משרד הפנים אישר לאחרונה הקמת תחנת כח במפעלי נייר חדרה בכפוף להשלמת תנאים להיתר, הכוללים אישור פיקוד העורף ותנאים סביבתיים המצריכים את אישור משרד הגנת הסביבה ואיגוד ערים לאיכות הסביבה. מבחינת התושבים: המאבק החל.
זאב גלמן, תושב חדרה, מרכז מאבק תושבים וועדי שכונות שמטרתו לעצור את הקמת תחנת כח במפעלי נייר חדרה. "על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה חדרה מוכת זיהום אוויר. גם כך התברכנו ב"אורות רבין", לא נסכים שתהיה תחנת כוח נוספת".
יצוין, כי הממצאים החמורים כפי שפורסמו לאחרונה לפיהם מתריע מנכ"ל הגנת הסביבה, דוד לפלא, על מפגעי זיהום אויר חמורים מתחנת הכוח "אורות רבין", עד כדי פגיעה בבריאות התושבים ותמותת יתר של 155 אנשים באזור חדרה, כלשונו, לא הותירו את התושבים אדישים. המידע על הקמת תחנת כוח נוספת בחדרה מסעיר את הרוחות.
ועד הפעולה כנגד הקמת תחנת הכוח במפעלי נייר חדרה מחדש בימים אלו את פעילותו, ויוצא למאבק כנגד במהלך.
את הפעילות מרכז ומוביל זאב גלמן, תושב צפון חדרה, פעיל סביבתי, בעל ניסיון רב בנושא זה. גלמן, כזכור, רכז את ההתנגדות להקמת תחנת כוח במפעלי נייר בשנת 2006, תוך שיתוף פעולה עם וועדי השכונות נווה חיים והאוצר, ועוד אלפי תושבים שחתמו על עצומות כנגד המהלך.
בראיון ל"פלאשנט" מתריע גלמן: "ההסכם בין מפעלי נייר חדרה לחברה זכיינית על הפעלת תחנת הכח בהספק של 120 מגה וואט אמור להחתם תוך 3 חודשים.
המאבק שאני מרכז אינו אישי, אלא למען התושבים. הקמת תחנת הכח תהיה בכיה לדורות. הפעלת התחנה תגרום לשורת מפגעים מסוכנים, ואנו נעשה הכל על מנת לעצור את רוע הגזירה"
גלמן מציין, כי הפעילות יצאה לדרך. גלמן: "ועד הפעולה הקרוי: "התנגדות קואלציית התושבים וועדי השכונות למאבק בתת"ל 20 (תחנת הכוח במפעלי נייר חדרה) חידש בימים אלו את ימיו כקדם.. אנו דורשים מעיריית חדרה, מהות"ל (ועדה לתשתיות לאומיות) של משרד הפנים, ממשרד הגנת הסביבה ואיגוד ערים לאיכות הסביבה – ללכת שכם אחד עם התושבים, על מנת לשמור על בטחונם, איכות חייהם, בריאותם, וערך בתיהם.שלחתי מכתב מסודר לראש העיר, צביקה גנדלמן בנושא, טרם קבלתי תשובה".
גלמן מרחיב: "כיום יש למפעלי ניר חדרה תחנת כוח לשימוש עצמאי בהספק של 40 מגה וואט. תחנה זו מתוכננת להיות מוחלפת בתחנת החדשה שהיא תהיה בעלת הספק של 120 מגה וואט, עם אפשרות ל230 מגה וואט".
בשנת 2006 הובלתי בשיתוף וועדי השכונות והתושבים את ההתנגדות להקמת תחנת כוח נוספת במפעלי נייר בהספק של 230 מגה וואט, אז דובר על הספק זה. ההתנגדות היתה מול הות"ל - הועדה לתשתיות לאומיות של משרד הפנים. ההתנגדות לא עזרה לנו. אמנם התחנה טרם הוקמה, אך זה נובע משיקולים של מפעלי ניר.
