פלאשנט בריאות - היפנוזה: לא מה שחשבתם!
בריאות
היפנוזה: לא מה שחשבתם!

ד"ר מיכל ישי
יום שלישי, 5 במרץ 2019, 12:20
היפנוזה מעוררת לעתים קרובות פחדים ואסוציאציות שליליות עם מיסטיקה, איבוד שליטה ועוד כל מיני דעות קדומות. ד"ר מיכל ישי, מומחית ברפואת המשפחה ומורשת להיפנוזה רפואית פותחת לנו דלת לעולם נסתר שדרכה היא מסבירה מהי היפנוזה ולמה בכלל היא עוזרת

היפנוזה למטרות טיפוליות בלבד

1. מה זה היפנוזה?
התופעות ההיפנוטיות ידועות משחר האנושות בתרבויות ובדתות שונות. למעשה, רובנו יכולים לחוות מצבים היפנוטיים קלים בחיי יום יום, באופן ספונטני, למשל כשאנחנו שקועים בקריאת ספר מעניין או בצפיית סרט מרתק.

בארץ השימוש בהיפנוזה מוסדר ע"י חוק מיוחד, שמגדיר את המושג היפנוזה כ"פעולה או תהליך המיועדים או עשויים לגרום, באמצאות סוגסטיות, לשינויים במצב תודעתו ובמודעתו של אדם אחר, וכן לשינויים בגופו, בתחושותיו, ברגשותיו, בחשיבתו, בזיכרונו או התנהגותו".

במילים אחרות אדם במצב היפנוטי – שנקרא גם טראנס, נמצא במצב אחר של מודעות. במצב הזה הוא ממקד את הקשב שלו פנימה והוא יהיה בדרך כלל בהרפיה. בשנים האחרונות מחקרים מתקדמים בתחום הנוירופיזיולוגי מצאו שאזורים ספציפיים במוח מופעלים בעת תהליך היפנוטי.

כך זה באמת מצב מיוחד, לא שינה ולא ערנות. בטראנס היפנוטי התת מודע נגיש יותר, האדם יותר יצירתי, פחות ביקורתי והוא מוכן לקבל סוגסטיות, כלומר הצעות לשינוי המועברות אליו ע"י המהפנט. אבל, כדי שהסוגסטיות תתקבלנה ע"י המהופנט, הן צריכות להיות מותאמות למערכת הערכים ולנורמות שלו. כך שהמהופנט לא מאבד שליטה ולא הופך להיות רובוט בידי המהפנט!

2. האם כל אחד יכול להפנט?
במדינות שבהן אין חוק לשימוש בהיפנוזה, כל אדם יכול ללמוד בקלות יחסית את הטכניקות ההיפנוטיות כדי להפנט את הזולת. המהפנטים הלא מקצועיים שמשתמשים בהיפנוזה למטרת בידור הוציאו שם רע להיפנוזה רפואית והם מהווים סכנה לציבור. כך למשל בארץ בשנות ה-70, נערה הופנטה בעת מופעה היפנוזה בידורית ונתקעה במצב היפנוטי עד שרופא מומחה בתחום היפנוזה הצליח להחזירה למצבה הרגיל. המקרה הזה הסעיר את המדינה בזמנו והוביל לחקיקת החוק לשימוש בהיפנוזה בשנת *1984.

לפיכך, היפנוזה מותרת בארץ למטרות טיפוליות בלבד. ורק רופאים, רופאי שיניים ופסיכולוגים שעברו הכשרה מיוחדת ועמדו במבחני הרישוי של משרד הבריאות רשאים להפנט. היפנוזה בידורית אסורה בארץ, כלומר אין מופעי היפנוזה. אבל צריך להיזהר מטיפולים או סדנאות למודעות עצמית, דמיון מודרך וכד', הכוללים לעתים קרובות מרכיבים היפנוטיים סמויים. כי במקרה של מחלה נפשית לא מאובחנת, עלולה להתעורר בעיה. *ניתן לעיין בחוק באתר משרד הבריאות

3.האם כל אחד יכול להתהפנט?
כ-85% מהאנשים מסוגלים להיכנס לטראנס היפנוטי קל עד בינוני, המאפשר עבודה טיפולית טובה. 5% יתקשו מאוד, וכ-10% יכנסו בקלות לטראנס היפנוטי. אלה האנשים שהמהפנטים מהבמה מאוד אוהבים, כי איתם קל מאוד לעבוד. חשוב להבהיר שהשימוש בהיפנוזה אסור בהחלט במקרה של תחלואה נפשית כגון פסיכוזה, דיכאון, הפרעות אישיות קשות, שימוש בסמים.

