ד"ר רגב כהן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי הלל יפה, מסביר על המחלה
השנה אנו עדים לצבר גדול של מקרים, אשר הופיעו בתוך מספר שבועות, מוקדם מהרגיל ביחס לשנים עברו (לרוב המחלה מופיעה לקראת סוף הקיץ – תחילת הסתיו). מתחילת השנה זוהו במעבדה המרכזית הארצית 19 מקרים של קדחת הנילוס המערבי כאשר רובם התרחשו בחודש יוני האחרון. רוב החולים מתגוררים באזור המרכז ואושפזו בבתי חולים באזור מגוריהם. מתחילת השנה טרם אובחנו חולים בקדחת הנילוס המערבי במרכז הרפואי הלל יפה. ד"ר רגב כהן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות ב"הלל יפה", מסביר מעט על תסמיני המחלה והאפשרות למונעה.
קדחת הנילוס המערבי היא מחלה המועברת לבני אדם בעיקר באמצעות נשיכת יתושה מסוג קולקס (Culex), אך גם על ידי נשיכות של יתושות ממשפחת הנמר האסייתי (Aedes).
קדחת הנילוס המערבי היא זואונוזה–מחלה המועברת לבני אדם דרך בעלי חיים, כאשר קיים בטבע מאגר של הווירוס בעיקר בבעלי כנף.
מרבית בני האדם (כ-80%) שידבקו בווירוס לא יחוו תסמינים כלשהם. במידה ויופיעו תסמינים, הם יבואו לידי ביטוי בחום גבוה, כאבי ראש וחולשה כללית, בדומה למחלת השפעת. בחלק מהחולים תופיע פריחה עורית. לעיתים נדירות (כ- 1% מהנדבקים) המחלה עשויה לגרום לתופעות נוירולוגיות שונות, כגון דלקת קרום המוח, דלקת של רקמת המוח או של חוט השדרה. הופעת תסמינים נוירולוגיים אופיינית יותר בגילאי 60 ומעלה. במצבי קיצון, המחלה עלולה לגרום למוות, בעיקר בקרב אוכלוסייה מבוגרת ולאלו הסובלים ממחלות כרוניות קשות.
זמן הדגירה של המחלה, מרגע נשיכת היתושה ועד להופעתה, הינו בין יומיים ל- 14 יום. חשוב להדגיש כי המחלה אינה מועברת מאדם לאדם אלא רק על ידי נשיכת יתושות. מקרים בהם תיתכן הדבקה בין בני אדם הם באמצעות השתלת איברים או מתן דם נגוע.
-כיצד ניתן לזהות את המחלה?
"אבחון המחלה נעשה דרך בדיקות דם לאיתור נוגדנים ובחלק מהמקרים גם דרך דיקור מותני בחיפוש אחר שרידי הוירוס או נוגדנים כנגדו", מציין ד"ר רגב כהן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי הלל יפה. "עם זאת, ייתכן מצב בו אדם חולה במחלה באופן קל ולא יפתח כלל בעיות נוירולוגיות ויבריא מעצמו. דהיינו, חשוב לשים לב למחלות חום, בעיקר בעונת הקיץ, ולראות כיצד הן מתפתחות על מנת למנוע הידרדרות במצב".
-מהם הסיבוכים של המחלה?
כאמור, הסיבוכים העיקריים של המחלה עלולים לקרות כתוצאה מפגיעה במערכת העצבים (תופעות נוירולוגיות). תופעות אלו עשויות לגרום להתפתחות של דלקת קרום המוח, דלקת מוח ודלקת של חוט השדרה עם שיתוק רפה של הגפיים.
הטיפול
הטיפול במחלה הוא בעיקרו טיפול תומך על ידי מתן נוזלים ותרופות להורדת חום. ישנם דיווחים על מתן נוגדנים כנגד הווירוס, אך הם מועטים ואינם מראים תוצאות אחידות.
האם ניתן למנוע את המחלה?
עיקר המאמץ כנגד מחלה זו אמור להתרכז במניעתה. יתושים זקוקים למים עומדים על מנת להתרבות, ומיגור מאגרי מים – אפילו קטנים אשר נראים בלתי משמעותיים, כגון עציצים - הוא חיוני במאבק להקטין את הסיכון לחלות במחלה. יש להקפיד על נקיטת אמצעי הגנה אישיים על מנת למנוע נשיכת יתושים, כמו מריחת דוחי יתושים מאושרים לשימוש (כמו אלה המכילים DEET או picaridin). במידה ומורחים מסנני קרינה, יש למרוח את דוחי היתושים מעליהם. רצוי ללבוש ביגוד ארוך כאשר נמצאים מחוץ לבית ולהתקין רשתות על החלונות והדלתות.
באחריות לשכות הבריאות האזוריות לבצע הדברת יתושים וטיפול במקווי מים עומדים, ועל כן יש להודיע לרשויות במידה וישנה המצאות גבוהה של יתושים במקום מגוריכם.
נתניה ממשיכה למשוך חברות מובילות: אירוע השקת משרדי הדוגמה בפרויקט החדש של דיזנגוף וקבוצת תדהר, התקיים השבוע בנתניה. מדובר בבניין מגורים חדשני המשלב קומת משרדים בסטנדרט מתקדם, המעניקה מענה איכותי לעסקים ולחברות המבקשים לפעול בעיר נתניה. סגן ומ”מ ראש העיר, שלו אלגלי, הממונה על הפיתוח העסקי, השתתף באירוע וציין כי נתניה ממשיכה לבסס את מעמדה כמרכז עסקים מוביל. חברות מובילות בוחרות להשקיע ולהתפתח כאן בזכות תנופת הפיתוח, המיקום האסטרטגי ואיכות החיים שהעיר מציעה. "נמשיך לפעול כדי למשוך עוד עסקים, לייצר מקומות תעסוקה ולחזק את הכלכלה המקומית".
מיקי קם ואודיה קורן השיקו וכולם הגיעו לפרגן בפרימיירה החגיגית: בשבוע שעבר חגגו בתיאטרון הקאמרי את עליית ההצגה "השותפה" בפרימיירה חגיגית בכיכובן של אודיה קורן ומיקי קם. בהצגה הן מגלמות שתי נשים - אחת נאיבית והשניה פרועה - שעוברות לגור יחד והופכות לדמויות משמעותיות מאוד זו עבור זו. הראשון לברך היה בנה של מיקי קם, נדב עדר, יחד עם אשתו אלינור וייל - שניהם שחקנים בקבוצת הצעירים של הקאמרי. עוד נכחו: ירדנה ארזי, חנה לסלאו, נורית גפן, נתן דטנר, איל וולדמן ועוד.
בין עבר להווה: תערוכת היחיד "מצב ביניים" של חומי גרומן תיפתח ביפו. התערוכה, באוצרותו של איתי גבאי, תיפתח ביום חמישי, 9 ביולי 2026, בשעה 19:30, בגלריה אשכילה ביפו, ותציג עבודות בציורי שמן וצבעי מים העוסקות בזהות, שייכות והמפגש שבין מסורת לחיים עכשוויים. גרומן, שעזבה את הקהילה החרדית, מביאה אל הבד את מסעה האישי דרך שתי סדרות עבודות: האחת מתארת רגעים מחיי היומיום בישראל, והשנייה מציגה כלי זכוכית צבעוניים המשמשים כמטאפורה למערכות יחסים, שקיפות ושבריריות. התערוכה "מצב ביניים" תוצג בגלריה אשכילה, רחוב הפנינים 2, יפו, ותינעל ב-7 באוגוסט 2026. בהצלחה!