בימים אלו אמור מפעלי נייר חדרה למכור את הזיכיון להקמת תחנת כוח
לחברה זכיינית, והיא תפעיל את תחנת הכוח למשך 27 שנה".
גלמן מדגיש: "אישור זה ניתן בשנת 2007, אנו עומדים היום בשנת 2015 מאז קבלת האישור השתנה פקטור חשוב שהועלה בהתנגדות שלנו, והוא מניעת פיצוץ התחנה עקב ירי רקטות.
לכן הנימוק הראשון שלנו הוא בטחוני. כבר יש בחדרה את תחנת הכוח "אורות רבין", המהווה יעד מספר 1 על פי פיקוד העורף לכוחות אויב. כבר ראינו זאת במלחמות האחרונות שנורו טילים לעבר חדרה, ורק בנס לא היו הרוגים. כעת עלול להתווסף יעד אסטרטגי נוסף, עוד תחנת כוח, מה שיהפוך את חדרה לאטרקטיבית במיוחד לירי טילים. לזה לא נסכים".
גלמן מציג את הנימוק השני: "קראתי את הממצאים החמורים שאתר "פלאשנט" בהם מתריע מנכל המשרד להגנת הסביבה, בפני מנכל חברת חשמל, במכתב מהחודש שעבר על הסכנות הבריאותיות החמורות, הנגרמות כתוצאה מפליטת אויר באורות רבין, עד כדי תמותת יתר של 155 איש מאזור חדרה בשנה. קראתי בעיון רב גם שחברת חשמל דוחה את הטיפול במשך שנים בהתקנת אמצעים לצמצום הפליטות. אז רוצים עוד תחנת כוח בחדרה? אין סיכוי שנסכים שתוגדל תחנת הכח במפעלי ניר חדרה"
נימוק שלישי: "התחנה תעבוד על גז, ובמקרים של תקלות תעבור לעבוד על מזוט- שהוא חומר מסרטן".
סיבה רביעית: "נישוף של הארובה ושחרור הקיטור משמיע רעש ופוגע באיכות החיים".
נימוק חמישי: "כידוע, לאחר פרסום הסקר על תחלואת הסרטן בחיפה אנשים התחילו להימלט משם, אולם אין קופצים על המציאה- קרי על הבתים בחיפה. ערך הנדל"ן בחיפה ירד פלאים, ועוד ירד הרבה. בחדרה יקרה בדיוק אותו הדבר אם תקום כאן תחנת כוח נוספת. השלכות נוספות צפויות להיות לנדלן המסחרי ולכל פיתוח העיר".
טיעון ששי, המתייחס למעשה לכלל הנימוקים הקודמים: גלמן מדגיש תחנת הכח תעמוד על מרחק של כ-600 מטר מבתי התושבים בשכונות האוצר ונווה חיים. סמוכות לתחנת הכח במפעלי נייר חדרה עוד שכונות בהן: גני אלון, הפועל המזרחי, רמב"ם, הזיתים, גבעת בילו, השכונות במזרח חדרה, ואזור מרכז העיר. "כל ההיבטים שמניתי עלולים לסכן אלפי בתי אב, בהם גרים עשרות אלפי תושבים. יתרה מכך, התחנה תפעל באזור תעשייה ובו אלפי עובדים שיחשפו למפגעים שעות ארוכות מדי יום ביומו. כידוע לי, עיריית חדרה מתכננת לפתח את אזור התעשייה הדרומי במרכז מסחרי עם מסעדות ובתי קפה, וכמו כן על גדות נחל חדרה , ממש על יד התחנה , מתוכנן מרכז בילוי שוקק חיים".
גלמן מסכם: "הות"ל של משרד הפנים הם מקבלי ההחלטה. חלק מהטענות שלנו היו ידועות לות"ל, ונותרו כפי שהן – קרי מפגעי רעש מהנישופים.
