חג החנוכה מתקרב ועמו הסופגניות והלביבות עתירות הקלוריות. איך מצליחים ליהנות מהן וגם לשמור על הבריאות, ללא רגשי אשם, ובלי לעלות במשקל ? ליאורה שליו, מנהלת יחידת הדיאטה בשומרון, מחוז שרון- שומרון בשירותי בריאות כללית, מביאה המלצות יעילות.
לפנינו שמונה ימי חג עם טיולים, ארוחות משפחתיות, נסיעות לפסטיבלים ומסיבות חנוכה שמחות. לצידן נילווה לחג החנוכה אוכל המטוגן בשמן עמוק. אתם מוזמנים לקרוא את ההמלצות של הדיאטנית הקלינית ליאורה שליו, מנהלת יחידת הדיאטה בשומרון, במחוז שרון שומרון- של שירותי בריאות כללית. שליו עושה סדר בין שמחת החג המלאה, לבין רגשי אשמה על אוכל רווי טיגון.
"לכל חג התאריך המיועד לו לחגיגה", פותחת הדיאטנית הקלינית ליאורה שליו. "חנוכה מתחיל באור לכ"ה בכסלו, ולא יום אחד קודם לכן. כשם שמצות אנו אוכלים בליל הסדר ולאחריו שבוע ימים, כך את מאכלי חג החנוכה מומלץ לאכול בשמונת ימי החג ולא לפניהם. אין צורך לשלוח לילדים לבית הספר סופגניה במקום כריך כבר למחרת סוכות, או לקנות סופגניות הביתה לפני החג 'למקרה שיגיעו אורחים'".
ליאורה שליו: "אין צורך לשלוח לילדים לבית הספר סופגניה במקום כריך". צילום: יח"צ
חג החנוכה נמשך שמונה ימים ושמונה לילות, של ארוחות משפחתיות. חלק בלתי נפרד מהתפריט בחג הן הלביבות והסופגניות המטוגנות בשמן עמוק. איך מתמודדים ?
"תעשו בחירה", ממליצה ליאורה שליו. "יש לבחור במפגשים המשפחתיים מה לשים על הצלחת. מרק מהביל, סלטים ותבשילי ירקות יכולים להיות מרכז ארוחת הערב, ולצדם אפשר לבחור בתוספת של פחמימה: מאפה המכיל בצק או לחם מחיטה מלאה, שנראה מיוחד ומזמין, או שתי לביבות. במידה ונבחר מבין האפשרויות, תהיה זו ארוחת ערב טובה שלא מעמיסה עלינו עודף קלוריות.
במידה ואתם המארחים, יהיה לכם קל יותר לדאוג להכנה של מבחר מזונות דלים בשומן, לדאוג לבר סלטים רענן, מזין, מעורר תיאבון ודל קלוריות. אפשר גם להכין מרקים המבוססים על ירקות או קטניות ומכילים פחות תפוחי אדמה ושמנת".
ועיצה חשובה נוספת : "את הלביבות ניתן לאפות בתנור על נייר אפיה ובמקום להכין בצקים שונים, אפשר להכין פשטידות על בסיס ירקות וגבינות עד 5% שומן", אומרת הדיאטנית ליאורה שליו. "לאלו שיוצאים בחופשת החג לטיולים, בילויים ופסטיבלים – מומלץ להצטייד בכריכים ופירות שהוכנו בבית. בכך תחסכו פעמיים, גם בקלוריות מיותרות מהמזון המהיר הנמכר במתחמי המזון וגם בעלות היקרה והלא מוצדקת".
איך אפשר לשלב בתפריט לביבות וסופגניות מטוגנות בשמן עמוק, בלי לעלות במשקל ?
" הנה כמה טיפים שיעזרו להתגבר על המכשול: כשם שנמצא פח שמן אחד בלבד, כך ניתן לצאת ידי חובת המנהג באכילת מטוגנים בערב אחד בלבד, ולא במשך שמונה ימים. ניתן גם לאפות סופגניות בתנור. הן אומנם שונות מהסופגניות הרגילות, אך הן גם לא מכילות 500 קלוריות ליחידה. והמלצה נוספת: ניתן להכין בבית סופגניות מבצק גבינה, להשתמש בגבינה לבנה 5% שומן. כמו כן, ניתן לצקת לסיר הרותח כמות קטנה יותר מהבלילה ולקבל סופגניות קטנות מאלו הרגילות".
ומי שלא מוכן לוותר על הסופגניה במראה ובגודל המסורתיים ?
"במקרה זה, אני מציעה לבחור סופגניה ללא תוספות מיוחדות. כך חוסכים את עודף הקלוריות
מהשוקולד המזוגג, ריבת החלב, וקרם השמנת. אומנם נישאר עם קינוח סופגניה שהיא ברובה קמח לבן וסוכר לבן, אבל לפחות נמזער את הנזק".
כידוע - לכל חג יש מוצאי חג. "שירותי בריאות כללית" הקימה ברחבי מחוז שרון-שומרון "סדנאות דיאטה ואורח חיים בריא" בהנחיה של דיאטניות קליניות מומחיות. בסדנאות ניתן מענה לכל אדם שרוצה לרזות ולהיטיב את תזונתו ותזונת משפחתו.