הווירוסים הנשימתיים במהלך חודשי החורף האחרונים כמעט ולא הורגשו, ככל הנראה כתוצאה מעטיית המסכות שמנעה העברה של וירוסים בין ילדים ומבוגרים כאחד. שלושה שבועות חלפו מאז הורדת המסכות וכעת נרשמת עלייה במספר מקרי הווירוסים הנשימתיים שמופיעים בקרב ילדים.
בימים אלה מחלקת הילדים במרכז הרפואי הלל יפה נמצאת בתפוסה של מעל 150%, בעיקר בשל וירוסים נשימתיים שונים, ביניהם וירוס ה- RSV המאופיין בחודשי החורף – נובמבר עד מרץ, כמו גם וירוסים נשימתיים נוספים, הגוררים עימם החמרה של מחלת האסטמה בילדים.
"וירוס ה- RSV הינו אחד הווירוסים השכיחים ביותר בקרב ילדים בעונת החורף. התמונה האופיינית שלו היא של מחלה בדרכי הנשימה שבאה לידי ביטוי בהופעת חום, שיעול ולעיתים נזלת קלה. כמו כן עלול להיווצר קוצר נשימה גובר עד לכדי הזדקקות לסיוע במתן חמצן. משך המחלה הוא בדרך כלל כשבוע ימים, כאשר שיא חומרתה לרוב מופיע ביום הרביעי למחלה. ישנם מצבים בהם למחלה הרגילה יתלווה זיהום חיידקי משני שעלול לגרום לדלקות אוזניים ואף לדלקת ריאות- ברונכיליוטיס. ביטויו של הווירוס קשה יותר בילדים בגילאי שנתיים עד ארבע שנים וכאלה עם מחלת רקע בדרכי הנשימה וכן בפגים ובילדים הסובלים ממחלות כרוניות שונות", מציינת ד"ר עדי קליין, מנהלת אגף ילדים במרכז הרפואי הלל יפה.
כעת מאושפזים ב"הלל יפה" מספר פעוטות וילדים שאובחנו עם וירוס זה, כאשר שניים מהם במצב קשה וזקוקים לתמיכה נשימתית בנוסף לחמצן.
זוהי תופעה נדירה שהווירוס מופיע בחודש יוני- תחילת עונת הקיץ. זהו וירוס עונתי שאנו רגילים לראות בחודשים נובמבר-מרץ. באופן כללי, במקרים של מחלות הנגרמות על ידי וירוסים, ההחלמה היא עצמונית – מכיוון שמדובר בווירוס אין טיפול אנטיביוטי, ולרוב הגוף מתגבר על המחלה בעצמו תוך מספר ימים (יומיים עד שבוע), אך כאשר קוצר הנשימה גובר, במיוחד בתינוקות מתחת לגיל שנה, יש לפנות לרופא המטפל בכדי להעריך את חומרת המחלה.
על כך מרחיבה ד"ר קליין: "במידה שזיהיתם כי קצב הנשימות של הפעוט גבוה (מעל 60 נשימות בדקה בתינוקות עד חצי שנה, ומעל 40 נשימות בדקה בתינוקות גדולים יותר) רצוי לגשת לרופא המטפל ואפילו למיון. גם כאשר מזהים נשימה מאוד מאומצת וישנו כיחלון או חום גבוה – כדאי לפנות לחדר מיון. מחלת הברונכיליוטיס עלולה לצערנו להוות גורם סיכון להתפתחות מחלות כרוניות בדרכי נשימה, כגון אסטמה".
הטיפול בווירוס ה- RSV הינו תמיכתי בלבד וכולל מתן חמצן וביצוע אינהלציות, מתן נוזלים והקפדה על הורדת חום הגוף, וכן, במידה שמתלווה זיהום חיידקי, ניתן טיפול אנטיביוטי. "לעיתים ישנם חולים שתידרש עבורם הנשמה בטיפול נמרץ. כיום, קיימת אצל פגים וכן בקרב אוכלוסיות בסיכון בקרב תינוקות ופעוטות, זכאות למתן החיסון כנגד וירוס ה- RSV במסגרת סל התרופות. מתן החיסון מתבצע בתחילת "העונה הבוערת" כלומר בחודש נובמבר ותקף למשך חמישה חודשים. כמו בהרבה מחלות זיהומיות, הקפדה על תנאי היגיינה ראויים ורחיצת ידיים, יכולה לסייע במידה ניכרת להפחית את הסיכויים להדבקה. על ההורים לגלות ערנות ולהיות "עם היד על הדופק" בכדי לוודא שהתערבות רפואית במידת הצורך, תינתן במועד", מסכמת ד"ר קליין.
|