אולם אנו נפנה לות"ל בימים הקרובים לבחון מחדש את כל הנושא עקב נימוקים חדשים. נדרוש מהות"ל לקחת בחשבון כי המצב הביטחוני השתנה, והפך לאיום מוחשי. בנוסף נציין את המידע החמור והמדאיג, לפיו תחנת הכח "אורות רבין" מאז הקמתה ועד היום לא מבצעת את הוראות משרד הגנת הסביבה בנושא צמצום פליטות האוויר, ודוחה אותן מעת לעת משך שנים, ובינתיים התושבים סובלים, עד כדי סכנה בריאותית ואף תמותת יתר, ונסתמך על פרסומי אתר פלאשנט במכתב מנכ"ל הגנת הסביבה למנכל חברת חשמל מהחודש שעבר. אנו מצפים כי עיריית חדרה, איגוד ערים לאיכות הסביבה, המשרד להגנת הסביבה ירתמו למאבק שלנו".
ממפעלי נייר חדרה נמסר בתגובה, כי לכשתוקם תחנת הכוח החדשה, תתבסס על שימוש בטכנולוגיה העדכנית ביותר ותפעל בהתאם לתקנים המחמירים ביותר הנדרשים על ידי משרדי הממשלה ורשויות הפיקוח השונות. יצוין כי השימוש בגז טבעי, בטוח יותר, ומזהם פחות מתחנות כוח הפועלות על סוגי דלק אחרים, וכי הקמת התחנה והפעלתה יספקו מקומות עבודה נוספים לתושבי האזור.
תגובת משרד הפנים: "תת"ל 20 - תחנת כח בקוגנרציה בשטח מפעלי נייר חדרה, אושרה ע"י מליאת הות"ל בהליך סטטוטורי תקין, הכולל שמיעת המתנגדים לתכנית. בתאריך 29.3.2015 אישרה רשות הרישוי של הות"ל את הבקשה להיתר להקמת תחנת הכוח בכפוף להשלמת התנאים להיתר, הכוללים בין השאר: אישור פיקוד העורף, בין היתר, לנושא אבטחת התחנה, תכנית צמצום פליטות ממגדלי הקירור באישור איגוד ערים לאיכות הסביבה, והגשת דו"ח אקוסטי המציג את האמצעים להשתקת מקורות הרעש ולעמידה בתנאי התקנים הרלוונטים לאיכות אוויר ומניעת מפגעים. ככל שלא יושלמו התנאים לעיל, לא יינתן היתר לתחנה".
מדוברות המשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה : "המשרד להגנת הסביבה לא יאפשר את הפעלת תחנת הכוח אם ימצא שהיא תגרום לחריגות מערכי הסביבה. הבקשה של מפעל נייר חדרה לאישור התחנה נבחנת בימים אלה, ועל פי היתר הפליטה היא תופעל בגז ותחליף את דודי הקיטור הפועלים כיום במפעל במטרה לצמצם את זיהום האוויר.
מאיגוד ערים שרון כרמל לאיכות הסביבה נמסר כי האיגוד בוחן את הנושא.
כנס הקהילות הראשון Ba" מקום" נערך בפרדס חנה כרכור
...
פלאשנט לוקאלי | 10.4.2025
מצילים חיים להנצחת 4 חללי מלחמת "חרבות ברזל"
...
פלאשנט לוקאלי | 10.4.2025
מרכז יום שיקומי חדש בנתניה
עיריית נתניה, אגף מבני ציבור בשיתוף קרן נתניה והקרנות, משלימה בנייה של מרכז יום שיקומי חדש על שם מוריס ווייואן וואהל...
פלאשנט לוקאלי | 8.4.2025
מבצע משותף לניקיון המושבה פרדס חנה כרכור יוצא לדרך
...
פלאשנט לוקאלי | 3.4.2025
תמי שלח נפרדת מארגון אלמנות ויתומי צה"ל
עו"ד זהבה גרוס מידן תחליף את שלח לאחר תשע שנות עשייה...
