''הזיהום מתחנת הכח בחדרה פוגע בנשים בהריון ומגדיל את ההפלות'' - פלאשנט חדשות - עיריית חדרה
יום שישי, 18 באפריל 2025
חדשות   ספורט   בריאות   חינוך   תרבות   עסקים   רכילות
"הזיהום מתחנת הכח בחדרה פוגע בנשים בהריון ומגדיל את ההפלות"
מירית אזרחי
יום שישי, 15 במאי 2015, 09:18

כך עולה ממכתב ששלח מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה לאחרונה למנכ"ל חברת חשמל הדן בנושא פליטות האוויר מתחנת הכח "אורות רבין" בחדרה . במשרד מציינים עוד ואומרים כי "על פי הערכותינו המקצועיות, קיים שיעור תמותה עודף של כ-155 בני אדם בשנה באזור חדרה".
במכתב ששלח מנכ"ל משרד הגנת הסביבה, דוד לפלר, אל מנכ"ל חברת חשמל לישראל, אלי קליגמן, בחודש שעבר, בנושא "תנאים נוספים ברישיון עסק לתחנות הכח אורות רבין" עולים נתונים חמורים.

המסמך יוצא דופן בחומרתו, ומתפרס על פני 15 סעיפים. מערכת פלאשנט מביאה לכם את עיקרי הדברים העולים מהמכתב שכתב מנכ"ל משרד הגנת הסביבה, דוד לפלר למנכ"ל חברת חשמל לישראל, אלי קליגמן.

במכתב מתריע לפלר וטוען, כי הציבור בחדרה והאיזור כולו סובל מנזקים בריאותיים מרחיקי לכת עקב פליטות של חומרים מזהמים מתחנת הכח "אורות רבין". לפלר דורש ממנכ"ל חברת החשמל לפעול מיד להסדרת פרויקט הפחתת הפליטות הנגרמות מתחנת הכוח, וטוען כי חברת החשמל דוחה זאת על פני שנים ארוכות. במכתב צוין, כי פרויקט הפחתת הפליטות הינו תנאי הכרחי ברישיון העסק של תחנת הכוח. עוד נכתב, כי על חברת החשמל לשים קץ לדחיות החוזרות ונשנות ולבצע את הפרויקט במלואו על פי שלבי הביניים שבהם נדרשת החברה לעמוד.

"הציבור בחדרה והאיזור כולו סובל מנזקים בריאותיים מרחיקי לכת".  (צילום: שלומי גבאי)
המכתב נפתח בפירוט נזקים בריאותיים וסביבתיים חמורים, הנגרמים מתחנות כוח : "כידוע, תחנות הכוח מהוות הגורם העיקרי לזיהום אוויר הנוצר משריפת דלקים בישראל ותורמות עשרות אחוזים מסך הפליטה השנתית של מזהמים כגון תחמוצת הגופרית (SO 2ׂ( ,תחמוצות חנקן ( NO X) חלקיקים (PMׂ(' פחמן דו חמצני (CO 2ׂ)מתכות , חומרים מסרטנים ועוד.

"מזהמי האוויר הנפלטים מתחנות פחמיות גורמים לנזקים בריאותיים כגון השפעות קרדיו-וסקולריות, התקפי אסטמה, פגיעה במערכת החיסון, תמותה מוקדמת בקרב אוכלוסיה רגישה, תמותה מהחמרת מצבם של חולי מחלות לב וריאות כרוניות, פגיעה בנשים בהריון עם עליה בשיעור הפלות ספונטניות. כמו כן, נמצא קשר ישיר בין חשיפה לחלקיקים עדינים לבין תחלואה מסרטן ועוד. על פי הערכותינו המקצועיות, קיים שיעור תמותה עודף של כ-155 בני אדם בשנה באזור חדרה, ושל כ-59 בני אדם בשנה באזור אשקלון".

