קפה בלי סטיגמה: לראשונה בית קפה במתחם בית חולים פסיכיאטרי
שלומי גבאי יום ראשון,
11 בנובמבר 2018, 08:54
בית קפה ראשון מסוגו בישראל ייפתח ביום רביעי השבוע באופן רשמי וחגיגי במרכז הרפואי לבריאות הנפש שער מנשה. בית הקפה, ששייך לרשת "קפה טוב" יהיה פתוח לקהל הרחב
בית הקפה הראשון בישראל שפועל בתוך מתחם של בית חולים פסיכיאטרי וכל עובדיו הם מטופלים שנמצאים בשלב השיקום, ייפתח היום במרכז הרפואי לבריאות הנפש "שער מנשה". בית הקפה, ששייך לרשת "קפה טוב" שמפעילה קבוצת העסקים החברתית "שכולו טוב", מיועד לקהל הרחב, וביסוד הקמתו עומד הרצון להתמודד עם הדעות הקדומות בקרב הציבור הרחב כלפי מחלת הנפש והלוקים בה. "מחלת נפש אינה בושה, ואנשים שלוקים בה אינם צריכים להסתתר", אומרת לאה בוצר, המנהלת האדמיניסטרטיבית של מרכז שער מנשה, "להפך, אלו אנשים שעושים מאמצי על להתמודד עם מחלתם, וההשתלבות החוזרת בקהילה היא חלק חשוב ומהותי מהשיקום שלהם. יש בבית הקפה הקטן הזה חזון גדול".
מוכנים לפתיחה. בית הקפה הראשון (צילום: יגאל אלוני)
בית קפה ראשון מסוגו בישראל ייפתח ביום רביעי השבוע באופן רשמי וחגיגי במרכז הרפואי לבריאות הנפש שער מנשה. בית הקפה, ששייך לרשת "קפה טוב" שמפעילה קבוצת העסקים החברתית "שכולו טוב", פתוח לקהל הרחב, וייחודו בכך שהוא פועל בתוך מתחם בית החולים וכמעט כל עובדיו הם מטופלים פסיכיאטריים שנמצאים בשלב השיקומי. זאת מתוך מגמה לחשוף את בית החולים לציבור, ובעיקר להפחית מאוד את הסטיגמה השלילית שסובבת את מחלת הנפש.
הקפה של רשת "קפה טוב" (צילום: יגאל אלוני)
הייחוד של בית הקפה החדש אינו מתמצה רק בכך שהוא פועל מתוך בית החולים. חלק מבין עובדיו הם מטופלים במחלקה השיקומית של בית החולים, שנמצאים בשלב מתקדם של ההליך השיקומי שלהם ונמצאו מתאימים לעבוד בבית הקפה. מדי בוקר הם יוצאים מהמחלקה לעבודה במקום, ובסיום המשמרת שלהם שבים למחלקה. העובדים האחרים הם משוקמי נפש, שחיים כבר בקהילה.
בית הקפה פועל כבר במתכונת הרצה מזה ארבעה חודשים, וזוכה לתגובות מצוינות. הוא משמש את המטופלים ובני משפחותיהם, את אנשי הצוות ויותר ויותר מתושבי הישובים שמסביב לבית החולים, שמגלים אותו אט אט והופכים אותו למקום בילוי לגיטימי, כמו גם לעבודה ולפגישות, כמו כל בית קפה אחר.
את רעיון הקמת בית הקפה הייחודי הגתה המנהלת האדמיניסטרטיבית של שער מנשה, לאה בוצר. שלוש שנים חלפו עד שהרעיון קרם עור וגידים, במהלכן הצליחה בוצר לרתום לעניין את מנהל בית החולים פרופ' אלכסנדר גרינשפון, את הצוותים הרפואיים והאחרים בביה"ח, את הנהלת משרד הבריאות, את אגף בריאות הנפש במשרד, את הביטוח הלאומי ואת היזם שעזר להוציא את הרעיון מן הכורח אל הפועל – קבוצת העסקים החברתית "שכולו טוב", שמתמחה בהענקת הזדמנות למתמודדי נפש לעבור שיקום תעסוקתי באחד מהעסקים שברשותה על מנת לשלבם בשוק החופשי. בית הקפה החדש בשער מנשה הוא השישי שפותחת הקבוצה במתכונת זאת, אבל כאמור, הראשון שפועל מתוך מתחם של מרכז לבריאות הנפש והראשון שמעסיק מטופלים מאושפזים שנמצאים כבר בשלב השיקום.
"מחלת נפש אינה בושה, ואנשים שלוקים בה אינם צריכים להסתתר", אומרת בוצר, "להפך, אלו אנשים שעושים מאמצי על להתמודד עם המחלה שלהם, וההשתלבות החוזרת בקהילה היא חלק מהותי מהשיקום שלהם. חשוב מאוד להסיר את כל הסטיגמות שדבקו במחלת הנפש ובטיפול בה, גם כלפי החולים וגם כלפי מי שעלול לחלות ובגלל הדעות הקדומות עשוי להימנע מלפנות לטיפול. אני רואה חזון גדול בבית הקפה הקטן הזה – ככל שמחלת הנפש תצא מהחצר האחורית ותעבור למרכז הפוקוס, ככה גם היחס של המדינה והחברה ישתפרו אליה.
