תוכנית ההעשרה "מוזה באה לגן", המיושמת בעשרות גני חובה בחדרה, מקדמת ומטפחת בקרב ילדי הגנים את החינוך לאמנות ואת צריכת התרבות.
בשנה השלישית להפעלתה של תוכנית ההעשרה "מוזה באה לגן" בחדרה, ברור כי יישומה בגני הילדים בעיר נוחל הצלחה רבה. מדובר בתוכנית העשרה ארצית לאמנות חזותית, כאשר חדרה היא בין הערים הראשונות שבהן מיושמת הפעילות.
ראש העיר צביקה גנדלמן, המחזיק בתיק החינוך, מעדכן כי כיום פועלת תוכנית "מוזה בגן" בכ-30 גני חובה בחדרה בצורה מוצלחת ביותר, והיא מעשירה את עולמם של הילדים, ובאמצעותם גם של הוריהם, בידע רב על אמנות ישראלית ואמנות בכלל.
ילדים בגן בפעילות אמנותית.jpg צילום: דוברות העירייה
מנהלת מחלקת חינוך קדם יסודי בעיריית חדרה, גילה גואטה, מסבירה כי במסגרת התוכנית נחשפים הילדים ליצירות אמנות מתקופות שונות וממגוון של אמנים, ביניהם ראובן רובין, מארק שאגל, מרסל ינקו ואחרים. בדרך זו מעשירים את הידע של הילדים בסגנונות ובמושגים משפת האמנות, ומאפשרים להם להתנסות בהבעה אישית חופשית ובחוויה תרבותית ואסטטית. הילדים לומדים להכיר סוגות שונות באמנות, כמו פיסול, ציור, פסיפס, אסמבלז' (אמנות תלת-ממדית מחיבור של חפצים שונים), רישום ועוד, וכן מושגים כגון צבע, צורה, מרקם, קומפוזיציה, קווי מתאר, דו ממדיות.
כל גננת הקצתה בגן מקום ל"גלריה" פעילה ומפעילה, אשר בה מוצגות היצירות ובתוכה מתקיימת למידה חווייתית ומשמעותית תוך כדי משחק. למשל, "אני בתוך היצירה", שמאפשר התנסות שבאמצעותה מוצעים לילדים אלמנטים הלקוחים מהיצירה והילדים מוזמנים להתחפש ולהתנסות.
במקביל מתקיימת סדנת יצירה חופשית מחומרים שונים בדגש על חומרים בשימוש חוזר, להבעה ויצירה אישית.
ראש העיר עם גילה גואטה, מנהלת המחלקה לחינוך קדם יסודי. צילום: דוברות העירייה
במסגרת התוכנית מגיעים ילדי הגנים לביקור בכפר האמנים עין הוד ובמוזיאון "ינקו דאדא", שם הם מקבלים הדרכה מאביבה קלדרון, מדריכת התוכנית אותה הם מכירים מהגן כמלווה אותם לאורך כל השנה. בעקבות הביקור במוזיאון מעודדים ילדים רבים את משפחותיהם להגיע לבקר במוזיאון. שם, בין הגלריות, הם מדריכים את הוריהם בכוחות עצמם.
התוכנית נבנתה ופועלת בהובלתו של האגף לחינוך הקדם יסודי במשרד החינוך ובשיתוף עם עיריית חדרה.
לדברי מנהלת מחוז חיפה במשרד החינוך, רחל מתוקי, מטרת התוכנית היא לקדם ולטפח את החינוך לאמנות ואת צריכת התרבות בקרב הילדים בגנים. מתוקי: "במסגרת התוכנית אנחנו רוצים לפתח יצירתיות בקרב הילדים, לסקרן אותם ולחברם אל עולם האמנות. ככל שנתחיל בגיל צעיר יותר, כך יש סיכוי רב יותר שהם יהפכו בעתיד לצרכני אמנות ואולי גם לאמנים ברבות הימים".