במהלך השנים האחרונות, מערכת החינוך הישראלית מראה על פערים גבוהים מאוד בין התלמידים הישראלים לבין תלמידי שאר המדינות המפותחות במבחנים בינלאומיים, כאשר אותם הישגים בינוניים אינם עולים בקנה אחד עם הרצון של הישראלים לחיות אותה רמת חיים כמו כל מדינה מערבית מתקדמת אחרת. אז איך השקעה נוספת במערכת החינוך עשויה לעזור לדור העתיד, האם תקציבים נוספים יהיו הפתרון ומה עוד צריך לדעת על
מערכת החינוך והמקומות בהם ניתן לשפר אותה? ובכן, בכתבה זו החלטנו להסביר לכם כל מה שתצטרכו לדעת באשר לדור העתיד והדרכים בהן ניתן לחזק אותו על ידי שיפורים במערכת החינוך.
קצת רקע
מערכת החינוך הישראלית הייתה אחת ממערכות החינוך ה"עמוסות" ביותר בעשור האחרון בהשוואה ליתר מערכות החינוך במדינות מפותחות. חתימות על הסכמי שכר מול ארגוני המורים השונים היו חלק משמעותי ממספר רפורמות אשר הגדילו את שכר המורים בקצב מהיר במיוחד, יותר ממרבית המדינות ב-OECD. נוסף על כך, במהלך אותה תקופה גם תקציב החינוך לכל תלמיד גדל בכ-45%, כאשר מדובר גם כאן על קצב גידול משמעותי למדי כאשר משווים למדינות אחרות ב-OECD. יתר על כן, גם היחס בין המורים למספר התלמידים קטן בצורה מתמדת, זאת בעוד כי גם ימי הלימודים הוארכו שכן, מערכת החינוך הישראלית נותנת לכל תלמיד יותר שעות למידה בהשוואה ליתר המדינות המפותחות. עם זאת, למרות אותם תקציבי עתק אשר הוקדשו למטרות שיפור מערכת החינוך, עדיין קשה להצביע על נתונים שמראים על מגמה חיובית כתוצאה מאותה מדיניות. אז איפה מתחילה הבעיה?
שיפור איכות ההוראה, לא רק תקצוב שלה
הגורם המרכזי מאחורי אותן רפורמות שונות של מערכת החינוך, הוא ההבנה כי הפתרון לשיפור הישגיהם של התלמידים הישראלים מתחיל עם שיפור רמת ההוראה, דבר שלשמו יהיה צורך בגיוס של מורים איכותיים ומקצועיים. למעשה, לאורך השנים מחקרים הצביעו שוב ושוב כי רמת המורים היא ללא כל ספק אחד מהגורמים המרכזיים אשר משפיעים על ההישגים של התלמידים שלהם. אולם, הרמה האקדמית בארץ של אלו שעומדים להיות מורים מתדרדרת לאורך השנים שכן, בימינו ניתן להתקבל ללימודי הוראה ללא פסיכומטרי, כאשר תעודת בגרות מינימלית בפני עצמה תפסיק. כאשר מדובר על מקצועות הליבה, אותו מחסור במורים מקצועיים ואיכותיים הוא חמור אפילו יותר, דבר אשר הוביל לכך שמשרד החינוך התחיל לדרוש תנאי קבלה נמוכים יותר, עד למצב בו רוב המורים לעתיד ב-2018 לא ערכו מבחן פסיכומטרי.
שורה תחתונה
מערכות החינוך המתקדמות ביותר בעולם מתאפיינות לא רק בתקציבים גדולים, אלא גם בגיוס מורים מוקפד וסלקטיבי. במדינות שכאלו, מקצועות ההוראה הם מקצועות שקיימת עליהם תחרות אדירה, דבר אשר הוביל לתהליכי מיון קפדניים ביותר, תהליכים שבמסגרתם רק ה-10% המובילים עשויים להתקבל.