לפלר כותב, כי בדצמבר 2010 הוציא השר להגנת הסביבה הוראות אישיות למניעת מפגעים מתחנות כח של חברת החשמל לפי סעיף 8 לחוק מניעת מפגעים, התשכ"א – 1961,. ההוראות קובעות חובות לחברת החשמל בין היתר בעניין התקנת אמצעים להפחתת זיהום אוויר מתחנות הכוח הפחמיות ועמידה בערכי פליטה. ההוראות נקבעו בהתייעצות עם כל הגורמים הרלוונטים ותוך התחשבות במכלול הנתונים ובכלל זה בעתודה במערכת החשמל הארצית, בעלויות הפרויקט, ובמגבלות הביצוע. בהתאם למגבלות נקבעו לוחות זמנים ארוכים ומדורגים לביצוע הפרויקט על פני כ-6 שנים עד לסוף 2016.

אולם, על פי המכתב, בסוף שנת 2011 ובתחילת שנת 2014 בעקבות פניות, בהן הציגה חברת חשמל גורמים שונים לעיכובים בפרויקט אשר אינם בשליטתה, אושרו שתי הארכות של כשנה בלוח הזמנים להשלמת הפרויקט בכללותו.
במהלך השנה האחרונה התקבלו במשרד להגנת הסביבה מכתבים בהם עדכנה חברת החשמל על גורמים שונים המעכבים את התקדמות הפרויקט, ביניהם החלטות של גורמים בחברה על עיכוב הפרויקט וביצוע קיצוצים בתקציבו.

המשרד להגנת הסביבה מסרב לדחיות נוספות. הנימוק: "לאור ההשפעות הסביבתיות והבריאותיות, והעיכובים הרבים בביצוע הפרויקט, הודענו בדצמבר 2014 כי לא ניתן לדחות את השלמת הפרויקט, וכי בכוונתנו להטמיע מועדי ביניים מחייבים לביצוע הפרויקט בתנאים ברישיון עסק ובהיתרי הפליטה של תחנות הכוח אורות רבין ורוטנברג, אשר יבטיחו עמידה בלוחות הזמנים שאושרו בעבר. טיוטת תנאים נוספים לעיגון מועדי ביניים שיבטיחו עמידה בלוחות הזמנים שאושרו בעבר, טיוטת תנאים נוספים לעיגון מועדי הביניים הועברה לידיעה ולהתייחסות של החברה, כמו גם להתייחסותם של רגולטורים נוספים הנוגעים בדבר".

מכאן ואילך מציין לפלר במכתבו, כי חברת החשמל מתנגדת לקביעת מועדי הבינים בתנאי רישיון העסק, וכי טענתם המרכזית היא שמועדים מחייבים אלו אינם סבירים מבחינה משפטית ותפעולית מאחר והם אינם נמצאים בשליטת החברה. ממכתבו עולה, כי חברת חשמל טוענת, שמועדי ביניים לא יתרמו לסיום הפרויקט בלוח זמנים הקצר ביותר אלא יגרמו להשבתת יחידות יצור חיוניות למשק במקרה של אי עמידה בהם.

בהתייחסו לכך לפלר משיב, כי אין מדובר בשינוי מהותי בהוראות המחייבות, אלא בעדכון מועדי הביניים אשר סוכמו לפי הודעות החברה עצמה, ולכן אין יסוד לטענה שהן כשלעצמן יביאו לסגירת התחנות. "מטרת קביעתן של אבני הדרך ברישיון העסק היא לשפר את תהליך ביצוע הפרויקט ואת המעקב על התקדמותו, וכל זאת במטרה להבטיח כי תבוצע ההפחתה החיונית של הפליטות לאוויר".

לפלר מתריע בפני מנכ"ל חברת חשמל כי "ישנה אחריות פלילית בגין אי ביצוע ההוראות לרבות אי העמידה באבני הדרך לביצועם. אחריותה של חברת החשמל ונושאי המשרה שבה להפעיל את תחנות הכוח ולספק חשמל מחד ולעשות זאת לפי כל דין, קיימת תמיד(הדגשה במקור), ואין זו הוראה יחידה שהפרתה מהווה עבירה פלילית".

