בעקבות הצלחת הקורס הראשון במסגרת MOOC בחדרה, נפתחה ההרשמה לשלושה קורסים נוספים בנושאי יזמות ואנרגיה.
הקורס הראשון שנלמד בחדרה במסגרת MOOC (Massive Open Online Courses) שהוביל ראש העיר צביקה גנדלמן בשיתוף ארגון "ערי חינוך" והחברה הכלכלית, הסתמן כהצלחה שבעקבותיה נפתחים קורסים נוספים המאפשרים לתושבי חדרה כניסה לעולם האקדמי. המסגרת החדשה, של קורסים מקוונים רבי משתתפים, מאפשרת להשתתף בקורסים ללימודי תעודה של מיטב האוניברסיטאות בעולם במתכונת חדשנית התופסת תאוצה ברחבי תבל.
לאור הצלחת קורס היזמות "פיתוח רעיונות חדשניים לחברות חדשות - יזמות מן הצעד הראשון", ייפתח קורס ההמשך "חדשנות ליזמים: מרעיון לשיווק" של אוניברסיטת מרילנד מארצות הברית. הקורס, שיעסוק בליווי יזמים במעבר מיישום הרעיון עצמו אל הממד המסחרי שלו, נבחר לקורס הטוב ביותר של פלטפורמת Coarsera ויונחה על ידי הצוות המוביל של "ערי חינוך" בראשות יעקב הכט, ליה מאור-בקר, ואפרת גולדברג.
במקביל ייפתחו גם שני קורסים נוספים בתחומי האנרגיה: אנרגיה וכדור הארץ של אוניברסיטת ויסקונסין שיעסוק בתלות של מערכות האנרגיה לסוגיהן במשאבים המתכלים של כדור הארץ, וקורס מבוא לאנרגיה מתחדשת של אוניברסיטת תל-אביב שיעסוק במענה שיכולה לתת האנרגיה המתחדשת על סוגיה הרבים לצורכי האנרגיה של האנושות כיום.
הקורס הראשון שנלמד בחדרה הסתמן כהצלחה. צילום: דוברות העירייה
במתכונת MOOC יכול כל אחד ללמוד מהמרצים הטובים בעולם, במוסדות הנחשבים בעולם, ולעשות את זה במקום, בזמן ובקצב שלו, ובחינם. התופעה הולכת ומתרחבת, וברשת מוצעים אלפי קורסים זמינים המאפשרים לכל מי שרוצה ליהנות מעולם ענק של ידע ותוכן, כמעט בכל תחום שאפשר לדמיין. כיום לוקחים חלק בקורסים האלה מיליוני אנשים ברחבי העולם.
לדברי גנדלמן מדובר במהפכת השכלה. "הלימוד המקוון הופך את הנגישות לידע לנחלתו של כלל הציבור. בחדרה יושם פיילוט ארצי שאפשר לימוד קבוצתי הפתוח לכל, מחוץ למסגרות הפורמליות, ואני שמח על ההיענות הרבה. על הצלחת הפיילוט יעידו התגובות של משתתפי הקורס האומרים שבעקבותיו נפתח בפניהם עולם אינסופי שכבר משמש אותם ומעודד אותם להמשך למידה".
לדברי מנכ"ל ארגון "ערי חינוך" יעקב הכט, בשלב זה מדובר בלימודי תעודה, אך המגמה העולמית היא שבהמשך יקנו הלימודים נקודות אקדמיות לקראת תואר.
את קידום הנושא מול מוסדות מובילים להשכלה גבוהה בישראל מובילה יועצת ראש העיר לענייני חינוך והשכלה גבוהה, ד"ר עדנה חידקל. לדבריה, בתיאום של ראש העיר צביקה גנדלמן עם רשת "עמל" יתקיימו הקורסים יתקיימו במרכז היזמות בבית הספר הרב תחומי למדעים ואמנויות ע"ש קלמן צהר ז"ל, שהקימה רשת "עמל" בהשקעה של מאות אלפי שקלים, ואשר יהפוך לאכסניה הקבועה של קורסי MOOC. חידקל: "כאשר יש ראש עיר שדוחף לעשייה, שנותן אור ירוק ונותן גב, אפשר להוציא את הדברים לפועל ולממש את החזון של לימודים אקדמיים בחדרה".
הרעיון של MOOC קיים כבר שנים אחדות ויש כאלה שלומדים גם בישראל מהבית, אבל החידוש הוא למידה מקוונת קבוצתית במטרה ליצור תחושה של מסגרת. כדי לאפשר לימודים ובד בבד להגיע לאחוזים גבוהים של מסיימים, פותח מודל ייחודי ללמידה קבוצתית, המאפשר להתייחס לקורס כחוויה חברתית, ללמוד בצורה מהנה ובדרך שהכי נכונה עבור כל אחד ואחד. אחרי פיילוטים רבים, בדיקה מקיפה ותוצאות מצוינות, ניתן לומר שלמידה בקבוצה מעלה משמעותית את הסיכוי לסיים את הקורס בהצלחה.
המפגש הקבוצתי (בנוסף ללמידה אונליין) המאפשר לצפות בקורסים, לדון בחומר הנלמד, ולבצע את המטלות ביחד, משפר את התוצאות. ב-2014 פתחה Coursera, הפלטפורמה הגדולה ביותר ללימודים ברשת עם יותר מ-700 קורסים, רשת בינלאומית של learning hubs ובעקבות כך נפתחה גם השלוחה בחדרה MoocHub.
כאמור, הקורס הראשון הסתיים בהצלחה, וכעת בנוסף לקורס ההמשך ייפתחו גם קורסים בנושאי אנרגיה, כראוי לחדרה, עיר האנרגיה של ישראל.