האוכל התימני הוא הרבה מעבר למרק וחילבה והוא מקבץ בתוכו מאכלים נהדרים שהשפיעו על חיינו הקולינאריים יותר מאשר כל מטבח עדתי אחר. כדי לראות מקרוב ולעקוב אחר התופעה פגשנו את הילה מועלם, אשפית ומומחית בהכנת מאפים תימניים שפתחה בפנינו עולם מופלא של טעמים בלתי נשכחים
כמעט בכל ארוחה תימנית נמצא בצק כלשהו וניתן לומר כמעט בוודאות שאין מטבח עדתי בישראל שהוליד שרשרת של להיטים כמו המטבח התימני. כשהחורף כבר כאן, אי אפשר להתחמק יותר מהאוכל המנחם של השבת ולהתחיל אותה בארוחת בוקר עם ג'חנון חם ורך בליווי ביצה חומה ורסק עגבניות פיקנטי.
הג'חנון המקפל בין עלי הבצק המגולגלים שבו טעמים של עוד כבר מזמן שכח שמוצאו מתימן ובשבתות מלאה הארץ ממנו בכל פינה. שלטים רבים הנתלים בצדי הדרכים והצמתים וכמעט על כל עמוד חשמל פנוי מזמינים לאכול ג'חנון בשבת ויוצרים את הרושם כאילו כל הארץ תימנים. אצל רבים המאפים התימניים ובהם הג'חנון הפכו למאכל האולטימטיבי של שבת בבוקר גם בקרב עדות שהקולינרייה התימנית אינה קרובה אליהם כלל. יתרה מכך, הג'חנון הפך למאפה שאף מוסד קולינרי מכובד לא יעז להשמיט אותו מארוחת הבוקר שלו בסופי השבוע.
הילה מועלם. אופה באהבה צילום: שלומי גבאי
כדי ללמוד מקרוב אחר התופעה, הגענו אל הילה מועלם מחדרה, אשפית המטבח התימני וידועה כמומחית בהכנת מאכלים תימניים בעבודת יד על פי המסורת ובטעמים בלתי נשכחים. הילה בת 39, נשואה ואם לשלושה, עובדת עם בצקים עם המון אהבה שאותה היא מצליחה להטמיע בתוך הטעמים המופלאים של המאפים שלה. למרות האפשרויות הקיימות בחנויות, אי אפשר להתחרות בטעמם של המאפים הביתיים החמים והטעימים מעשה ידיה של הילה. מתוך כל המטעמים שאותם היא מכינה בקפדנות ובמומחיות המיוחדת שלה היא פתחה בפנינו עולם מופלא של טעמים.
"את האהבה שיש בי אני מכניסה לתוך המטעמים שאני מכינה תוך הקפדה על ניפוי הקמח, שמירה על הגיינה וניקיון ועד להפרשת חלה כדין.
אני אישה מאמינה ושומרת שבת ומקפידה על הפרדת כלים". אומרת הילה ומציינת כי ההתמחות שלה היא בהכנת ג'חנונים, קובנות, קובניות אישיות, מלוואחים, פיתות, חלות לשבת, סחוג, סמנה אסלית אורגינלית. והכל אותנטי בעבודת יד.
"כרגע אני מנהלת את העסק שלי מהבית", היא מספרת, "השאיפה שלי היא לגדול ולצמוח ושעוד אנשים יטעמו את מה שאני מכינה בקפידה ובהמון אהבה. אבל כמובן אני רוצה גם לשמור על האותנטיות הקיימת. אני משלבת בתוך ביתי וגידול ילדיי את העבודה ולפעמים הדבר לא קל, אבל הסיפוק שיש לי מהעבודה שבחרתי קשה לתאר במילים. כשהקונים מגיעים אלי ומברכים את ידיי תוך שהם מתענגים מהמטעמים שלי זה שווה את כל העבודה הקשה. זה פשוט ממלא אותי באנרגיות מטורפות וככה אני ממלא את המצברים כל פעם מחדש."
134 ישראלים חטופים בעזה ברגע זה. לכל אחד מהם יש שם, פנים, משפחה, חברים, תחביבים – ועוגייה שהוא הכי אוהב לאכול.
כדי להשאיר את החטופים במודעות הציבורית, תלמידי מגמת מלונאות שף בבית החינוך אמית האופק אור עקיבא, הכינו את המתכון האהוב על 4 חטופים: פנקייקים אמריקאיים של קית' סיגל, כדורי שוקולד של אוריאל ברוך, עוגיות שוקולד צ'יפס של הרש גולדברג פולין ועוגיות חמאה של גיא גלבוע דלאל. בנוסף, אספו מצרכים והרכיבו משלוחי מנות למשפחות המפונים באור עקיבא. לכל משלוח כזה צורפו העוגיות האהובות על 4 החטופים, בתפילה לשובם ולחזרת המפונים לבתיהם בשלום. אביתר כהן, תלמיד כיתה י' שיתף: "היה לי כיף לחלק משלוחי מנות ולראות את החיוכים בתמורה. זה עושה ממש טוב על הלב".
ציון ברוך הפרזנטור של מותג יטבתה, הגיע גם השנה ביחד עם צוות עובדי יטבתה לחלק משלוחי מנות לילדים ולחיילים במרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית. במסגרת ההתנדבות, חולקו משלוחי מנות צבעוניים ועשירים במגוון מוצרים של חברת שטראוס, ומגוון משקאות חלב של מחלבת יטבתה, ביניהם השוקו האהוב של יטבתה, בעיצוב מיוחד לכבוד החג. את משלוחי המנות ציון ברוך ומתנדבי יטבתה חילקו במחלקות הילדים על מנת לשמחם וגם לחיילים לאות תודה והערכה על השירות המסור שלהם במלחמת חרבות ברזל. ישר כח!
עונת הפרפרים נפתחה בפארק "אגם הפרפרים" בקליל בבשורה משמחת – לפארק הגיעו באופן טבעי 50 זני פרפרים שונים מתוך סה"כ 62 פרפרים הקיימים באזור. פארק הפרפרים הינו מתחם פתוח ולא חממה סגורה כדי לאפשר לפרפרים באזור לשהות ולהתרבות בפארק. הפארק כולל ביוטופים טבעיים כולל כ-180 סוגי שיחים וצמחים רב-שנתיים וחד-שנתיים, רחבות של פרחי בר וצמחי תבלין, המותאמים למשיכת הפרפרים באזור. צורי דבוש יו"ר חב' קליל: "לאור העובדה שסמל הפרפר מתנוסס בלוגו של החברה החלטנו להקים את פארק הפרפרים כהגשמת חזון מתוך מחויבות לא רק לשמור על הטבע, אלא גם להחזיר לטבע".