על פי המכתב, לאור העיכובים החוזרים בביצוע שלבי הפרויקט והדחיה במועד השלמתו, ונוכח הנזק המתמשך הנגרם לבריאות הציבור, אין מנוס מקביעתן המפורשת של אבני הדרך בתנאי רישיון העסק או בהיתר הפליטה.
לפלר מתווה לוחות זמנים להתקנת אמצעי הפחתת הפליטות ביחידות יצור 1-4 – עד ינואר 2018. יחידות יצור 5-6 –עד אוקטובר 2015.

עוד כותב לפלר, כי החברה תהיה רשאית לפעול להפחתת פליטות ועמידה בערכי הפליטוה באמצעות אחד מבין האמצעים : הוצאה לפועל של פרויקט ההסבה לגז, או הגשת כל תוכנית חלופית להתקנת אמצעים להפחתת פליטות כנדרש בשריפת פחם. חברת החשמל נדרשת להגיש התייחסות סופית לטיוטת תנאי רישיון העסק ואבי הדרך עד ה-30 באפריל 2015.

מחברת החשמל נמסר בתגובה:
"חברת החשמל רואה את פרויקט הפחתת הפליטות פרויקט לאומי בעל חשיבות עליונה ותורם תרומה ישירה לאיכות הסביבה , כל מגה וואט חדש שהחברה מייצרת הוא נקי מהקודם ולכן משקיעה בו סכומי עתק ומאמצים כבירים. עד היום כבר השקיעה חברת החשמל 3 מיליארד שקלים בפרויקט זה מתוך כשמונה מיליארד צפויים. החברה ממשיכה לקדם את הפרויקט, על אף שורת האירועים והקשיים העצומים המלווים פרויקט זה המבוצע בתח"כ תפעוליות רוויות תשתיות.

המשרד להגנת הסביבה מעודכן על בסיס קבוע בכל הקשור להתקדמות הפרויקט ולעמידה באבני הדרך .

החברה מצויה בעיצומם של שני פרוייקטים לאומיים בשלבים מתקדמים מאד של הפרויקט. ב"אורות רבין" יחידה 5, המצויה כעת בהשבתה, עומדת לשוב לפעול באוקטובר הקרוב תוך הפחתת תחמוצות חנקן. במועד זה, תושבת היחידה השנייה. בספטמבר 2016, תוכל החברה להשלים את כל התקנת מתקני הפחתת הפליטות ביחידות 5 - 6, כך שבמועד זה שתי היחידות באתר תופעלה ע"פ ערכי פליטות מהמחמירים בעולם.
העיכובים אינם רלוואנטיים לאורות רבין בחדרה אלא התייחסו לפרויקט באשקלון כתוצאה מ"צוק איתן" .

החברה מאמינה כי חילוקי הדעות המסתמנים ממכתבו של המנכ"ל להגנת הסביבה ייושבו בקרוב.

לטענות בעניין תחלואה:
הטענה כי עודף תחלואה באזור חדרה ואשקלון נובע מתחנות הכוח רוטנברג ואורות רבין הינה ללא כל ביסוס בסקרים מדעיים. לא ידוע על נתונים/מחקר תקף המוכיחים שעודף תמותה או תחלואה באזורים אלו קשור לפליטות מזהמים מייצור חשמל.

יחידות הייצור הפחמיות עומדות בתקני פליטה שנקבעו להן על ידי המשרד להגנת הסביבה. בפועל, השפעת יחידות הייצור על איכות האוויר נמוכה בהרבה מתחבורה (למשל) וזאת בזכות ארובות גבוהות (בין 250 ל300 מטר) וגזי פליטה חמים, דבר המאפשר פיזורם לאטמוספרה במרחק גדול ובגובה רב. הגעת מזהם מתחנות הכוח לקרקע נעשית בריכוז נמוך ביותר לעומת מזהמים ממקורות אחרים נמוכים יותר.

חשוב לציין, כי ריכוזי המזהמים באוויר הנמדדים באופן שוטף במספר רב של תחנות ניטור, נמוכים בהרבה מהתקנים הסביבתיים שנקבעו על ידי המשרד להגנת הסביבה, פרט לחריגות הנובעות מסופות אבק טבעיות. כמו כן מתנהל פיקוח צמוד על תחנות הכוח על ידי איגודי ערים לאיכות הסביבה שרון – כרמל ואשקלון".

