לב טוב, הכול טוב. כאשר אני חושב על תזונה המועילה ללב ולעורקים, אני מזכיר תמיד את חשיבותו של ויטמין E. הוא מבחינתי במקום הראשון. בגוף נוצרים חומרים שונים שהם בגדר "פסולת רעילה". מולקולות חמצן שמכונות "רדיקלים חופשיים" מתרכבות עם הכולסטרול וחלקיקיו ומזיקות לדפנות הפנימיות של כלי הדם. נוגדי החמצון (אנטי-אוקסידנטים) מסוגלים למנוע התחמצנות מסוכנת זו.
אחד מנוגדי החמצון הוא ויטמין E, שרצוי לצרוך דרך המזון ולא כגלולה או כמוסה. ויטמין E מצוי בשמנים צמחיים, נבט חיטה, דגנים מלאים, שקדים, בוטנים וגרעיני חמניות. במקום השני אבחר בוויטמין C. תמצאוהו בפירות הדר, תות שדה, ברוקולי, כרוב, עגבניות, פטרוזיליה וקיווי.
במקום השלישי נמצאים פיטוכימיקלים, רכיבים צמחיים המחולקים לשתי קבוצות: קרוטנואידים שנמצאים בירקות כתומים, ופלבנואידים שנמצאים בבצל, ברוקולי, יין אדום, תה שחור ותה ירוק. צריכה יום-יומית של פירות וירקות מעשירה את התזונה בפיטוכימיקלים ומשמשת כרפואה מונעת.
במקום הרביעי אתייחס לחומר שנקרא הומוציסטאין ונמצא בדם. במחקרים רואים שכאשר יש רמה גבוהה מדי של חומר זה בדם, הוא עלול להתרכב עם הכולסטרול ולגרום להיווצרות פלאק - שכבה שמצרה את כלי הדם ומובילה לחסימות על-ידי קרישי דם, התקפי לב ואירועים מוחיים. גילו כי רמת ההומוציסטאין הופכת למסוכנת כאשר קיים מחסור בוויטמין B12, ויטמין B6 וחומצה פולית. כאשר מוסיפים רכיבים אלה לתזונה, הסיכון שגורם הומוציסטאין פוחת. כדאי לדעת שחומצה פולית נמצאת בכבד, אגוזים, קטניות, וירקות עליים כגון כרוב, עלי סלק ותרד עלים. ויטמין B6 נמצא בכבד, עוף, דגים, ביצים, קמח מלא ומוצריו, אורז מלא ושיבולת שועל. ויטמין B12 נמצא במוצרים מהחי בלבד – כבד, בשר, דגים, מוצרי חלב וביצים.
יש לציין כי גורמים כגון מצבי לחץ, צריכת מזון מעובד, חומרי הדברה ותרופות מסוימות מפחיתים באופן ניכר את רמותיהן בגוף של כל קבוצות הוויטמינים.
כבר אכלתם היום שיבולת שועל?
להעלאת הכולסטרול הטוב חשוב לאכול את כל יסודות המזון ובעיקר את המינרלים אבץ, מגנזיום וסלניום. אבץ נמצא בנבט חיטה, קטניות (שעועית, עדשים, חומוס וכדומה), חסה, שמרים ואגוזים. מגנזיום נמצא באגוזים, קטניות, דגנים מלאים, ירקות ירוקים, בננות ומוצרי חלב. סלניום נמצא בדגי ים, בשר, כבד ובאגוז ברזיל בכמות נאותה.
הסיבים התזונתיים מורידים את רמות הכולסטרול הרע והמסוכן ללב ולעורקים ותורמים לאיזון רמות הסוכר בדם. סיבים נמצאים בשיבולת שועל, אורז מלא, תירס וקטניות. קליפות של דגנים מלאים וכוסמת מכילות אף הן סיבים.
אכלו הרבה אגוזים, כ-40 -60 גרם ליום, כחלק מהתפריט. כללו בהם אגוזי ברזיל, קשיו, פקאן, שקדים, לוז, מקדמיה, צנוברים, פיסטוק חלבי ואגוזי מלך. גם צריכת 30 גרם חלבון סויה יעילה לבריאות הלב ולהורדת כולסטרול, וכן לא פחות מ-100 גרם שיבולת שועל ליום. תהיו רזים, מלאי כוחות ובטוחים יותר בכך שאתם שותפים בשמירת בריאות לבכם וכלי הדם שלכם, שכה חשוב שלא יסתמו מרובד ופלאק, מה שמוביל לתחלואה ותמותה רבות. חיבוק גדול מכל הלב הקטן שלי.
|