חדרה, בירת החינוך הדמוקרטי, מהווה אבן שואבת למאות בתי ספר ומחנכים מרחבי העולם, ועורכת השנה כנס בינלאומי של יזמים חינוכיים מהארץ ומהעולם, ובראשם – פרופ' סוגטה מיטרה
לפני 30 שנה הוקם בחדרה בית הספר הראשון בעולם שנקרא בשם "בית ספר דמוקרטי". כיום, יותר מ- 2000 בתי ספר ביותר מחמישים מדינות קוראים לעצמם כך. בעקבותיהם התפתחה מגמת חדשנות חינוכית בהשראת החינוך הדמוקרטי, במערכות החינוך הציבורי בכל רחבי העולם. החינוך הדמוקרטי רואה עצמו כחתיכה החסרה בפאזל התרבות דמוקרטית, כלומר המדינות הדמוקרטיות אימצו את גישת החינוך שהכינה לחיים בעולם דיקטטורי, אך החינוך הדמוקרטי טוען שבכדי להתקיים זקוקה הדמוקרטיה, בנוסף לשיטת משטר שונה, גם לחינוך שונה.
המסע מבית הספר הראשון בחדרה עד לתנועה העולמית היום, הותנע בעיקר על ידי IDEC , הכנס הבינלאומי לחינוך דמוקרטי. לפני 25 שנה כינס יעקב הכט, המייסד של בית הספר הדמוקרטי בחדרה, 23 מנהיגי ויזמי חינוך מכל העולם בחדרה. לאחר 3 ימים של חיבור נדיר ורב השראה, הוחלט להיפגש שוב לאחר שנה. וכך היה. הפגישה נערכה בבית הספר סנדס שבאנגליה, והפעם הגיעו כמאה משתתפים מרחבי העולם.
בשלושת השנים הראשונות קראו לזה "כנס חדרה" ולאחריהן החל הכנס להיקרא IDEC . מאז, כבר 25 שנה, נערך הכנס מידי שנה ביבשת אחרת, וסוחף אחריו תנועה עולמית ההולכת וגדלה.
פרופסור סוגטה מיטרה
בתחילה השתתפו בכנס נציגים מבתי ספר אלטרנטיביים ו"פתוחים", אך בהדרגה החלו בתי הספר לשנות את שמם לבתי ספר דמוקרטיים בעקבות בית הספר הדמוקרטי בחדרה. עם השנים, בעקבות התנועה העולמית, קמו ברחבי העולם מאות בתי ספר דמוקרטיים חדשים.
כיום, עם השינויים ההולכים ומתהווים בחינוך העולמי, ועם הדרישה הגוברת והולכת לחדשנות בחינוך, מהווה החינוך הדמוקרטי אבן שואבת ומקור השראה לקבוצות וזרמים רבים, גם כאלו המאמצים רק חלקים מתפישתו. אמנם הפדגוגיה עצמה ושיטות ההוראה אינן בהכרח מבשורות החינוך הדמוקרטי, אך התפישה הכוללת היוצרת עבור הילד והמורה מסגרת חיים שונה לחלוטין, אם לא מהפכנית ממש, מהווה סמן ימני למערכת כולה, ופתח לשינוי.
על מרכיבי החינוך הדמוקרטי המהווים כיום השראה למערכות רבות בעולם, נמנים:
החונכות האישית – לכל ילד קשר משמעותי עם לפחות מבוגר אחד.
בחירה – הילד בוחר באופן מלא או חלקי, מה לעשות בזמן שהותו בבית הספר.
מנגנון דמוקרטי – בית הספר מנוהל על ידי הקהילה, כאשר לכל אחד, ילד הורה או איש צוות, קול שווה.
זוהי סקירה חלקית ביותר של מרכיבי החינוך הדמוקרטי, גם מפאת קוצר היריעה וגם מפני שכחלק מהותי מתפישה זו, בכל ביקור בבית ספר דמוקרטי ברחבי הגלובוס תתגלה פרשנות שונה ודרכים רבות לניהול בית ספר שכזה. עם זאת, קיים דמיון רב בתיאור רשמיהם של המבקרים בבתי ספר דמוקרטיים. הם מדברים לרוב על רגע הכניסה אל החצר או הרחבה, ומתארים אותו כרגע מכונן. משהו בקולות, בתנועה, במראה הילדים והמבוגרים מבשר כבר מהרגע הראשון – פה מתקיים חינוך אחר.
