האלרגיה מופיעה בתגובה לחשיפה לאבקנים בעיקר של דשא, עצי זית, ברוש, פקאן ושיח "כותלית יהודה" שמצוי בכל מקום ומתפשט בקלות רבה. הפריחה המרובה, בשילוב עם החמסינים של עונת המעבר – שהשנה כבר תקפו מספר פעמים, מהווים גורם מאיץ. ככל שיבש יותר ונושבת רוח חזקה, כך הקופסיות שמכילות את האבקנים של הפרחים נפתחות בכמות גדולה בבת אחת ונישאות למרחק. כתוצאה מכך, מי שרגיש לאבקת הפרחים, חשוף כל הזמן לאבקנים בריכוז גבוה ועל כן חש ברע. כאשר מתווסף לכך זיהום אוויר, המצב מחמיר וכמובן שהסובלים במיוחד הם חולי האסתמה שדרכי הנשימה שלהם רגישות מלכתחילה.
מסביר מומחה הכללית: קדחת השחת מופיעה בשיעורים גבוהים יותר בילדות ואצל אנשים צעירים ובדר"כ פחות פעילה אצל מבוגרים. שכן, מדובר במערכת חיסון פעילה יותר מהסף הדרוש, שגורמת לתגובת יתר. אצל מבוגרים מערכת זו נחלשת ולכן יש בד"כ פחות תגובות אלרגיות. בנוסף, ילדים וצעירים חשופים יותר לאבקנים ולאבק כי הם, מטבע הדברים, נמצאים יותר בטבע ומרבים לטייל. חשוב להבין, מסביר ד"ר נוסם, שהנטיה לאלרגיה היא מולדת, אך תתבטא כמחלה רק לאחר שאדם נחשף פעם אחת או יותר לאלרגן מעורר תגובה. בחשיפה הראשונה, לעולם לא תופיע תגובה אלרגית, רק בחשיפות שלאחריה.
הטיפול, מסבירים מומחי כללית, הוא בעיקר בקבלת טיפול מונע, בהתקרב עונת האביב על ידי רופא המשפחה ובמקרים יותר קשים על ידי אלרגולוג. אבני היסוד של הטיפול הם כדוריים אנטיהיסטאמינים ותכשירים סטרואידלים לאף, שצריכים להילקח משך תקופה ארוכה. אין לחשוש מסטרודאידים מקומיים לאף שמקלים מאוד על הנזלת האלרגית. כמובן, מי שסובל גם מהתקפים אסתמטיים, צריך לקבל גם טיפול מונע לאסתמה. לקראת השנים הבאות, מומלץ להתחיל בקבלת חיסונים לאלרגיה ולשם כך צריך להגיע לאלרגולוג.
סכנה נוספת וחמורה עוד יותר, שבה אין רק פגיעה באיכות חיים, אלא סיכון חיים, היא ריבוי הדבורים בעונת הפריחה. כחצי אחוז מהאוכלוסיה סובלים מרגישות לדבורים ומידי שנה יש בארץ כ1-2 מקרי מוות, בממוצע.
המרפאה לאלרגיה בלין הינה אחד המוקדים הגדלולים בארץ שמתמחים במתן חיסון לרגישות זו, אך מדובר בתהליך ארוך. בכל מקרה, חשוב שכל מי שרגיש לעקיצת דבורה, יהיה תמיד מצוייד במזרק אפיפן, גם מי שקיבל או מקבל חיסון. בנוסף, בעת יציאה לטבע, חשוב שהסובלים מרגישות זו יקפידו על לבוש ארוך שימנע איברי גוף לא חשופים, ימנעו מלבישת בגדים צבעוניים שמושכים את הדבורים וכן, אין להתבשם – הריח מושך את הדבורה. כמו כן, יש לטייל בליווי ולא להישאר בטבע לבד. איננו ממליצים להימנע מיציאה מהבית, מדגיש ד"ר נוסם, אך חשובה מודעות והתנהגות זהירה.
אזהרה נוספת הקשורה בעונה זו, היא בעניין מוצרי מזון המוכחים כאלרגניים, בהם נעשה שימוש רב בפסח, כמו בוטנים ואגוזים.
ידוע לנו, מציין צוות המחלקה בלין, שכ-30% מהאנשים הרגישים למזונות ואף מקפידים להיזהר ממזונות אלרגניים עבורם, יחשפו בשוגג למזונות אלו ויפתחו תגובה שעלולה להיות מסכנת חיים. רגישות זו, בניגוד לרגישות לחלב, אשר במרבית המקרים חולפת עם השנים, רגישות לבוטנים ואגוזים, אינה חולפת עם הגיל, ב-90% מן המקרים. לכן, אנו ממליצים לכל מי שעבר תהליך איבחוני ונמצא רגיש למזון, שתמיד יהיה מצוייד במזרק אפיפן, זה מציל חיים. לכן, מדגיש המומחה של כללית: זיכרו להצטייד בו גם לליל הסדר, אולי הדודה הכינה מאפה עם בוטנים או אגוזים ואתם אפילו לא ידעתם על כך.
|