מעיריית חדרה נמסר בתגובה: "עיריית חדרה והמשרד לאיגוד ערים לאיכות הסביבה, עושים ימים כלילות כדי למנוע זיהום אוויר ברחבי העיר חדרה.
דרישות העירייה להקמת סולקנים לטיהור אוויר, לרכישת טלסקופים לטיפול בערמות האפר ודרישה נחרצת כי תחנת הכוח "אורות רבין" תעבור להשתמש בגז ולא בפחם הם רק חלק מדרישות שהציגה עיריית חדרה לצימצום הפליטות מתחנת הכוח לשם קבלת רישיון עסק.

העירייה דרשה בין היתר,כתנאי לקבלת רישיון עסק לקיים את התנאים הבאים:
1. הצבת מצלמות, באתר הפחם המחוברות און ליין למרכז בקרה, כדי לעמוד מקרוב על פיזור האפר מאתר איחסון הפחם וביקשה להתקין מערכת המעבדת את ה מיידע הנקלט מהמצלמות, המזהה אבק שנוצר.

2. להציב מערכת הרטבה באתר שתהיה מסוגלת להרטיב בו זמנית את כל שטח אחסון הפחם ואפר הפחם.

3. פריקת הפחם תעשה דרך משפכים טלסקופיים. קרי, כל סוג של פחם הגורם לזיהום אויר, פריקתו תעשה אך ורק דרך משפך טלסקופי.

4. יותז חומר קושר אבק בדרכי הגישה והדרכים ההקפיות של אתר אחסון הפחם ואפר הפחם, כך שימנע היווצרות אבק הנראה לעין מדרכים אלה.

כמו כן, פנתה סגנית ראש העיר הגברת חדוה יחזקאלי, המשמשת גם כסגנית יו"ר איגוד ערים לאיכות הסביבה מספר פעמים בדרישה למשרד הבריאות כי יקימו בדיקות אפדמיולוגית, וכי יתקיים מעקב קבוע בכל הקשור לבריאות התושבים בחדרה. בדיקה שכזאת בוצעה רק בשנת 2001 ולמרות השינויים התעשייתיים, הישוביים והדמוגרפיים הרבים שעברו על האזור מאז ועד היום, לא בוצעה שום בדיקה נוספת. יחזקאלי הוסיפה במכתבה ודרשה כי יערך סקר על מחלות הנשימה בקרב תושבי חדרה, על מנת שנוכל לקבל תמונת מצב עדכנית ואמיתית על מצב התחלואה בעיר ונוכל להיערך בהתאם.

ביום ראשון הקרוב, זימן מנכ"ל עיריית חדרה מר יעקב זיגדון ישיבה רבת משתתפים יחד עם איגוד ערים לאיכות הסביבה, כדי לבדוק האם ייתכן כי עיריית חדרה מנפיקה רישיון עסק לחברת החשמל כאשר את התנאים קובע המשרד להגנת הסביבה ומי שאמור לפקח הוא איגוד ערים לאיכות הסיבה.

נדגיש ונציין כי באפריל 2014 קבע המשרד להגנת הסביבה כי באזור חדרה ימותו 255 בני אדם מידי שנה ואם השנה קבע מר לפלר כי חס וחלילה ימותו 155 בני אדם בשנה, אז המצב רק השתפר!"

מדוברות משרד הבריאות נמסר בתגובה: אין צורך במחקר אפידמיולוגי כדי לנקוט פעולה ולקבוע מדיניות. נתונים ממחקרים אפידמיולוגיים יכולים להיות תומכי מדיניות. יצוין כי הערכת ההשפעה של גורמי סיכון סביבתיים על הבריאות מורכבת לביצוע ולכן אורכת מספר שנים. לא היינו רוצים להמתין לתוצאות על מנת לגבש מדיניות.הנתון החשוב ביותר הינו נתון איכות האוויר במצב הנוכחי, שכן הוא משפיע באופן ישיר על הבריאות.לכן, עמדת משרד הבריאות היא כי יש לפעול לצמצום הפליטות מתחנות כוח פחמיות. אין צורך במחקר נוסף כדי לגבש עמדה זו, שכן הנזקים של פליטות אילו נחקרו בכל העולם והם ידועים וברורים.

