הנה למשל 5 סיבות שמסבירות בהרחבה את הייחודיות של מורה ומחנך:
1. עיצוב הילדים של העתיד
מורה מקבל הזדמנות פז לעצב את הילדים שיהפכו ממש עוד מעט להיות אנשים בוגרים ובעלי השפעה. הוא מעורב בשלבים הכי קריטיים בחייהם, עוזר להם להתעצב ומשמש עבורם כאוזן קשבת. בין אם מדובר במורה בבית ספר יסודי, בחטיבת ביניים או בתיכון, אין תחליף לתפקיד שהוא ממלא. זו גם הסיבה שבגללה מורה חש תחושת אחריות, סיפוק ואתגר ולכן מי שמוצא את עצמו במקצוע הזה לא מוכן לעזוב אותו.
2. הקניית ערכים
עוד פריבילגיה שיש רק למורים באה לידי ביטוי באופן שבו הוא מקנה לתלמידים ערכים. רוב התלמידים מקשיבים למורים יותר מאשר להורים שלהם, בין היתר כי הם רואים אותם על בסיס יום יומי. כתוצאה מכך, מורה שרוצה להיות גם מחנך יכול להקנות לתלמידים ערכים שבהם הוא מאמין ולהפוך אותם לאנשים בוגרים יותר.
3. מתן הזדמנות לכולם
מבחינה טכנית, מורה נמצא בכל הצמתים החשובים בחייהם של הילדים ובני הנוער. הוא יכול להשפיע מקרוב על סיכויי ההצלחה שלהם ולתת הזדמנות שווה לכולם. התפקיד של המורה בהקשר הזה הוא לגלות רגישות ולסייע לחלשים, אך מבלי להזניח את החזקים. כאשר המורה מחליט שהוא רוצה להיות מחנך השמיים הם הגבול והתלמידים הם הראשונים ליהנות מכך.
4. קביעת סדר עדיפויות פדגוגי
מורה מעורב גם בקביעת סדר העדיפויות הפדגוגי של מערכת החינוך כולה. הוא משתתף בישיבות, נפגש עם מפקחים ויכול להעלות טענות בפני מנהלי אזורים ולעיתים אפילו שרים בכנסת. בטווח הארוך, תפיסת העולם של המורה משפיעה על החברה ומעניקה לו את היכולת לקבוע סדר עדיפויות שמתאים לערכים שבהם הוא מחזיק.
5. עזרה לילדים מתקשים
העבודה היום יומית של המורה כרוכה במתן עזרה לילדים מתקשים. המורה יכול לבחור לפגוש את הילדים אחרי שעות הלימודים, להפנות את ההורים שלהם לעזרה מקצועית וללוות את כל בני המשפחה עד שהמטרה מושגת. העזרה לילדים היא חלק בלתי נפרד מתחום החינוך ומורים שנותנים אותה בצורה נכונה גם מרוויחים ממנה ערך מוסף.
|