4. מהם הסכנות בטיפול בהיפנוזה?
כשהמהפנט הינו איש מקצוע מורשה ומנוסה , היפנוזה הינה בטוחה ויעילה. הסכנה המשמעותית ביותר קיימת במידה והשימוש בהיפנוזה נעשה במצב שאינו מתאים. למשל טיפול בכאבי בטן ע"י היפנוזה, כשהמקור לכאבים הוא דלקת בתוספתן . על מנת להפחית את הסכנה הזאת, החוק הגדיר את היפנוזה "כפעולה נלווית לפעולה המקצועית כרופא, רופא שיניים או פסיכולוג". כלומר היפנוזה הינה כלי טיפולי נוסף בידי הרופא או הפסיכולוג, ולא טיפול בפני עצמה.

5. מתי כדאי לפנות לטיפול בעזרת היפנוזה?
ניתן להיעזר בהיפנוזה במגוון רחב של מצבים רפואיים גופנים ונפשיים. כדוגמה: כאבים למיניהם: כאבי ראש, כאבי בטן, כאבים כרוניים, חרדות, נדודי שינה, מחלות עור, יתר לחץ דם, אסטמה, מחלות כרוניות המושפעות מגורם נפשי, רצון לשינוי הרגלים כמו עישון, אכילת יתר, והרשימה עוד ארוכה. טיפולים ע"י היפנוזה ניתנים בקופות החולים ובבתי החולים במסגרת השירותים לרפואה משלימה וגם במרפאות פרטיות.

על מנת להבטיח טיפול נכון ואיכותי, מומלץ לבדוק באתר משרד הבריאות שהמהפנט הינו רופא או פסיכולוג, ושהוא בעל רישיון לעסוק בהיפנוזה.

ניתן ליצור קשר עם ד"ר מיכל ישי, מומחית ברפואת המשפחה, ארומתרפיסט ומורשת להיפנוזה רפואית בטלפון: 0515512589 ובאמצעות האימייל: michalishay2@gmail.com
חיפוש כתבות
   כל הכתבות
כתבות נוספות שיכולות לענין אותך
אפליקציה מצילת חיים אפליקציה מצילת חיים
אפליקציה חדשה לאבחון מוקדם של ...
פלאשנט בריאות | 17/11/2024
ֹֹמהו בעצם HbA1c ולמה הוא כל כך חשוב עבור כולם? ֹֹמהו בעצם HbA1c ולמה הוא כל כך חשוב עבור כולם?
אם יש לכם סוכרת, או אם אתם מכי...
פלאשנט בריאות | 13/11/2024
ערב מודעות לסרטן השד נערך במרכז פנאי אזורי ערב מודעות לסרטן השד נערך במרכז פנאי אזורי "רעים" בנווה חיים
במרכז הפנאי האזורי רעים (נווה ...
פלאשנט בריאות | 7/11/2024
גברים: על סרטן הערמונית שמעתם ובדקתם? גברים: על סרטן הערמונית שמעתם ובדקתם?
סרטן הערמונית הוא הגידול השכיח...
פלאשנט בריאות | 5/11/2024
 ניתוח היברדי מציל חיים בכירורגית כלי דם ניתוח היברדי מציל חיים בכירורגית כלי דם
לאחרונה, החלו במרכז הרפואי הלל...
פלאשנט בריאות | 2/11/2024
עצרת זיכרון לציון מאורעות ה- 7 באוקטובר בהלל יפה עצרת זיכרון לציון מאורעות ה- 7 באוקטובר בהלל יפה
עובדי המרכז הרפואי הלל יפה התכ...
פלאשנט בריאות | 7/10/2024
מגן שר הבריאות הוענק לד מגן שר הבריאות הוענק לד"ר ג'לאל אשקר
שר הבריאות, אוריאל בוסו, העניק...
פלאשנט בריאות | 2/10/2024
המלצות תזונתיות לסוכרתיים במהלך החגים המלצות תזונתיות לסוכרתיים במהלך החגים
החגים המתקרבים מהווים אתגר גדו...
פלאשנט בריאות | 26/9/2024
עשרות מתנדבים חדשים התגייסו לארגון זק״א עשרות מתנדבים חדשים התגייסו לארגון זק״א
בצל האירועים בצפון עשרות מתנד...
פלאשנט בריאות | 25/9/2024
אות הוקרה למצטיינים בפוריה אות הוקרה למצטיינים בפוריה
אות הוקרת הצטיינות מטעם משרד ה...
פלאשנט בריאות | 25/9/2024

כל הכתבות הקודמות