לפני כחצי שנה פנתה סגנית ראש העיר הגברת חדוה יחזקאלי לנציגי משרד הבריאות, והיא קיבלה מענה בנושא".

"מזהמי האוויר הנפלטים מתחנות פחמיות גורמים לנזקים בריאותיים" (צילום: שלומי גבאי)
  כתוב למערכת
עוד כתבות שיכולות לעניין אותך
"לא יכולתי לצאת מהבית כי פחדתי"
   
גם וגם: שכירות ועצמאיות מדברות קריירה
גם וגם: שכירות ועצמאיות מדברות קריירה
   
אליהו בוסקילה נפרד ממועצת העיר חדרה
אליהו בוסקילה נפרד ממועצת העיר חדרה
   
הנוער תפס את השלטון
הנוער תפס את השלטון
   
חניות אקספרס, קנה וסע! 20 דקות חניה חינם!
חניות אקספרס, קנה וסע! 20 דקות חניה חינם!
   
חגיגת אמנות בתים פתוחים בחוה
חגיגת אמנות בתים פתוחים בחוה"מ פסח בנתניה
 לוקאלי
כנס הקהילות הראשון Ba כנס הקהילות הראשון Ba" מקום" נערך בפרדס חנה כרכור
...

פלאשנט לוקאלי | 10.4.2025

מצילים חיים להנצחת  4 חללי מלחמת מצילים חיים להנצחת  4 חללי מלחמת "חרבות ברזל"
...

פלאשנט לוקאלי | 10.4.2025

מרכז יום שיקומי חדש בנתניה מרכז יום שיקומי חדש בנתניה
עיריית נתניה, אגף מבני ציבור בשיתוף קרן נתניה והקרנות, משלימה בנייה של מרכז יום שיקומי חדש על שם מוריס ווייואן וואהל...

פלאשנט לוקאלי | 8.4.2025

מבצע משותף לניקיון המושבה פרדס חנה כרכור יוצא לדרך מבצע משותף לניקיון המושבה פרדס חנה כרכור יוצא לדרך
...

פלאשנט לוקאלי | 3.4.2025

תמי שלח נפרדת מארגון אלמנות ויתומי צה תמי שלח נפרדת מארגון אלמנות ויתומי צה"ל
עו"ד זהבה גרוס מידן תחליף את שלח לאחר תשע שנות עשייה...

פלאשנט לוקאלי | 31.3.2025

 מדברים על זה
הבעיה היא לא בבנייה של עו הבעיה היא לא בבנייה של עו"ד עמית חדד, אלא בסימונו - טור דעה
...

פלאשנט לוקאלי | 14.4.2025

"לעוף על כנפי הדמיון"
התערוכה "לעוף על כנפי הדמיון" – חוויה אמנותית מעשירה לילדים במרכז העשרה על שם שרה פדרמן...

פלאשנט לוקאלי | 14.4.2025

קרנות פנסיה ואובדן כושר עבודה קרנות פנסיה ואובדן כושר עבודה
...

פלאשנט חוק ומשפט | 10.4.2025

מסלולי טיול קסומים בנגב מסלולי טיול קסומים בנגב
...

פלאשנט עסקים | 9.4.2025

תביעות מול המוסד לביטוח לאומי תביעות מול המוסד לביטוח לאומי
...

פלאשנט חוק ומשפט | 3.4.2025

פסח קסום בלב הערבה פסח קסום בלב הערבה
...

פלאשנט צרכנות | 1.4.2025

ביטוח חיים ואובדן כושר עבודה ביטוח חיים ואובדן כושר עבודה
...

