בריאות |
על טעם ועל ריח – איך תזונה משפיעה על ריח גוף? |
![]() |
פלאשנט בריאות יום ראשון, 9 בפברואר 2020, 05:44 ממומן |
|
מתי בפעם האחרונה אכלתם עמבה, שום בסלט או סתם שתיתם כוס יין והבחנתם בריח גוף שונה? אם תשובתכם היא אתמול – כדאי שתכירו את המאכלים המשפיעים על ריח גופכם לטובה ובעיקר לרעה. מדריך מבושם לפניכם |
![]() |
להתמודד עם ריח הגוף (צילום: Shutterstock) |
ריח גוף מורכב מריחות רבים - ריח הבל הפה והנשימה, הריח שמייצרים מיליוני החיידקים בעור בעודם ניזונים מהזיעה ואפילו ריחות שמקורם במערכת העיכול. הזיעה כשלעצמה נטולת ריח לרוב אך מגע עם החיידקים השונים ואכילת מאכלים מסויימים, עשויים להשפיע על הרכבה וריחה עלול להשתנות.
מזונות כמו עמבה, חילבה או שום ולחילופין השפעותיו של לילה רווי באלכוהול בפאב השכונתי – הם רק חלק מרשימה ארוכה של מזונות המשפיעים על ריח גופנו. כדי להתמודד עם השלכותיהם הריחניות של אותם מזונות או משקאות, קיימים פתרונות טבעיים שמקורם בעיקר בתזונה כמו לימון ומרווה ולחילופין גם תוספי תזונה ופרוביוטיקה, העוזרים לאזן את מושבות החיידקים במערכת העיכול ומערכות אחרות בגוף, אשר מייצרים ריחות לא נעימים. אז אילו מאכלים ומשקאות נוספים שאנו צורכים עלולים להשפיע על ריח גופנו ומה אפשר לעשות כדי לשפר אותו? |
זיעה, חיידקים ומה שביניהם
הזיעה המופרשת מבלוטות הזיעה, אחראית על קירור הגוף והפרשת הרעלים ממנו. בלוטות הזיעה האפוקריניות המרוכזות בעיקר בבית השחי ובמפשעה, מפרישות חומר כהה וצמיגי יותר המהווה גירוי לחיידקים שניזונים ממנו. הן מתפתחות בעיקר בגיל ההתבגרות, מה שמשפיע על ריח הזיעה האופייני למתבגרים. הריח הנוצר מהזיעה לרוב אינו ריח הזיעה עצמה אלא כזה שנוצר מפעילות החיידקים עליה. מאחר והיא בעלת תכונות חיוביות כמו היותה אנטי פטרייתיות והיותן של הבלוטות עצמן שולטות בהפרשת רעלים ובאיזון טמפרטורת הגוף, שימוש בדאורדורנט ובחומרי היגיינה שונים החוסמים אותה אינו בהכרח בריא – בניגוד לדעה הרווחת כי הם מסייעים. שום, בצל ודייט לשום תכונות רבות וטובות כמו היותו מגיע לזרם הדם, לשתן ולבלוטות הזיעה אולם גם תכונה אחת – טובה פחות. אם תשפשפו שום מרוסק על רגליכם במשך כחצי שעה, תוכלו גם להרגיש את טעמו. ריחו של השום בלבד, יכול לשחרר אנזימים היוצרים חומר ששמו אליצין שמתפרק בגוף ומשחרר חומרים כמו גופרית – חומרים בעלי ריח חזק ולא נעים במיוחד. גם לבצל השפעות דומות לאלו של השום, שכן את מי מאיתנו סבתא לא הזהירה מפני אכילתם לפני יציאה דייט? היא לגמרי צדקה. כולין וטרימתילאמין – או מה משותף לדלעת, סלק, וחילבה המשותף למאכלים הללו הוא היותם מכילים כולין החיוני לתהליכים רבים בגוף והוא חלק ממשפחת ויטמיני B. חלק ממנו מתפרק בגוף לטרי-מתיל-אמין על־ידי חיידקים ועובר שינוי באמצעות אנזים ששמו FMO3 לטרי-מתיל-אמין אוקסייד. טרי-מתיל-אמין הוא חומר המופרש בשתן ובזיעה ובמצב בו לא עובר פירוק על־ידי האנזים תיווצר תסמונת צחנת הדג בה ריח גוף חריף של דגים. בדומה לשום, גם מוצרי מזון הכוללים כולין הם דווקא בריאים ותורמים לשיפור תפקוד המערכת העצבית וייצוב ממברנות התאים. בקרב אלו שאינם מסוגלים לייצר את אנזים ה- FMO3, הריח יורגש באכילת גרעיני דלעת ועבורם מומלצת במקום צריכה של תוסף התזונה ציטין, המומר בגוף לכולין ומקטין את תופעות הלוואי של ריח גוף רע. מפחיתים ריח רע – לימון, מרווה ותוספי תזונה שני מאכלים שדווקא עשויים לקדם ריח גוף נעים הם לימון ומרווה. בדומה לעמבה או לקארי, גם ריחם נספג ומופרש בזיעה אך בניגוד אליהם הוא מתקבל כריח גוף נעים. המרווה מכילה תרכובות ארומטיות והיא בעלת השפעות אנטי בקטריאליות המונעות התרבות של חיידקים על פני העור. גם לימון עושה את העבודה באמצעות הפחתת רמת החומציות בעור ואם שתיתם אלכוהול, התוסף הסודי שימנע מכם להתהלך בענן בניחוח אלכוהולי הוא דווקא מים – והרבה. גם תוספי תזונה שונים עשויים לשמש כפיתרון לבעיה וביניהם – מגנזיום, אבץ וויטמין B. מעבר להיותו מינרל המסייע בעצירות ובחיזוק השרירים, מעורב המגנזיום גם בתהליכים מטבוליים נוספים. צריכה גבוהה של מזונות מעובדים המכילים סוכר ברמה גבוהה או לחילופין משקאות המכילים קפאין, עשויים להפחית את ריכוזו בגוף וכתוצאה מכך – לגרום לריח גוף רע. על כן, שילובו יחד עם אבץ וויטמין B, יסייע בהפחתת ריח רע והבל פה חריף. לסיכום, ישנם גורמים שונים ומגוונים המשפיעים על ריח גוף רע וביניהם מזונות שאנו רגילים לצרוך ביומיום. בין אם חידשנו לכם דבר או שניים ובין אם לא – תמיד תוכלו להתבשם בריח המועדף עליכם ולשמור על ריח גוף נעים. |
|
כל הכתבות הקודמות |
עוד כתבות שיכולות לענין אותך |
כתבות נוספות |
|