פלאשנט לוקאלי | 31.3.2025
מדברים על זה
הבעיה היא לא בבנייה של עו"ד עמית חדד, אלא בסימונו - טור דעה
...
פלאשנט לוקאלי | 14.4.2025
"לעוף על כנפי הדמיון"
התערוכה "לעוף על כנפי הדמיון" – חוויה אמנותית מעשירה לילדים במרכז העשרה על שם שרה פדרמן...
פלאשנט לוקאלי | 14.4.2025
קרנות פנסיה ואובדן כושר עבודה
...
פלאשנט חוק ומשפט | 10.4.2025
מסלולי טיול קסומים בנגב
...
פלאשנט עסקים | 9.4.2025
תביעות מול המוסד לביטוח לאומי
...
פלאשנט חוק ומשפט | 3.4.2025
פסח קסום בלב הערבה
...
פלאשנט צרכנות | 1.4.2025
ביטוח חיים ואובדן כושר עבודה
...
פלאשנט חוק ומשפט | 27.3.2025
פרדסShops – מפרגנים ונהנים
המועצה המקומית פרדס חנה כרכור פותחת את דלתות המסחר המקומי ומשיקה זירת מסחר חדשה לקידום העסקים המקומיים ומגוון הטבות לתושבים...
פלאשנט לוקאלי | 21.3.2025
יפוי כח מתמשך
...
פלאשנט חוק ומשפט | 20.3.2025
סנטר פארקס צרפת - החופשה המשפחתית שלא תוכלו לשכוח
...
השבוע התקיים במתחם הרוביז באצטדיון נתניה, ערב הוקרה לכל המתנדבים מהעמותות השונות. סגן ראש העיר, ים מאיר קרן, הממונה על תיק הרווחה הגיע לכבד ולומר דברי ברכה ושבח לכל העוסקים במלאכה. יישר כוח.
תערוכה חדשה: "וגר זאב עם כבש" –תערוכת יחיד לאמן איתן ארנון, במוזיאון היכל שלמה בירושלים. אוצרת התערוכה:מיכל סדן. ייעוץ אמנותי והפקה: לב קיפרמן. פתוחה עד לתאריך: 5.5.25. הצייר איתן ארנון, יליד ותושב קיבוץ בית זרע, מציג יצירה ריאליסטית-פואטית המתכתבת עם תולדות ההתיישבות, הזיכרון הקולקטיבי והאדמה הישראלית. בציוריו המונוכרומטיים הוא מתעד ברגישות את חיי החלוצים ונופי התקופה, תוך שילוב חפצים יומיומיים ליצירת קומפוזיציות מורכבות. ארנון בוחן את המציאות דרך עדשת הנוסטלגיה, ויוצר דיאלוג עשיר בין עבר להווה, בין חומר לדמיון. חפשו בפייסבוק:
Eitan Arnon Art.
סדרת רשת חדשה תעלה עם הזמרת ויוצרת התוכן פרידה עוזיאל שתארח זמרים ויוצרים. הסדרה עולה על ידי מותג האיפור מייבלין ניו יורק, והיא מצולמת תוך כדי נסיעה במונית צהובה, המעוצבת בסגנון המוניות בעיר ניו יורק. בשלב הראשון תעלה סדרה של ארבע פרקים, כשבכל פרק תארח עוזיאל זמר/יוצר מוביל, ביניהם: נועם קליינשטיין, ליהי טולדנו ושחר טבוך. איתם תיצור שיח פתוח ומרענן, שיעסוק בנושאים כמו: זוגיות, אהבות, אכזבות, קריירה, הצלחות, אופנה, איפור ומה שבניהם, לצד קטעי שירה ומוזיקה קצבית. מיני-סדרת הרשת החדשה שצפויה לעלות כבר במהלך חודשי אפריל- מאי, תשודר אחת לשבועיים בזירות הדיגיטל השונות והפרקים המלאים ניתנים לצפייה ביוטיוב.