על רקע אבחון תת זן חדש של סלמונלה בישראל (אנטריטידיס A), מרחיבים משרד החקלאות ומשרד הבריאות את המאמצים לאיתור חיידק הסלמונלה בעופות בישראל והשמדתו. במסגרת זו ייבדק כל מערך ייצור והפצת העופות והביצים בישראל, במטרה לאתר, ככל שישנם, מקורות זיהום אפשריים במזון מן החי. אם ימצא מקור זיהום קונקרטי כלשהו, ינקוט המשרד פעולות מידיות כדי להשמידו. נכון לעכשיו אין צורך להימנע מצריכת מזון מבושל כלשהו. עם זאת, יש להקפיד על הכללים הבאים:
- חשוב לבשל עוף, בשר בקר טחון וביצים באופן מלא. (בישול מלא משמיד חיידקים)
- איסור על אכילת /שתיית מזון המכיל ביצים לא מבושלות או חלב שאינו מפוסטר.
- מומלץ לאחסן ביצים במקרר, ולצרוך אותן מיד לאחר ההכנה.
- חשוב לשטוף בסבון ומים ידיים, משטחי עבודה וכלים שבאו במגע עם בשר לא מבושל מכל סוג.
- חשוב ביותר להכין בשר על משטח נפרד ולהשתמש בכלים נפרדים למזונות אחרים. (לדוגמא: לא לחתוך בשר וירקות על אותו משטח ולא להשתמש באותם הכלים).
- יש להקפיד על כל הכללים האמורים לעיל, במיוחד כאשר מדובר במזון עבור תינוקות, קשישים, או אנשים עם פגיעה במערכת החיסונית.
- אין לעבוד עם בשר לא מבושל ובמקביל לטפל בתינוקות (למשל האכלה או החלפת חיתולים).
מנהל שירותים וטרינריים במשרד החקלאות, ד"ר נדב גלאון: "סלמונלה הינו חיידק נפוץ מאוד, הנמצא בסביבה ובמגוון רחב של מוצרי מזון. עם זאת החלטנו להעמיק ולהרחיב את הניטור, כדי לוודא שכמה שפחות חיידקי סלמונלה יגיעו לצרכן דרך ביצים או בשר עוף. חשוב להדגיש כי בישול מוצרים מן החי משמיד את חיידקי הסלמונלה, ויש להמשיך ולפעול בעניין זה על פי הנחיות משרד הבריאות, הן בצריכת המוצרים והן באופן הטיפול בהם. מאחר ויש חשש לסיכון מוגבר בביצים הנמכרות בפתח הדלת או ממכוניות, יש להקפיד על רכישת ביצים ברשתות השיווק, בחנויות ובמרכולים".
ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו: "בכל שנה אנו רואים בתקופה זו של השנה עליה בתחלואה בסלמונלה. הפעם מדובר בהופעה של זן של סלמונלה שטרם זוהה בארץ בעבר, והוא גורם לתחלואה בהיקף גבוה יחסית. במקביל לבדיקות המעבדה מתבצעת חקירה אפידמיולוגית לזיהוי מקור משותף אפשרי, טרם אותר מקור. חשוב לפעול בהתאם להנחיות שפורטו לעיל".
|