בריאות היא נושא כל כך מסובך, בעיקר מכיוון שיש לה כל כך הרבה אספקטים. אנחנו יודעים שכדי לעשות זאת יש להקפיד על עניינים בסיסיים כגון שתיית מים מרובה, אכילה של מזון שנחשב בריא, הקפדה על פעילות ספורטיבית ועוד. אבל מה אם נעמיק לרגע? מה אם נאמר לכם שזה לא מספיק, ושישנם רבדים אחרים שיש לדאוג להם בגוף, מלבד אותן פעולות בסיסיות שפורטו לעיל?
במאמר זה, נעסוק במפרקים שבגוף שלנו, על חשיבות השמירה עליהם ואיך אפשר להימנע מדלקות למינהן שידועות בהשפעתן על הידרדרות איכות החיים, הרבה מאוד כאבים ואי נוחות.
האם אפשר באמת למנוע דלקות במפרקי הגוף?
התשובה היא שלפחות בגילאים צעירים יותר, כן. זה נעשה קשה יותר ככל שמתבגרים ומזדקנים, אבל במידה ומקפידים על הטיפים הללו אפשר להשיג פלאים וליהנות מאיכות חיים גבוהה לאורך זמן:
יציבה נכונה – הגוף שלנו מסוגל לנוע בכל מיני כיוונים וזוויות, אבל בשורה התחתונה הוא בנוי כך שימוקם באופן מאוד מסוים ויש לכך סיבות טובות; מניעת פציעות ועומסים גבוהים מידי. למשל, אנחנו יודעים שישיבה לא נכונה במנח לא נכון, מעלה את העומס על הגב והצוואר, מה שגורר כאבים עזים. אותו הדבר נכון לגבי עמידה והליכה. שימרו על יציבה נכונה, והגוף שלכם יודה לכם!
ארגונומיים ונהנים – לא תאמינו כמה פציעות נגרמות בשל אי הקפדה על כללי הארגונומיה. זהו תחום שקשור גם הוא ליציבה נכונה; בעמידה, בישיבה, וכדומה. למשל, כשעובדים במשך שעות ארוכות בישיבה מומלץ לעמוד ולצאת לסיבוב מידי פעם, בכדי לשחרר את השרירים והעצמות שהיו במצב סטטי לאורך כל כך הרבה זמן. אותו הדבר נכון גם לגבי פעולות כגון הקלדה, עבודה בפס ייצור, סחיבה והרמה של עומסים ועוד.
תשמרו על כושר – מה לא נאמר על כושר גופני? ידוע לכל שיש לו יתרונות רבים עבור הגוף האנושי, והנפש כמובן! הבעיה מתחילה כשלא שומרים על כושר באופן המותאם לגוף. למה הכוונה? ישנם תרגילים ועומסים שאדם שלא בכושר, לא יוכל לבצע בשלב כל כך התחלתי. עומס רב מידי ואימונים שאינם מותאמים, עלולים להזיק יותר מאשר להועיל. לכן, הישארו בכושר, אבל במינון הנכון. חפשו מאמן אישי שילווה אתכם בתהליך.
טכניקה נכונה – עוד סיבה למצוא מאמן או מאמנת אישיים, היא עניין הטכניקה. תרגילי כושר, אפילו ריצה, חייבים להתבצע תוך שמירה על טכניקה נכונה. עין מקצועית שמלווה את התהליך שלכם, תוכל לוודא שכל התנועות מתבצעות נכון ובהתאם להמלצות, ולתקן במידת הצורך עד שבסופו של דבר, תשתפרו ותהיו מסוגלים לתרגל בעצמכם.
להקשיב לגוף – זה כנראה הטיפ החשוב ביותר שנוכל לשתף בו; תלמדו להבדיל בין כאבים טובים של אחרי אימון ובין כאבים מעוררי חשד, הקשיבו למה שהגוף מנסה לאותת לכם ונהגו בהתאם. אם צריך, זו לא בושה לעצור את הפעילות הכללית ליום יומיים ופשוט לאפשר לעצמכם לנוח ולהתאושש. אם הכאבים לא עוברים, סימן שיש בעיה מהותית וכדאי למצוא אורתופד בדחיפות!
אורח חיים בריא ירחיק מכם את הבעיות הבריאותיות
מפרקים הם כל כך עדינים, אם לא שומרים עליהם ומחזקים אותם הם עלולים להתנקם בנו, ואז נמצא את עצמנו עוברים תהליך כמו
ניתוח החלפת מפרק ירך או החלפת ברכיים, ומתחילים תהליך של איזון מחדש. ככל שמקפידים על הטיפים הנ"ל לאורך שנים, כך הגוף ישמור על חוזקו ועמידותו. זכרו שבסופו של דבר מדובר באיכות החיים שלכם והשאיפה חייבת להיות – לשמור עליה גבוהה ככל האפשר.