מאת: גד כספי, מירית אזרחי יום רביעי,
18 בפברואר 2015, 22:42
כ-2,000 מטבעות זהב מלפני 1,000 שנה התגלו ע"י קבוצת צוללים ממועדון הצלילה בקיסריה אשר דיווחו על המציאה לרשות העתיקות. "בהתחלה ראיתי 2 מטבעות וחשבתי שמדובר במטבעות שוקולד לילדים המצופות בניר אלומיניום. הרמתי בעדינות, ואז הבנתי שמדובר במשהו שהוא מעבר לזה". כך סיפר צביקה פייר שגילה את האוצר היקר.
אוצר מטבעות הזהב הגדול ביותר שנתגלה בישראל נמצא לאחרונה על קרקעית הים, בנמל העתיק שבגן הלאומי קיסריה. קבוצה הצוללת במועדון הצלילה בנמל, היא שמצאה את האוצר האבוד.
לדבריהם, תחילה חשבו כי מדובר במטבע של משחק צעצוע, ורק לאחר שהבינו כי מדובר באוצר אמיתי, אספו עימם כמה מטבעות וחזרו במהירות לחוף כדי לדווח למנהל מועדון הצלילה, אשר הזעיק את היחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות.
לאחר התארגנות מהירה, יצאו צוללי הרשות יחד עם הצוללים למקום, וחשפו באמצעות מגלה מתכות, כ- 2,000 מטבעות זהב בערכים שונים: דינר, חצי דינר ורבע דינר, במידות בגדלים ומשקל שונים.
אוצר מטבעות הזהב הגדול ביותר שנתגלה בישראל (צילום: קובי שרביט)
"יצאנו חבורה של 6 צוללים" סיפר צביקה פייר שגילה את המטבעות הראשונים והוסיף, "ירדנו לעומק של כ-12 מטר ואז ראיתי את המטבעות הראשונים. בהתחלה חשבתי שמדובר במטבעות שוקולד לילדים. הרמתי בעדינות והבנתי שזה מעבר לכך ובהמשך גילינו דברים נוספים. דיווחנו מיד לרשות העתיקות שהגיעו למקום עם צוללים מהרשות. ירדנו לצלילה נוספת והפעם הצלחנו להוציא כמות גדולה של מטבעות. אחר התברר לנו שמדובר במטמון הזהב הגדול ביותר שהתגלה עד כה בישראל".
לדברי יעקב שרביט, מנהל היחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות, מדובר בעדות היסטורית מרתקת ונדירה לחיי העבר, אשר נחשפה בעקבות סערות החורף. "גילויו של אוצר מטבעות כה גדול שהיה בעל ערך כלכלי כה רב, מצביע על כמה אפשרויות להימצאותו בקרקעית הים: יתכן שמדובר בספינה שנטרפה במקום, ואשר הובילה כספי מיסים שהיו בדרכם לשלטון המרכזי במצרים, ואולי באוצר מטבעות שנועד לתשלום משכורות לחיל המצב הפאטימי שישב בקיסריה והגן על העיר.
סברה נוספת, היא שהאוצר היה כספי קופה של אוניית סוחר גדולה אשר עסקה במסחר עם ערי החוף והנמל בים התיכון, וטבעה במקום". ביחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות, מקווים כי בחפירות הארכיאולוגיות שייעשו במקום, ניתן יהיה להשלים את ההבנה על המכלול הארכיאולוגי כולו, ובדרך זו לענות על השאלות הרבות שנותרו עדיין ללא מענה לגבי האוצר.
יתכן שמדובר בכספי קופה של אוניית סוחר גדולה אשר עסקה במסחר. צילום: קובי שרביט
חבר הכנסת אלי דלל ממשיך לחזק את הקשרים מעבר לים. השבוע נפגש עם נשיא טאיוואן ושוחח עמו על שיתופי פעולה בתחומי הבריאות, ההיי־טק והשבבים, החקלאות, התיירות וגם התפלת המים בהמשך הגיע לביקור בחברה לייצור שבבים, ולא שכח לתעד את הרגעים. שנה טובה.
הרמת כוסית לעובדי רגעים - העמותה לחינוך בלתי פורמלי, התקיימה בנוכחות סגן ראש העיר הרב אורן גבגי, הרב משה לחובר, מנכ״ל העמותה משה קייזלר, המשנה לראש העיר ליאורה לוי, נטלי שטיין ודורון גלאם. חג שמח ושנה טובה.
בועז כספי משתף: ״אני מקבל אות מצטיין ראש העיר, הגיעו חברים רבים. ריגש אותי במיוחד יו"ר סיעת העבודה וסגן יו"ר ההסתדרות פיני קבלו, שהגיע לאחר ניתוח קשה וחייב להישאר בבית, אבל עזב הכל, נהג מבית שאן כדי להיות בטקס שלי. באמת, למרות שאנחנו בפוליטיקה, מתברר שיש בינינו חברות אמת. תודה לך אוהב אותך".
בוריס צירולניק משתף: "אני חוזר לארץ אחרי מסע עבודה והרפתקאות בארה"ב וקנדה. במיניאפוליס, שיקגו, וושינגטון וטורונטו התרשמתי מניקיון מופתי ברחובות ומהנוכחות המתמדת של דגלי המדינה בכל מקום. שמתי לב גם לפער מעניין: בשכונות מבוססות, ספורט הוא דרך חיים ואילו בשכונות חלשות – מקדונלד'ס בכל פינה. חזרתי עם רעיונות וכוחות חדשים, ועם ההבנה כמה החיים אצלנו שונים וסוערים. למרות הג'ט לג אני מחייך ואומר - שבת שלום, בריאות וחדשות טובות לכולם".