הם חמים, הם ממלאים והכי חשוב- הם מזינים.
התרופה המושלמת לימי החורף הקרים. חלי ממן, מקבוצת תמיכה לאורח חיים בריא, סוגרת את השבוע לקוראי "פלאשנט" עם 10 סיבות מצוינות לשתות מרק, וכמה שיותר. לסיום, היא מקנחת במתכון מעולה וקל להכנה של מרק עשיר בויטמינים. לבריאות, ובתאבון !
בחורף הקר והגשום אין כמו מרק חם וביתי : "המרק מגרה את החושים. לתבשיל החם של המרק ניחוחות ייחודיים, טעמים, טמפרטורות מתאימות לימים גשומים. נוסף על כך יש גם את העניין החזותי, שתורם להנאה שחווים כאשר אוכלים", מסבירה חלי ממן, מייסדת ומפעילה קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא בארץ, המפעילה קבוצות גם בחדרה, גבעת אולגה, פרדס חנה, כרכור ואור עקיבא.
"מרק הוא דרך טעימה, נוחה וזולה להוסיף קטניות, דגנים, חלבונים, ויטמינים, מינרלים, ירקות וסיבים תזונתיים לתזונה שלנו וכך לשמור על אורח חיים בריא גם בימים הקרים. נראה שהוא ארוחת החורף המושלמת".
המרק תורם לארוחה מזינה ומשביעה ולא פחות חשוב, דלת קלוריות. חלי ממן מעניקה 10 סיבות מצוינות, מלבד הטעם, לשתות מרק, וכמה שיותר.
חלי ממן. "המרק מגרה את החושים". צילום: רונן פדידה
1. מרק מרסן את התיאבון.
חלי ממן : "מחקרים מראים כי אנשים שאוכלים מרק המבוסס על ירקות, ולא על שמנת, כמנה הראשונה של ארוחה צורכים כ-20 אחוז פחות קלוריות. קערת מרק היא דרך מצוינת לוודא שאנו משלבים ירקות בתזונה שידועים בערכים התזונתיים שהם מביאים איתם. בזכות תכולת הסיבים הגבוהה של המרקים - הם תורמים לשובע ולעיכול תקין.
2. מרק משביע לאורך זמן.
חלי ממן : "אחת הסיבות הבולטות ביותר שאנשים נכשלים באכילה בריאה היא שהם מרגישים רעבים כל הזמן. קערה של מרק חם עם שפע של חלבונים, ירקות ופחמימות מורכבות שומרת על תחושת שובע במשך שעות. כאילו אכלנו ארוחה מלאה ולא ארוחה דלה בקלוריות".
3. מרק תורם לירידה במשקל.
חלי ממן : "השמנת יתר נמצאת בעלייה בכל העולם המתועש. כתוצאה מכך ישנה גם עלייה בשיעור מחלות לב, שבץ מוחי, סרטן וסוכרת. נמצא כי אנשים שאוכלים מנה של מרק ליום נוטים לרדת במשקל יותר מאשר אלו שאוכלים את אותה כמות הקלוריות, אבל לא אוכלים את המרק".
חלי ממן מדגישה, כי מדובר על מרק ביתי, ולא על מרקים משומרים שנוטים להיות עמוסים במלח וכימיקלים.
4. מרק יכול לעזור להאט את זמן האכילה.
חלי ממן : כאשר שותים מרק, זמן האכילה מתארך מעצם צורת האכילה עם כף שמגבילה כל ביס. אכילת מרק נעשית באמצעות לגימה איטית בגלל : חום המרק, לעיסה של התוספות – כמו ירקות, עוף, וכמובן בליעה. כך, במקום להתנפל האוכל אנו אוכלים לאט יותר, ושובעים מהר יותר".
שימו לב - כאשר אוכלים לאט נוטים להבחין בסימנים של שובע מוקדם ולצרוך פחות קלוריות. וגם נהנים יותר מהאוכל בזמן הארוחה.
5. מרק הוא דל שומן.
חלי ממן : "רוב המרקים מאפשרים לשמור על תזונה נכונה ובריאה, דלה בשומן. ניתן בקלות להכין מרק דל שומן מבלי להקריב את הטעם. מקורות חלבון רזים כגון עוף, הודו, בשר אדום רזה ושעועית הם אלטרנטיבה מצוינת לתזונה מאוזנת ובריאה ובפרט לאנשים שמנסים לרדת במשקל".
6. סבתא צודקת: מרק הודף מחלות.
