איך עברה השנה הראשונה של הנסיך או הנסיכה שלכם בבית הספר? במידה ושמתם לב שמשהו אינו כשורה מבחינת קצב הלימודים, ההבנה של החומר הנלמד או אפילו בפן החברתי, כדאי להקדים את המאוחר ולבצע אבחון פסיכודידקטי במטרה לאתר את הנקודה שבה הילד מתקשה, ולחזק אותה בכדי למנוע פערים גדולים יותר בעתיד. מהו האבחון הפסיכודידקטי ואיך הוא יכול לעזור לכם לשפר את איכות החיים של הילד? הכל יוסבר מיד.
מהו אבחון פסיכודידקטי ומה מאבחנים בדיוק?
אבחון פסיכודידקטי הינו תהליך שמתאים לילדים לקראת סיום הגן ועד לתיכון. בחלק הראשון, הדידקטי, נבדקת היכולת השכלית והלימודית של הילד ונוצרת תמונת מצב ברורה של הקשיים עמם הוא מתמודד, וכיצד לטפל בהם. החלק השני, הפסיכו, מתבצע על ידי פסיכולוג או פסיכולוגית חינוכיים בכדי לאסוף מידע פסיכולוגי חיוני אודות מצבו הנפשי של הילד, בחיפוש אחר גורמים פנימיים שמשפיעים על תפקודו במסגרת הלימודית.
האבחון הדידקטי בודק יכולות תפישה שונות; חזותית, רצף, כמותית, מרחבית ועוד, מגלה את נקודות החולשה של הילד ומתאים לו את הסיוע הנכון. האבחון בנוי מכמה סוגים של מבחנים:
-
מבחני אישיות השלכתיים – המתבצעים באמצעות תמונות, בשיטת בנדר ורורשאך ועוד.
-
מבחני אינטיליגנציה – מתבצעים באמצעים וגישות שונות הבוחנות יכולות מילוליות, זיכרון, תיאום יד-עין, שליפה, יכולת שפתית, תפישה חזותית, כמותית, שמיעתית ועוד.
- מבחנים שונים לבדיקת קשב וריכוז, הבנת הנקרא, אנגלית, חשבון, קריאה וכתיבה.
חשוב לציין שאמנם
אבחון פסיכודידקטי ניתן לבצע בגילאי גן-מאוחר עד תיכון, אך מומלץ לחכות לפחות עד שהילד מסיים את כיתה א'. הסיבה לכך שהיא שבכיתה א', הילד רק מתחיל לרכוש את בסיס הכתיבה, הקריאה וההבנה המתמטית וקשה להבין האם באמת קיימת בעיה בשלב כל כך מוקדם, כשלא כל הבסיס נלמד. ההמלצה היא להיות סבלניים, לעקוב אחר התקדמות הילד ולשמור על קשר עם הצוות החינוכי.
אילו הקלות יעניקו תוצאות האבחון?
אם נמצאה לקות, ההמלצות שלאחר אבחון דידקטי יכללו לרוב; הארכת זמן במבחנים, הכתבת המבחן, בחינה בעל פה, יצירת מבחנים מותאמים, שימוש במחשבונים ומילונים, דף נוסחאות מורחב במתמטיקה לבעיות קשב וריכוז ו\או זיכרון, שימוש במחשב, ועוד. חשוב לציין שההקלות ניתנות בהתאם לסוג הלקות וחומרתה.
לאחר שניתן האבחון, בית הספר יקבל הדרכה כיצד להתמודד עם קשיי התלמיד ומה לעשות בכדי לעזור לו להשתלב במסגרת הלימודית בנקודה שקשה לו. חשוב מאוד לוודא שבית הספר אכן משתף פעולה עם ההוראות, שכן בעיקר בגיל כל כך מוקדם – סיוע נכון, סבלנות ואדיבות כלפי הילד יוכלו לעשות פלאים בעתידו במערכת החינוך. אל תהססו להתעקש לשמור על קשר רציף עם הצוות החינוכי, לדבר עם הילד על התחושות שלו וההתקדמות שלו, ולעולם לא לוותר על אבחון במידה ונראה שעולה בכך צורך.