כל חברה מחלקת את המסורות והמנהגים שלה על פני תאריכים שונים בלוח השנה שלאחר מכן הופכים לחגים רשמיים. את התאריך בוחרים לפי שיקולים דתיים או גיאוגרפיים, ולכן הנוצרים נחים ביום ראשון, היהודים ביום שבת והמוסלמים ביום שישי. במבט רחב יותר, החגים אמורים לסמל אירוע משמח, היסטורי, דתי או לאומי והם כוללים מגוון רחב של טקסים, חגיגות, תפילות ומנהגים. אותם מנהגים הם אלו שיוצרים את הצבעוניות של החג ויכולים לשמש כתירוץ טוב להזמין טיסות ולבקר ביעדים אקזוטיים מסביב לעולם.
בימים הקרובים ניכנס אנחנו לתקופת חגי תשרי, עם ראש השנה ולאחר מכן יום כיפור וסוכות. לא הרבה לאחר מכן גם יגיע חנוכה ובעקבותיו פסח. בין לבין נחגוג עוד כמה אירועים קטנים יותר ותמיד נוכל לבלות עם החברים, המשפחה והילדים. אבל מה קורה בארצות אחרות?
היום הקצר בשנה? סיבה למסיבה!
תאריך ה-21 בדצמבר מציין את היום הקצר בשנה ועוד לפני הרבה זמן הבינו כוהני הדת שאפשר לגייס אותו לטובת גיבוש הזהות הלאומית והאישית. כמו בישראל, גם במקומות נוספים בעולם מצוין החג הזה עם קידוש האור ועם הבחנה בין שאיפת הטוב לגבור על הרע.
לנו יש כמובן את חנוכה ואת סיפורי הגבורה של מרד החשמונאים ונס פך השמן, בעוד בתאילנד למשל מקיימים את חגיגות הלוי-קראטונג. במהלך החג התאילנדי יוצאות לדרכן אלפי סירות קטנות עשויות עלי בננה ששטות ברחבי המדינה ובהן דולקים קטורת ונרות. המראה כמובן מרהיב ואליו יש להוסיף ריחות רעננים שמגיעים מפרחים אותם מצרפים המקומיים לסירות הנבחרות. חוץ מזה, היום כבר אפשר להצטרף לחגיגה ולהביע משאלה על ידי משלוח סירה וירטואלית באמצעות אתר האינטרנט הרשמי של האירוע.
לחילופין, בעיר ז'נבה בשוויץ חוגגים את חג האסקלד בתאריכים 11-13 בדצמבר ומציינים את תבוסתם של חיילי הדוכס מסבוי. לפי האגדה, האירוע התרחש לפני 400 שנה ובו נערה אמיצה שפכה סיר מרק רותח על חיילי הדוכס שניסו לטפס על חומות העיר וכך הצילה את התושבים. המנהגים העיקריים של חג האסקלד כוללים הבערת מדורות ענק, מצעד ססגוני, אכילת ממתקי שוקולד ומרציפן וכמובן הרבה מאוד מרק.
אם כבר הגעתם לשוויץ ואתם רוצים להתרשם מחגי דצמבר באווירה קצת שונה, כדאי שתרחיקו עד אגם לוצרן. מלבד העובדה שמדובר במקום מדהים לנופש פסטורלי, קחו בחשבון שבתאריך 5 לדצמבר חוגגים בו את הקלאוסיאגן: שילוב בין חגיגה נוצרית למסורת פגאנית מתקופת ימי הביניים. אל תיבהלו מהמקומיים שחושבים כובעי ענק בצורת קונוסים המוארים בנרות, כי אולי אחד מהם יסכים להלוות לכם מצנפת לסלפי.
חוץ מזה, בעיר ליון בצרפת חוגגים מדי שנה בתאריכים 6-9 לדצמבר פסטיבל אורות. המקור של המנהג מגיע עד תחילת המאה ה-19 אז נהגו התושבים להניח נרות בחלונות כדי להודות למריה הקדושה על ההגנה שהעניקה להם מפני מחלות, וגולת הכותרת היא תאורה של שני הנהרות המרכזיים בעיר, סון ורון, באלפי אורות צבעוניים.
לא באמת חשבתם שנדבר על דצמבר בלי להזכיר את סנטה קלאוס: חג המולד האמריקאי נחגג בתאריך 24 בדצמבר עם ארוחה משפחתית משותפת, עצי האשוח המקושטים תופסים את מקומם ליד החלונות והנורות הצבעוניות נתלות בכל שכונות המגורים במדינה. מבחינתכם כתיירים, האטרקציה המרכזית היא המבצעים בחנויות הגדולות ועץ חג המולד המפורסם שממוקם בשדרה החמישית ניו יורק. |