"ובחזרה מן המקרו אל המיקרו – אני מזמינה את כל תושבי הסביבה וכל מי שמזדמן לכאן לאזור חבל מנשה, לקפוץ אלינו לשעה קלה של קפה משובח, אוכל טעים וחברה נעימה ב'קפה טוב'. מחכים לכם".
עירד אייכלר מייסד קבוצת "שכולו טוב" ויו"ר העמותה: "כקבוצה המובילה ידע וניסיון בתחום שיקום מתמודדי נפש בקהילה ובשוק החופשי, היה חשוב לנו לקחת את המודל המצליח, שאף זיכה אותנו בפרס באו"ם, והפעם לשקם את מתמודדי נפש עוד בהיותם מאושפזים על מנת לחזק את המוטיבציה שלהם והעלאת ערך העצמי".
במותם ציוו לנו את החיים
נתניה מתייחדת עם זכרם של חללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה...
פלאשנט לוקאלי | 20.4.2025
נתניה מתייחדת: לעולם לא עוד
...
פלאשנט לוקאלי | 20.4.2025
כנס הקהילות הראשון Ba" מקום" נערך בפרדס חנה כרכור
...
פלאשנט לוקאלי | 10.4.2025
מצילים חיים להנצחת 4 חללי מלחמת "חרבות ברזל"
...
פלאשנט לוקאלי | 10.4.2025
מרכז יום שיקומי חדש בנתניה
עיריית נתניה, אגף מבני ציבור בשיתוף קרן נתניה והקרנות, משלימה בנייה של מרכז יום שיקומי חדש על שם מוריס ווייואן וואהל...
פלאשנט לוקאלי | 8.4.2025
מדברים על זה
הבעיה היא לא בבנייה של עו"ד עמית חדד, אלא בסימונו - טור דעה
...
פלאשנט לוקאלי | 14.4.2025
"לעוף על כנפי הדמיון"
התערוכה "לעוף על כנפי הדמיון" – חוויה אמנותית מעשירה לילדים במרכז העשרה על שם שרה פדרמן...
פלאשנט לוקאלי | 14.4.2025
קרנות פנסיה ואובדן כושר עבודה
...
פלאשנט חוק ומשפט | 10.4.2025
מסלולי טיול קסומים בנגב
...
פלאשנט עסקים | 9.4.2025
תביעות מול המוסד לביטוח לאומי
...
פלאשנט חוק ומשפט | 3.4.2025
פסח קסום בלב הערבה
...
פלאשנט צרכנות | 1.4.2025
ביטוח חיים ואובדן כושר עבודה
...
פלאשנט חוק ומשפט | 27.3.2025
פרדסShops – מפרגנים ונהנים
המועצה המקומית פרדס חנה כרכור פותחת את דלתות המסחר המקומי ומשיקה זירת מסחר חדשה לקידום העסקים המקומיים ומגוון הטבות לתושבים...
פלאשנט לוקאלי | 21.3.2025
יפוי כח מתמשך
...
פלאשנט חוק ומשפט | 20.3.2025
סנטר פארקס צרפת - החופשה המשפחתית שלא תוכלו לשכוח
...
השבוע התקיים במתחם הרוביז באצטדיון נתניה, ערב הוקרה לכל המתנדבים מהעמותות השונות. סגן ראש העיר, ים מאיר קרן, הממונה על תיק הרווחה הגיע לכבד ולומר דברי ברכה ושבח לכל העוסקים במלאכה. יישר כוח.
תערוכה חדשה: "וגר זאב עם כבש" –תערוכת יחיד לאמן איתן ארנון, במוזיאון היכל שלמה בירושלים. אוצרת התערוכה:מיכל סדן. ייעוץ אמנותי והפקה: לב קיפרמן. פתוחה עד לתאריך: 5.5.25. הצייר איתן ארנון, יליד ותושב קיבוץ בית זרע, מציג יצירה ריאליסטית-פואטית המתכתבת עם תולדות ההתיישבות, הזיכרון הקולקטיבי והאדמה הישראלית. בציוריו המונוכרומטיים הוא מתעד ברגישות את חיי החלוצים ונופי התקופה, תוך שילוב חפצים יומיומיים ליצירת קומפוזיציות מורכבות. ארנון בוחן את המציאות דרך עדשת הנוסטלגיה, ויוצר דיאלוג עשיר בין עבר להווה, בין חומר לדמיון. חפשו בפייסבוק:
Eitan Arnon Art.
סדרת רשת חדשה תעלה עם הזמרת ויוצרת התוכן פרידה עוזיאל שתארח זמרים ויוצרים. הסדרה עולה על ידי מותג האיפור מייבלין ניו יורק, והיא מצולמת תוך כדי נסיעה במונית צהובה, המעוצבת בסגנון המוניות בעיר ניו יורק. בשלב הראשון תעלה סדרה של ארבע פרקים, כשבכל פרק תארח עוזיאל זמר/יוצר מוביל, ביניהם: נועם קליינשטיין, ליהי טולדנו ושחר טבוך. איתם תיצור שיח פתוח ומרענן, שיעסוק בנושאים כמו: זוגיות, אהבות, אכזבות, קריירה, הצלחות, אופנה, איפור ומה שבניהם, לצד קטעי שירה ומוזיקה קצבית. מיני-סדרת הרשת החדשה שצפויה לעלות כבר במהלך חודשי אפריל- מאי, תשודר אחת לשבועיים בזירות הדיגיטל השונות והפרקים המלאים ניתנים לצפייה ביוטיוב.