספר שלם?
לטענת המבקש על העירייה לעגל את השטחים רק כלפי מטה ובעתירה נטען כי "העירייה נוהגת לעגל את שטחי הנכסים שבשטחה תמיד כלפי מעלה, אל המספר השלם הקרוב ביותר. לדברי המבקש, פעולה זו אינה חוקית שכן ארנונה היא מס, שגבייתו טעונה הסמכה מפורשת, ואילו פעולת העיגול כלפי מעלה נעדרת הסמכה בחוק."
בהחלטתו קבע בית המשפט העליון כי העירייה אינה מוסמכת לעגל את שטחי הנכסים, לצורך קביעת החיוב בארנונה. על העירייה לחייב על פי מדידה מדויקת.
בית המשפט עמד על הקושי שביישום המיידי של הקביעה הנ"ל, לפיכך הותיר בית המשפט זמן הערכות בידי העירייה עד ליום 01/01/18. אולם, אם יש בידי העירייה נתונים מדויקים, יהא עליה להוציא שומת ארנונה חדשה ומדויקת החל מיום 01/01/16.
בנסיבות זמן ההערכות שניתן לעיריית חדרה, הרי שאין עילה להשבת כספים לנישומים, בגין הגבייה עד כה. לפיכך, בוטלה החלטת בית המשפט המחוזי לאישור תובענה ייצוגית כנגד העירייה והבקשה נדחתה.
לפיכך ולמרות דחיית הבקשה, החליט בית המשפט העליון כי בשל מאמציו של המבקש והסיכון שנטל על עצמו בהגשת התובענה הייצוגית ובניהולה, התועלת שהביא בהגשת התביעה כלפי אחרים במצבו ומידת חשיבותה הציבורית של תועלת זו – ניתן לפסוק לטובתו הוצאות ושכ"ט עו"ד, אף שבקשתו נדחתה. מסקנת בית המשפט העליון מעלה כי היה טעם בהגשת התובענה הייצוגית. נפלה אי-חוקיות בפעילות הרשות המקומית.
בית המשפט הורה כי המבקש יהא זכאי לגמול מן העירייה בסכום של 20,000 ש"ח, ואילו עורך דינו יהא זכאי לשכר טרחה בסך 150,000 ש"ח.
בוריס צירולניק משתף: "בקבלת הפנים לרגל יום העצמאות של הרפובליקה של אזרבייג'ן, הרבה מילים חמות, הרבה חברים ותיקים, כל הדברים הטובים. מזל טוב לכל המעורבים ביום העצמאות של אזרבייג'ן!".
סגנית ומ"מ ראש העיר, שירי חגואל סיידון משתפת: “יְרוּשָׁלַיִם שֶׁל זָהָב, שֶׁל נְחוֹשֶׁת וְשֶׁל אוֹר” - ביום ירושלים, ליבנו עם העיר שחוברה לה יחדיו — ועם אלו שעדיין רחוקים ממנה. נמשיך להתפלל לחזרתם המהירה של כל הַחטופים הביתה".
את מי תפסנו בשוק העירוני? הזמר המצליח ישי לפידות נצפה בשישי בשוק נתניה כשהוא בוחר בקפידה פירות טריים לסופ”ש. עוברי אורח מדווחים שהוא קנה אננס, תותים ואבוקדו– סטייל בריאותי במיוחד. מישהו אמר שייק בבראנץ’? פרגנו!