34% מהחשמל בקליפורניה הוא ירוק
בין מובילות מגמת המעבר לאנרגיה ירוקה נמצאות מדינות אירופה – השואפות להגיע לתפוקה של 32% מהחשמל ממקורות מתחדשים ב-2030. ארה"ב אמנם פרשה מההסכם, אך גם בה מתרחבים הפרויקטים לייצור ירוק של חשמל, כאשר בקליפורניה, הכלכלה הגדולה בארה"ב, כבר כיום מופק 34% מהחשמל ממקורות מתחדשים. מעניין לציין כי בעוד ממשלות רבות מקדמות את התחום, יותר ויותר פרויקטים הם ביוזמת המגזר העסקי – ללא מעורבות של המדינה.
בעוד מדינות כמו איסלנד, קוסטה ריקה, נורבגיה ואורוגוואי מובילות את המגמה, עם קרוב ל-100% אנרגיה ממקורות מתחדשים – ישראל מפגרת מאחור עם יעד של 17% אנרגיה ממקורות מתחדשים עד 2030 – אך לאחרונה הצהיר שר האנרגיה כי בכוונתו להעלות יעד זה לשיעור של 25%-30%. ביוזמה זו תומך מחקר חדש בראשות פרופ' נתן זוסמן מאוניברסיטת תל אביב שפורסם לאחרונה,
שמצא כי המעבר לאנרגיות מתחדשות לא רק שלא יפגע בצמיחה בישראל, אלא דווקא צפוי להאיץ אותה.
שוק בצמיחה מואצת
שוק האנרגיה ממקורות מתחדשים צפוי להגיע לשווי של כ- 2,152 מיליארד דולר עד 2025 – לעומת שווי של 1,483 מיליארד דולר ב-2017. המשמעות היא שיעור צמיחה של כ-4.9% מעל התחזיות. בין הגורמים העיקריים לצמיחה המואצת בשוק ניתן למצוא מימון ממשלתי והתפתחויות טכנולוגיות משמעותיות.
תמריצים ממשלתיים תורמים רבות לפיתוח שוק זה, ולפי ההערכות, ההשקעה בסקטור האנרגיה המתחדשת תגדל מכ-312 מיליארד דולר ב-2015, לכ-392 מיליארד דולר ב-2020. רוב ההשקעות מתמקדות בהפקת אנרגיה ממקורות סולאריים וכן מהרוח. יותר מ-37% מההשקעות בסקטור ב-2016 הופנו לפרויקטים מסוג זה ברחבי העולם. על פי ניתוח של בלומברג, הרוח והשמש יספקו כמעט 50% מצריכת החשמל העולמי בשנת 2050.
בשורה התחתונה, ההערכות מראות כי בשנים הקרובות, סקטור האנרגיה הירוקה ימשיך להתפתח – ואולי אף בקצב מהיר מהצפוי. סביר להניח כי הגידול הזה יישען לא רק על השקעה ממשלתית, אלא גם על כספם של משקיעים – בין אם משקיעים מוסדיים, ובין אם בקנה מידה קטן יותר, שירצו לקחת חלק בתעשייה המתבססת לא רק על רווח, אלא גם על צורך אמיתי להפחית את הפגיעה בכוכב הלכת שלנו.