חלי ממן בריאיון לפלאשנט: "כך נישמר מפני מלכודות החורף "
מירית אזרחי יום חמישי,
29 בינואר 2015, 12:13
כשהחורף מגיע והטמפרטורות יורדות, החשק לאכול גובר. מבלי לשים לב אנו עלולים לאכול יותר מאכלים מתוקים, חמים וממלאים והתוצאה - עלייה במשקל. חלי ממן מסבירה מהן מלכודות החורף וכיצד נמנע מליפול בהן. חלי ממן מייסדת קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא בארץ, ומפעילה קבוצות גם בחדרה, גבעת אולגה, פרדס חנה, כרכור, ואור עקיבא.
תה חם, קפה חם
"תה באופן כללי הוא אחד המשקאות הנצרכים ביותר בעולם, ופופולארי במיוחד בחורף. התה משקה דל קלוריות, אך אם נוסיף לתה או לקפה סוכר או חלב הקלוריות יעלו", מסבירה חלי ממן. "כוס חלב 3% מכילה כ- 120 קלוריות. וזה דבר שיש לקחת בחשבון. מומלץ להשתמש בכוס חלב אחת בלבד במשך היום לקפה. כדאי לשתות קפה על בסיס מים ולהוסיף מעט חלב, ולא לשתות קפה על-בסיס חלב כמו נס על חלב או הפוך".
ובאשר לתה אומרת חלי ממן : "אם נשתה חליטות מיובשות עם תוספות של פירות יבשים וכפית סוכר נקבל כוס המכילה כ-100 קלוריות ולפעמים אף יותר. ניתן להחליף את הסוכר והפירות היבשים בתוספות תבלינים כמו קינמון, ג'ינג'ר, ציפורן, הל וכדומה. ברפואה העממית והסינית תבלינים אלו נחשבים למחמים וידועים בסגולות בריאותיות רבות. נמצא אף שהקינמון יכול לסייע בהורדה של רמות סוכר".
ועוד עיצה חמה : תה ירוק. "משקה מומלץ מאוד, עשיר בנוגדי חמצון המסייעים למערכת החיסון, מאטים תהליכי הזדקנות, תורמים לתהליך העיכול ומכילים מעט קפאין. בנוסף, נמצא כי תה ירוק יכול להעלות את קצב חילוף החומרים: שתייה של שלוש כוסות תה ירוקת ביום יכולה להעלות את קצב חילוף החומרים (שריפת הקלוריות) בכמאה קלוריות ביום".
חלי ממן מעניקה טיפים כיצד להישמר מפני מלכודות החורף צילום: יניר סלע
מרקים
"מרקים על בסיס ירקות מומלצים מאוד", פותחת חלי ממן. "מרק הוא דרך טעימה ונוחה להוסיף לתזונה ירקות, קטניות, דגנים, חלבונים, ויטמינים, מינרלים, וסיבים תזונתיים. מרק יכול להוות ארוחת חורף מושלמת. מחקרים מראים שאנשים שאוכלים מרק המבוסס על ירקות כמנה הראשונה צורכים כ-20 אחוז פחות קלוריות בארוחה. בזכות תכולת הסיבים הגבוהה מרקי ירקות, תורמים לשובע ולעיכול".
כמה מרק אפשר לאכול מבלי להשמין?
"מרק על בסיס ירקות בלבד ניתן לאכול בשפע לאורך כל היום. כאשר מוסיפים למרק דגנים וקטניות כמו תירס, אפונה, עדשים, תפוח אדמה, בטטה, יש לשים לב כי מדובר בתוספת קלוריות ופחמימות. תוספת של חצי כוס דגנים או קטניות מבושלות במנת מרק שווה לאכילת שתי פרוסות לחם קל".
ומה לגבי תוספות כמו שקדי מרק, שמנת, ותבלינים?
"תוספת של כף שקדי מרק או קרוטונים אינה מומלצת, היא תוסיף כ-70 קלוריות – שהן שוות ערך לשתי פרוסות לחם קל, וכמות גדולה של שומן מעובד ולא בריא. נסו להימנע ממרקים המבוססים על שמנת, המכילים כמות גדולה של שומן. רצוי להימנע גם ממרקים משומרים שמכילים כמויות גדולות של מלח ותוספים מלאכותיים".
חמין או צ'ולנט
צלחת מן החמין המסורתי, אומרת חלי ממן, יכולה להגיע לכ-800 קלוריות. החמין מכיל בשר שמן, ביצים קשות, קטניות, חיטה, תפוחי אדמה, איברים פנימיים, תוספת שמן ועוד..
איך אוכלים חמין בחורף וגם מקצצים בקלוריות?
"על מנת להוריד במכסת הקלוריות בחרו בשר רזה (150 גרם לאדם), וותרו על השמן. אכלו את תערובת הקטניות והפחמימות בכמות מדודה. לצד זאת תוסיפו סלט או מרק ירקות. כך תפחיתו את כמות הקלוריות במנה לכ-200-300".
ערמונים
"אחת מחוויות החורף הנפלאות היא פיצוח ערמונים לוהטים, וההנאה מטעמם ומרקמם הייחודי ערמונים הם זן של אגוזים היושבים בתוך קליפה קשה וחלקה. הם מאופיינים במרקם סמיך וטעם מתקתק ומלא ארומה", אומרת חלי ממן.
בניגוד לאגוזים אחרים, לערמונים תכולת פחמימות גבוהה ותכולת שומן נמוכה. "קונוס ערמונים מכיל כ-300 קלוריות. אפשר לאכול במידה : שבעה ערמונים שלמים שווים לשתי פרוסת לחם קל, ויכולים להוות ארוחת ביניים חמימה ומתאימה לחורף", אומרת חלי ממן.
תפוז
אין כמו מיץ תפוזים סחוט טרי בעונת החורף, אך חלי ממן מתריעה בעניין הקלוריות : תפוז אחד בינוני מכיל כ-80 קלוריות. לעומת זאת : כוס מיץ תפוזים סחוטים עשויה משלושה עד חמישה תפוזים, ועל כן הכוס מכילה כ-300-400 קלוריות, ובנוסף כמות גדולה של סוכר, שמקורו מהפרי.
גם ויטמין C שתפוזים כל-כך ידועים בתכולה גבוהה שלו אינו נשמר יותר מכמה דקות בודדות בתוך המיץ הסחוט, לעומת הפלח השלם. בנוסף כששותים מיץ מוותרים בעצם על הסיבים התזונתיים שנמצאים בתוך הפרי השלם. "אכלו תפוז במצבו המקורי, כשלם. כך תסתפקו בתפוז אחד ותרוויחו את כל היתרונות הבריאותיים", היא מסכמת.
אבוקדו
האבוקדו הוא פרי חורפי מובהק. הוא מקור לשומנים בלתי רוויים, שתורמים לבריאותנו. יחד עם זאת מציעה חלי ממן לזכור : יש לאכול אבוקדו במינון.. הסתפקו בכף שטוחה של אבוקדו שמכילה כ-60 קלוריות.