חלי ממן : "מרק עוף אמיתי שנעשה עם עצמות של עוף מכיל חומרים מזינים כגון ויטמינים מקבוצת B, סידן, מגנזיום ואבץ, שיכולים לסייע לתאים של מערכת החיסון להדוף הצטננות ושפעת. כשחולים, אין אוכל ריפוי טוב יותר ממרק. הסיבה לכך היא שמרקים, עם דגש על מרק עוף תוצרת בית, אינם דורשים אנרגיה רבה לעיכול, וכך משחררים את הגוף כדי להילחם בזיהום".
7. מרק מטהר את הגוף.
חלי ממן : "כנוזל, המרק עוזר לשטוף את הפסולת מהגוף. מרק עוזר לניקוי רעלים בכבד, מגביר את זרימת הדם ומחדש את הגוף עם מינרלים חיוניים. אכילת קערה של מרק דל מלח לפחות פעם אחת ביום תזין ותעזור לשטוף פסולת עודפת מהגוף".
8. מרק מספק ויטמינים.
חלי ממן : "מרק ירקות או מרק מינסטרונה יבטיחו שילוב טוב של ויטמינים, ביניהם A ו- C, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון.
איזה ויטמינים דומיננטיים במרקים השונים ?
חלי ממן : "מרק כתום של גזר ובטטה מספק מקור עשיר של ויטמינים המסייעים לבריאות במניעת זיהומים. גזר הוא מקור לבטא קרוטן, אותו הגוף ממיר לוויטמין A. ויטמין A עוזר למנוע זיהומים, ולהילחם בזיהומים על ידי שיפור התפקוד של תאי דם לבנים - השומרים על הגוף מחיידקים ווירוסים מזיקים.
למרק עגבניות יתרונות רבים. הוא דל קלוריות, ושורף שומנים. עשיר בליקופן וקרוטנואידים, נוגדי חמצון שעוזרים להילחם ברדיקלים חופשיים, למנוע סוגים מסוימים של סרטן כמו סרטן השד, המעי הגס והערמונית. כמו כן, עגבניות יכולות לשלוט ברמות כולסטרול רעות בגוף. בנוסף, ויטמין A בעגבניות מעניק לעור זוהר טבעי".
9. מרק משפר את פעילות המערכת החיסונית: תנו כבוד לג'ינג'יר, שום, בצל ופטריות.
חלי ממן : ישנם מרכיבי מרק נפוצים כמו בצל, שום, ג'ינג'ר ופטריות המחזקים את המערכת החיסונית.
שום ובצל : משמשים כאנטיביוטיקה טבעית. שום בפרט מהווה תרופה טבעית כנגד פטריות, ויכול להוריד רמות כולסטרול.
ג'ינג'ר : ידוע כעוזר לעיכול ומסייע נגד בחילות. היתרונות הבריאותיים והחזקים של ג'ינג'ר באים לידי ביטוי בצורה הטובה ביותר כאשר הוא טרי".
פטריות : יש בהן יש שימוש נרחב במרק יתרונות בריאותיים רבים, כאשר הזנים הטובים ביותר למערכת החיסונית הם ריישי, מאיטקה ושיטאקה. פטריות מרפא כמו אלה משפרות את תפקוד המערכת החיסונית על ידי קידום גידולם של תאי דם לבנים ומקרופאגים (תאי מערכת חיסון). מכיוון שלכל סוג יש את היתרונות שלו, הדרך הטובה ביותר לקבל את כל היתרונות היא לשלב את סוגי הפטריות במרק".
10 מרק מספק גיוון.
חלי ממן : "מגוון המרקים הוא גדול מאוד. החל ממרק עוף, בצל, עגבניות ועד אפונה, בטטה, עדשים, מרקים אסיאתיים ועוד ועוד. לכל מרק יתרונות בריאותיים וטעם נפלא משלו. כך שתמיד ניתן לגוון ואף פעם לא משעמם".
לסיום, ישנם מרקים ותוספות שלא כדאי לשלב במרק ?
חלי ממן : יש להימנע גם מרקים משומרים שמכילים כמויות גדולות יותר של מלח ותוספים. כדי להאריך את חיי המדף שלו, מרק בשקית מכיל כמויות נמוכות של ויטמינים כמו ויטמין C וויטמין B1 והרבה יותר מלח מאשר מרק מתוצרת בית.
כמו כן, נסו להימנע ממרקי "מותרות" המכילים שמנת, מה שאומר שהם בעלי רמות גבוהות של שומן"
חלי ממן מעניקה לקוראי "פלאשנט" מתכון מנצח של מרק ירקות, קל להכנה, ועמוס בכל טוב. שיהיה לנו חורף חמים ונעים.
אופן ההכנה:
מבשלים את כל הירקות בסיר מכוסה מים למשך 30-40 דקות.
מוסיפים את אבקת המרק והתבלינים וממשיכים לבשל לעוד כ- 10 דקות.
לאחר מכן מרסקים בבלנדר ומגישים חם.