השבוע, באירוע ייעודי, הושקה התוכנית, שהחלה כבר לפעול במספר מחלקות פנימיות ב"הלל יפה", וצפויה להתרחב לכל מחלקות האשפוז בה תידרש התערבות בנושא זה עבור המאושפזים.
התוכנית, פרי שת"פ של ארגון האש"ל גו'ינט ובמשרד הבריאות, הינה תוכנית ארצית, אשר שמה בראש מעייניה מתן טיפול אפקטיבי, מניעתי ומותאם לקשישים המאושפזים בבתי החולים מה שקרוי בעולם Age friendly hospital.
"אחד הדברים השכיחים בקרב קשישים הנדרשים לאשפוז עקב מחלה, נפילה או אחר, הוא המצב שבו האדם הזקן מוצא עצמו במיטה לאורך רוב זמן האשפוז ועל כן קיימת סכנה להידרדרות בתפקודו הגופני והקוגניטיבי", מסבירה ד"ר אפרת סיטי, חברת הנהלת המרכז הרפואי הלל יפה והאחראית על פרויקט תוכנית מית"ב בבית החולים. "מטרת הפרויקט כשמו כן הוא- מניעת ירידה תפקודית באשפוז, דהיינו למנוע במגוון דרכים את הפגיעה בתפקוד הקשיש, הן על ידי סיוע בהולכה במחלקה וברחבי בית החולים, והן על ידי שינוי המרחב האשפוזי באופן שייטיב עמו".
ב"הלל יפה" חברו יחד מספר גורמים לצורך הטמעת הפרויקט: יעל קרבס-כהן, מנהלת שירות הפיזיותרפיה, וורד כהן, מפקחת בהנהלת הסיעוד - האחראיות על תחום עידוד ההליכה, יחד עם פרופ' מירב בן נתן, מנהלת בית הספר האקדמי לאחים ואחיות. על תחום מניעת הדליריום אחראיות מיטל סיביליה, מנהלת השירות לריפוי בעיסוק, ושלי רדו- אחות מתאמת טיפול פליאטיבי.
תפעול הפרויקט דורש סנכרון בין הצוותים הסיעודיים והרפואיים לבין מקצועות הבריאות על מנת לתת את המענה המתאים למתאשפזים בגיל השלישי, כך שכאשר מתאשפז אדם אשר עונה על קריטריונים רפואיים מסוימים, הצוות במחלקה מערב גורמים מתחומי הגריאטריה, הפיזיותרפיה ועוד – הללו בודקים ומאבחנים את צרכיו ומתאימים תוכנית אישית. בהתאם לתוכנית, את החלק של הטיפול במניעת דליריום (מצב בלבולי) יוביל רופא גריאטר מומחה, וכן מותאמת 'תוכנית עידוד הליכה', שבמימושה מסייעים סטודנטים לסיעוד מבית הספר לאחים ואחיות של "הלל יפה".
פעולות אלו, כך כבר הוכח בעולם, מסייעות לתת מענה מכוון, בטוח וידידותי לגיל השלישי. הרווח העיקרי הוא טיפול במכלול צרכיו של הזקן והמניעה/ הפחתה של תופעות כגון דליריום, אשפוזים חוזרים, ואשפוזים בטיפול נמרץ, ובעיקר העלאת שביעות הרצון של המטופל ומשפחתו.
|