חדרה ידועה בעולם כולו כביתו, מזה 30 שנה, של בית הספר הראשון שנקרא "בית ספר דמוקרטי" שהוא כיום גם בית הספר הדמוקרטי עם כמות התלמידים הגדולה בעולם (וגם רשימת ההמתנה הגדולה ביותר). מזה עשר שנים, מאז הקמתו של "גבעול", בית החינוך הדמוקרטי בגבעת אולגה, חדרה היא העיר הראשונה בעולם שבשטחה שני בתי ספר דמוקרטיים. זאת כאשר לא רחוק ממנה ממוקמים בתי ספר נוספים בזיכרון, פרדס חנה, וכעת מוקם בית ספר בבנימינה.
חדרה ידועה גם בסיפור תולדותיה המרתק, המספר על חלוצים צעירים שעזבו את משפחותיהם, את עתידם המובטח לכאורה במזרח אירופה של סוף המאה ה-19, והגיעו לאזור של ביצות ושממה כדי לבנות לעצמם חיים חדשים. כשאנו מדברים היום על פריצות דרך, הצצה קלה אל חייהם הקשים והנחושים של הצעירים הללו, מעמידה את הדברים בפרספקטיבות שונות לחלוטין. אפשר ללמוד מהם רבות על יצירת שינוי בעולם מקובע ונוקשה, הרבה יותר מעולמנו כיום.
האם זהו מקרה, אם כן, שבחדרה הבנויה על המעשה החלוצי הוקם בית ספר פורץ דרך שבו החלה תנועה עולמית, השלישית בגודלה בעולם? אם ישראל נחשבת כמרכז העולמי של החינוך הדמוקרטי, הרי חדרה היא בירתו. כנס חדרה לחדשנות חינוכית שייערך כחלק מ- IDEC 2017 ב-30 במרץ, יהווה המשך טבעי לחיפוש החדרתי אחר חדשנות, יזמות, ואם תרצו – חלוציות, בחינוך.
נתניה ממשיכה למשוך חברות מובילות: אירוע השקת משרדי הדוגמה בפרויקט החדש של דיזנגוף וקבוצת תדהר, התקיים השבוע בנתניה. מדובר בבניין מגורים חדשני המשלב קומת משרדים בסטנדרט מתקדם, המעניקה מענה איכותי לעסקים ולחברות המבקשים לפעול בעיר נתניה. סגן ומ”מ ראש העיר, שלו אלגלי, הממונה על הפיתוח העסקי, השתתף באירוע וציין כי נתניה ממשיכה לבסס את מעמדה כמרכז עסקים מוביל. חברות מובילות בוחרות להשקיע ולהתפתח כאן בזכות תנופת הפיתוח, המיקום האסטרטגי ואיכות החיים שהעיר מציעה. "נמשיך לפעול כדי למשוך עוד עסקים, לייצר מקומות תעסוקה ולחזק את הכלכלה המקומית".
מיקי קם ואודיה קורן השיקו וכולם הגיעו לפרגן בפרימיירה החגיגית: בשבוע שעבר חגגו בתיאטרון הקאמרי את עליית ההצגה "השותפה" בפרימיירה חגיגית בכיכובן של אודיה קורן ומיקי קם. בהצגה הן מגלמות שתי נשים - אחת נאיבית והשניה פרועה - שעוברות לגור יחד והופכות לדמויות משמעותיות מאוד זו עבור זו. הראשון לברך היה בנה של מיקי קם, נדב עדר, יחד עם אשתו אלינור וייל - שניהם שחקנים בקבוצת הצעירים של הקאמרי. עוד נכחו: ירדנה ארזי, חנה לסלאו, נורית גפן, נתן דטנר, איל וולדמן ועוד.
בין עבר להווה: תערוכת היחיד "מצב ביניים" של חומי גרומן תיפתח ביפו. התערוכה, באוצרותו של איתי גבאי, תיפתח ביום חמישי, 9 ביולי 2026, בשעה 19:30, בגלריה אשכילה ביפו, ותציג עבודות בציורי שמן וצבעי מים העוסקות בזהות, שייכות והמפגש שבין מסורת לחיים עכשוויים. גרומן, שעזבה את הקהילה החרדית, מביאה אל הבד את מסעה האישי דרך שתי סדרות עבודות: האחת מתארת רגעים מחיי היומיום בישראל, והשנייה מציגה כלי זכוכית צבעוניים המשמשים כמטאפורה למערכות יחסים, שקיפות ושבריריות. התערוכה "מצב ביניים" תוצג בגלריה אשכילה, רחוב הפנינים 2, יפו, ותינעל ב-7 באוגוסט 2026. בהצלחה!