זה קורה לא מעט בגיל המבוגר – אדם אשר היה עצמאי, פעיל, ובריא מוצא עצמו מתמודד עם שינוי במצבו הגופני. זה יכול להיות התקף לב, נפילה שהסתיימה בניתוח אורתופדי, קבלת "בשורה רעה" של מחלה כרונית שמשנה את אורח החיים ועוד.
"מדובר באנשים שניהלו חיים נורמטיביים ופעילים, ולפתע מצאו עצמם נתמכים, מוגבלים בתנועה, תלויים יותר בבן זוג או בבני משפחה ועוד", מסבירה לימור זבולון, פסיכותרפיסטית בשירות הפסיכו-גריאטרי של המרפאה לבריאות הנפש במבוגרים של המרכז הרפואי הלל יפה.
"השינוי, שלעיתים הוא קיצוני במהותו, מעורר אצל האדם תגובה נפשית שיש פעמים בהם היא תשפיע באופן משמעותי על דרך ההתמודדות של אותו אדם עם מצבו הגופני. אנו פוגשים במרפאתנו באופן תדיר אנשים שבנסיבות שתוארו מפתחים תגובות של דיכאון, חרדה, ואי שקט.
תגובות אלה מורידות את המוטיבציה לשיקום, מקשות על שיתוף הפעולה בתהליך השיקום, וכן משפיעות לא מעט על מערכת היחסים בין אותו אדם ובני משפחתו.
מבחינה זו, קבוצות ההתמודדות שאנו מציעים הינם שירות ייחודי מסוגו, שבו, לראשונה, מתאפשרת לאותם אנשים קבלת כלים אפקטיביים להכיל את השינוי.
ד"ר לידיה לרנר, מנהלת השירות לבריאות הנפש ב"הלל יפה", מסכמת: "הרעיון לעבודה או לטיפול קבוצתיים במצבי התמודדות כפי שהוזכרו הוכח בעבר כיעיל ביותר ומקדם בריאות נפשית וגופנית כאחת ביותר בקבוצת הגיל המבוגר.
בגיל המבוגר מופיעות תגובות רגשיות נורמטיביות לגמרי הקשורות ושייכות לשינויים הפיסיולוגיים והתפקודיים המאפיינים תקופה זו של החיים. על רקע זה התמודדות עם בעיות גופניות חריפות או כרוניות מעמיקה את הפגיעות הנפשית שכבר קיימת וגורמת למעגל סגור של תגובות כפי שתואר".
השירות החדש של המרפאה הפסיכוגריאטרית, הוא שירות ייחודי אשר מאפשר לאותם האנשים להכיר בשינויים שהתרחשו, להכיל אותם תוך כדי הגברת המוטיבציה לשיקום, להעניק את התקווה הכה חשובה לניהול אורח החיים החדש.
השרות עצמו ניתן ללא תשלום, במסגרת המרפאה לבריאות הנפש במבוגרים של המרכז הרפואי הלל יפה, אך מותנה בהרשמה מראש לקבוצה. לפרטים נוספים ולהרשמה ניתן לפנות בטלפון 04-6335931 או בדוא"ל: limorpsy@gmail.com.
|