פלאשנט חוק ומשפט | 27.3.2025

פרדסShops – מפרגנים ונהנים פרדסShops – מפרגנים ונהנים
המועצה המקומית פרדס חנה כרכור פותחת את דלתות המסחר המקומי ומשיקה זירת מסחר חדשה לקידום העסקים המקומיים ומגוון הטבות לתושבים...

פלאשנט לוקאלי | 21.3.2025

יפוי כח מתמשך יפוי כח מתמשך
...

פלאשנט חוק ומשפט | 20.3.2025

 סנטר פארקס צרפת - החופשה המשפחתית שלא תוכלו לשכוח סנטר פארקס צרפת - החופשה המשפחתית שלא תוכלו לשכוח
...

פלאשנט עסקים | 18.3.2025

החשיבות של ביטוח ועד בית החשיבות של ביטוח ועד בית
...

פלאשנט עסקים | 17.3.2025

 "מורשת יהדות גיאורגיה וחיזוק הקהילות"
...

פלאשנט לוקאלי | 14.3.2025

תאונות עבודה תאונות עבודה
...

פלאשנט חוק ומשפט | 13.3.2025

איך לחשב עלות שיפוץ חדר אמבטיה? איך לחשב עלות שיפוץ חדר אמבטיה?
...

פלאשנט עסקים | 11.3.2025

רשלנות במקום העבודה רשלנות במקום העבודה
...

פלאשנט חוק ומשפט | 7.3.2025

כתבות ארכיון
 
 האימייל האדום
בואו לבקר בדף
הפייסבוק של פלאשנט
ציוצים
אין אין חגיגה... בלי עוגה״    אין אין חגיגה... בלי עוגה״
חוגגים את פסח בטבע    חוגגים את פסח בטבע
מי מארח את רוסלנה בחג הפסח?    מי מארח את רוסלנה בחג הפסח?
פסח מתוק    פסח מתוק
תיירות ונופש
פסח קסום בלב הערבה פסח קסום בלב הערבה
...
תיירות ונופש

יריד אומנים חגיגי בחול המועד סוכות יריד אומנים חגיגי בחול המועד סוכות
המרכז הקהילתי דורה מרשת המרכזים הקה...
תיירות ונופש

נתניה מציגה: פסטיבל אומנות וטכנולוגיה נתניה מציגה: פסטיבל אומנות וטכנולוגיה
סוכות של אמנות, טכנולוגיה וחדשנות –...
תיירות ונופש

גם בחדרה הביס מגיע עד לבית גם בחדרה הביס מגיע עד לבית
רשת תן ביס מתרחבת ותושבי חדרה מרווי...
תיירות ונופש

אפשר ליהנות גם בלי גלוטן אפשר ליהנות גם בלי גלוטן
גלוטן? לא עוד! יום המודעות הבינלאומ...
תיירות ונופש

טיפים והמלצות
פוסט טראומה והשפעתה על ההורות: אתגרים ואסטרטגיות התמודדות פוסט טראומה והשפעתה על ההורות: אתגרים ואסטרטגיות התמודדות
...
טיפים והמלצות | ממומן

נחשים בשרון: מדריך מקיף לתושבי האזור נחשים בשרון: מדריך מקיף לתושבי האזור
...
טיפים והמלצות | ממומן

ישראלים עושים מיליונים מספורט ישראלים עושים מיליונים מספורט
...
טיפים והמלצות | ממומן

איך לשמור על צנרת המים הביתית איך לשמור על צנרת המים הביתית
...
טיפים והמלצות | ממומן

איך מוצאים מוהל רופא מומלץ?  איך מוצאים מוהל רופא מומלץ? 
...
טיפים והמלצות | ממומן


© כל הזכויות שמורות לפלאשנט            אודות האתר | כתבו לנו | תנאי שימוש | פרסמו אצלנו |
פלאשנט - חדשות חדרה והסביבה | עיתון בחדרה | עיתונים מקומיים בחדרה | מקומונים בחדרה | מגזין בחדרה והסביבה | מגזינים בחדרה | עיתון בחדרה והסביבה | מקומון בחדרה והסביבה