לראשונה בישראל: גני ילדים בחדרה בבנייה מאופסת אנרגיה
רון איתן יום רביעי,
14 בספטמבר 2016, 15:53
עיריית חדרה, המקדמת מדיניות עירונית לבנייה ירוקה, הקימה גני ילדים בבנייה מאופסת אנרגיה המנצלת את תנאי הסביבה לייצור כמות האנרגיה שצורך המבנה
בשנת הלימודים תשע"ז חנכה עיריית חדרה בשכונת עין הים במערב העיר צמד גני ילדים עירוניים, הראשונים בישראל שנבנו בבנייה מאופסת אנרגיה.
הפרויקט הוקם בהתאם למדיניותו של ראש העיר צביקה גנדלמן לבנייה ירוקה בת-קיימא. באמצעות החברה הכלכלית חדרה, בניהולו של עופר מלכה, לקחה העירייה את הבנייה הירוקה צעד אחד קדימה והקימה מבנה מאופס אנרגיה, עבור שתי כיתות גן, שתכנן משרד "אלפא פרויקטים ירוקים". מבנה מאופס אנרגיה (Net Zero Energy Buildings) הוא מבנה המנצל בצורה מקסימלית את תנאי הסביבה (רוח, שמש, תאורה טבעית וכדומה) ומייצר את כמות האנרגיה שהוא צורך.
גן קרן. חינוך לקיימות צילום: יח"צ
ראש העיר גנדלמן מסביר כי, בין היתר הותקנו על הגג קולטי שמש המייצרים את האנרגיה והחשמל הדרוש לתפעול הגן, וגם הקירות והחלונות תוכננו בהתאם כדי למטב את היעילות האנרגטית של הגן. לדברי גנדלמן, מדובר במבנה הראשון בישראל שהגיע לבשלות, מתוך פרויקטים שונים הנבנים ברחבי הארץ.
גני הילדים מאופסי האנרגיה הנקראים גני קיימא, מיועדים לילדי טרום חובה וחובה ואף זכו לשמות בהתאם – "קרן" ו"שמש".
ראש העיר, הממונה גם על תיק החינוך בעירייה, הנחה את אגף החינוך העירוני לשים בגנים אלה דגש על תכנים חינוכיים בנושא קיימות ואיכות הסביבה. בנוסף, לניהול הגנים בחרה העירייה גננות המתייחסות לחינוך לקיימות כשליחות.
ראש העיר עם יו'ר ועד ההורים העירוני צילום: יח"צ
כבר בשנת 2014 קיבלה מליאת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה את המלצתו של ראש העיר לאמץ את התקן הישראלי לבנייה בת-קיימא כמדיניות עירונית לקידום בנייה ירוקה לרווחת התושבים, נוחה למגורים ובעיקר בריאה יותר. בנייה ירוקה הינה הביטוי המעשי של תכנון בר קיימא, אשר עיריית חדרה מקדמת בגישה מערכתית כוללת שנועדה לחסוך אנרגיה, מים וחומרי גלם, ומיושמת החל משלב התכנון המוקדם ועד לשלב הכניסה לבית.
לדברי ראש העיר גנדלמן, "הבנייה הירוקה היא בנייה ידידותית לסביבה ולתושב, וביטויה בחיסכון וייעול השימוש במשאבים חדשים, שימוש מחדש או מחזור מרבי של הקיים, וכמובן איכות החיים בהווה ובעתיד. הקמת מבנים מאופסי אנרגיה תואמת למדיניות של עיריית חדרה לקיימות, ואני מקווה שזהו רק הראשון מתוך מבנים נוספים שנקים בדרך זו. פתיחת גני ילדים במבנה מאופס האנרגיה הראשון, הולמת חינוך סביבתי ומקדמת מודעות לקיימות כבר מגיל צעיר".