אם גם אתם מתעניינים היום בתחום הקרקעות בישראל, יש כמה מושגים שאתם חייבים להכיר. אחד מהם הוא מושע, ולמעשה, הוא נוגע למקרים שבהם יש לכמה אנשים או גורמים בעלות משותפת על נכס מקרקעין כלשהו. אומנם המקור של המושע הוא בחוק הקרקעות העות'מאני, אך גם היום, בעידן המודרני שבו אנחנו חיים, הוא עדיין רלוונטי. אם תהיתם מתי זה יכול להיות רלוונטי, כדאי שתדעו שזה קורה בעיקר בבניינים ישנים או במקומות שונים שבהם לא בוצעה בזמנו חלוקה מספיק ברורה של הבעלות על הדירות. כיוון שמדובר על נדל"ן, ובסופו של דבר גם על הרבה כסף, מובן שאף אחד מהמחזיקים בקרקע לא ירצה לוותר. לכן חשוב להבין לא רק שהמושג הזה קיים, אלא גם מה הוא אומר.
מה זה אומר מושע ומה המשמעות שלו?
אומנם טוב ויפה שאנחנו יודעים לומר מאיפה מגיע המושע, אך האם זה אומר שאנחנו יודעים מה המשמעות שלו? עדיין לא. לכן כדאי שתבינו מה אומר מושע בפועל:
יש כאן בעלו משותפת על כל חלק בקרקע. כאשר נכס רשום כמושע, הוא למעשה מתחלק בין כל הבעלים בצורה שווה.
יש כאן קושי גדול בניהול הנכס. למעשה, כל ההחלטות שנוגעות לנכס, בין אם זה מכירה, חלוקה או כל פעולה אחרת, צריכות להתקבל ביחד. זה עלול להוביל למצבים של קיפאון וחוסר יכולת לקבל החלטות לגבי הנכס כדי לקדם יוזמות שונות.
ברוב המקרים יהיה מאוד קשה לקבל משכנתא. בנקים חוששים מאוד לתת משכנתא על נכס מסוג כזה. הסיבה לכך ברורה, שכן קשה להעריך את שווי החלק השייך לאותו אדם שמבקש את ההלוואה.
סיבוכים בביצוע עסקות שונות. מכירה של
נכס מושע זה עניין מאוד מורכב שיכול גם לקחת זמן רב.
עם כל כך הרבה מורכבויות, ברור מדוע כל עוד אפשר להימנע ממצב שנכס רשום בצורה כזאת, זה כמובן מומלץ.
איך מגיעים למצב שבו נכס רשום בצורה כזאת?
מטבע הדברים, אם המושע זה עניין מורכב כל כך, ברור שכל אדם ירצה להימנע מכך. יחד עם זאת, אנחנו רואים שיש מצבים שבהם זה בלתי נמנע. למשל, אם מדובר על נכס שעבר בירושה, בהחלט עלול להיות שזה מה שיקרה. אם הנכס שייך כעת למספר יורשים שאינם מבצעים חלוקה רשמית של הבעלות, המצב עלול להסתבך. אם מדובר על בניינים ישנים שנבנו לפני הרבה שנים, אנחנו נגלה שלא פעם לא באמת בוצעה בהם חלוקה רשמית של הבעלות על החלקה כולה. בנוסף, לא פעם נכס נמצא במצב כזה פשוט כי לא בוצעו הסכמים מספיק ברורים בעל חלוקת המגרש. כדי להתמודד בכל זאת עם מצבים כאלה כדאי לקבל ייעוץ משפטי ולבדוק את האופציה של הליכי איחוד לנכס.