הלוחמים המציגים בתערוכה זו, רובם בגילאי 90 פלוס, הסכימו להיחשף ולהציג את סיפור גבורתם.
טקס הפתיחה החגיגי התקיים במעמד ראש העיר צביקה גנדלמן וסגן ראש העיר רומן גישר. לדברי גישר: "אני נרגש לעמוד כאן בתערוכה הזו. הורי היו וטרנים, לוחמי הצבא האדום במלחמת העולם השנייה. חובתנו לזכור אותם ולנצור את ניצחונם וגבורתם, זוהי המורשת של כולנו ובזכותם אנו עומדים ומניפים את דגלנו. חשוב מאוד שהדור הצעיר ייחשף לאירועים שמציינים ומוקירים את גיבורינו. עלינו מוטלת האחריות לחנך את הדור הצעיר לשמור על מסורת הגבורה. חשוב שאירועים מהסוג הזה יהיו משולבים עם החינוך העל-יסודי. יש צורך חשוב וממשי בהגברת המודעות הצעירה על ידי תכנים לימודיים הנלמדים במסגרת הבית ספרית".
לדברי גנדלמן: "חשוב להמשיך ולקיים אירועים מהסוג הזה, על מנת להמשיך ולספר את סיפורם החשוב של הלוחמים. הסיפור שלהם הוא גם הסיפור של כולנו". יום הזיכרון הבינלאומי לשואה ולגבורה התקיים ברחבי העולם לציון יום השחרור של מחנה ההשמדה אושוויץ בידי הצבא האדום, ב-27 בינואר 1945. מחנה אושוויץ הפך לסמלה של מכונת ההשמדה של הצורר הנאצי, ולכן בחרה העצרת הכללית של האו"ם את התאריך המכונן הזה כיום הזיכרון הבינלאומי לשואה.
כמיליון וחצי יהודים ממדינות שונות לחמו בצבאות בנות הברית, ארה"ב, ברית המועצות, בריטניה ומדינות אחרות, וכן במסגרת כוחות ההתנגדות שפעלו בכל רחבי אירופה, ובשורות הפרטיזנים. יותר מרבע מיליון חיילים יהודים נהרגו בקרבות נגד גרמניה הנאצית, רובם בשוּרוֹת הצבא האדום ובשורות הפרטיזנים. כ-200 אלף לוחמים יהודים במלחמת העולם השנייה עוטרו באותות כבוד המעידים על גבורתם.
|